День, що приніс мир тираспольчанам

Пам’ятна дата – 12 квітня 1944 року – навіки залишиться в історії міста Тирасполя щасливою подією, що асоціюється з визволенням від поневолення німецько-румунськими загарбниками.


Театралізованим концертом «Весна визволення» у Придністровському державному театрі драми та комедії ім. Н. С. Аронецької, над яким у той пам’ятний день замайорів червоний прапор, відзначили мешканці столиці 80-у весну свободи.

Вітали городян глава держадміністрації міст Тирасполя та Дністровська Олег Довгопол, перший заступник Голови Уряду – керівник Мінекономрозвитку Сергій Оболоник.

Олег Анатолійович зазначив, що в столиці живуть 11 учасників Великої Вітчизняної війни:

■ «Дай Бог, щоб вони ще багато років залишалися поміж нас, могли ділитися своїм життєвим досвідом, нехай і тяжким та негативним, але необхідним для нашої молоді, щоб і вона знала, яким він був, той далекий 1944-й, визвольний рік».

Сергій Оболоник, звертаючись до присутніх, сказав, що в історії Тирасполя було 970 важких і виснажливих днів, коли загинуло понад 4 000 городян:

■ «Тираспольчани боролися в партизанських загонах, у підпільних об’єднаннях, саботували нацистські порядки та вимоги, діяльність управи, щоб у наших ворогів нічого не вийшло. Шкода, що не всі вони дочекалися світлого дня визволення, коли 12 квітня 1944 року Червона Армія вибила окупантів також із Дубоссар, Григоріополя, Слободзеї та інших населених пунктів».

Святковий концерт «Весна визволення» став успішним результатом творчого партнерства і співпраці акторів державного театру та артистів творчих колективів столиці.

Головною темою музичної вистави було втілення романтичної історії двох закоханих, розділених війною: юнак пішов на фронт, дівчина стала медсестрою і вирушила в санітарний батальйон, сподіваючись хоч на коротеньку зустріч із коханим.

Солісти Анна Сиріяк, Наталія Кірка та гурт «Фортуна» до сліз зворушили глядачів виконанням ліричних, задушевних і патріотичних пісень воєнних років.

У концерті також взяли участь артисти ансамблю народної музики та танцю «Ватра», танцювальні колективи «Феличита» та «Феерия».

Завершилася патріотична постановка танцювальною сюїтою зі встановленням червоного прапора, нагадавши всім учасникам про те, як це було 80 років тому.


Михайло ТРЕМБІТА. 

Фото автора.