Декламаторськi здiбностi з раннього вiку

Головна мета системи освіти – виховання особистості. Звичайно, важливо дати дитині широкий спектр міцних знань із різних сфер життя. Але набагато важливіше допомогти їй розібратися в собі та в навколишньому світі, усвідомити свої здібності, розвинути природні таланти. Тому вже з дитсадківського віку малятам пропонують взяти участь у різноманітних творчих конкурсах і спортивних змаганнях.

У цікаву «Подорож сторінками дитячих книг» вирушили у квітні вихованці всіх 15 дошкільних освітніх установ Кам’янського району. Разом із вихователями вибрали й вивчили улюблені твори, що запам’яталися на заняттях у групі або під час родинних читань. Пройшли відбірковий тур у рідних дитсадках, а потім переможці продемонстрували свої декламаторські здібності на районному конкурсі.

На імпровізованій сцені з’являлися то принцеси в бальних платтях і сяючих діадемах, то бравий солдатик у формі, то фольклорні персонажі. На зміну російській красуні в кокошнику і сарафані виходили артисти в самобутніх молдавських костюмах. Услід за казками Андерсена та Пушкіна виконувалася балада «Міоріца».

А ось і українська мова залунала привільно та мелодійно. Микита Вороновський задушевно розповів казку Василя Сухомлинського «Найгарніша мама». Знаменитий творець оригінальної педагогічної системи ХХ століття написав для своїх учнів безліч коротких повчальних розповідей про родинні цінності та дружбу, про працьовитість і творчість, про любов до всього живого й уміння бачити красу довкола.

 Ці твори й тепер не втратили своєї актуальності. Педагоги цінують їх за високий виховний ефект, а діти – просто люблять добрі казки. От і Микитка цілком захопився розповіддю, адже адресує її не строгому журі, а улюбленій матусі. Слова «Мама в мене найгарніша», що є лейтмотивом твору, йдуть від самого серця, а тому – нікого не залишають байдужим. І емоційний юний розповідач став переможцем в одній із номінацій, а по завершенні конкурсу охоче сфотографувався для нашої газети з наставницею Ольгою Туркевич. Вона – представник династії вихователів із віковим спільним стажем – навіть уявити себе не могла осторонь дитсадківського життя. Закінчила Бендерський педагогічний коледж і тепер разом із колегою Іриною Бабій навчає і виховує 20 найменших жителів села Кузьмин. Група різновікова, тому доводиться підбирати розвивальні матеріали так, щоб привернути увагу дітей від 3 до 7 років.

Втім, Микиті цікаво все, адже до дитсадка почав ходити лише цього навчального року, щоб як слід підготуватися до школи. І кожне заняття дарує хлопчикові незабутні враження. Особливо захоплюється він літературою. Микита уважно слухає, як читають вихователі, швидко запам’ятовує вірші й невеличкі розповіді та охоче виступає на святкових ранках, демонструючи не лише виразну мову, а й артистизм.

«Українська мова Микиті дається легко, втім, як і більшості кузьминських дітей, – продовжує нашу бесіду Ольга Андріївна. – На заняттях, передбачених програмою двічі на тиждень, діточки швидко розширюють свій лексичний запас, вчаться розрізняти російські й українські слова. Усе це – граючись, розгадуючи загадки, слухаючи казки та вірші».

Також переможцями районного конкурсу читців стали вихованки Кам’янського центру розвитку дитини Марина Малачинська, яка розіграла справжню виставу лялькового театру, та Софія Матвей, Дарина Кордонська (міський дитсадок № 7) і найменша учасниця – катеринівчанка Ганна Талмазан. Завдяки артистизму та виконавській майстерності дітей твори класиків і сучасних письменників перетворилися на яскраві інсценівки, які не залишили байдужими нікого: ані компетентне журі, ані глядачів.

Тетяна   ГРИЦЮК.