СВІЧКА ПАМ’ЯТІ в душах продовжує горіти

Черговий відкритий урок історії як частина ініційованого Міністерством просвіти освітнього проекту «Діалог на рівних» відбувся в Тирасполі.


Його тема – «Звільнення Придністров’я від німецько-фашистських загарбників». Аудиторія складалася з близько 250 учнів сьомих класів столичних шкіл, а також групи курсантів Тираспольського Суворовського військового училища. Біля класної дошки, точніше великого демонстраційного екрану, – Олександр Баранов, директор Тираспольської середньої школи № 3, учитель історії та суспільствознавства вищої кваліфікаційної категорії. Історичні знання він передає молодому поколінню вже 33 роки.

Цього разу організатором виступила держадміністрація столиці спільно з УНО. Як і у двох попередніх подібних уроках, які вели Президент Вадим Красносельський і міністр просвіти Світлана Iванишина, метою нінішнього уроку стало збереження пам’яті про подвиг радянських воїнів. Довірлива розмова «…про мужність, про доблесть, про славу» відбулася на одному диханні.

Ведучи уявний діалог з юнацькою аудиторією, педагог запитав: «Чим запам’яталась жителям Лівобережжя окупація?», і сам на нього відповів:

■ «Грабежами, примусовою працею, етнічними чистками, Голокостом. Знищували в першу чергу комуністів, євреїв, циган, поляків. Попри звірства, розправи та розстріли, спроба окупантів поставити собі на службу промисловість і сільське господарство регіону, використовувати його людські ресурси, завершити в краї заходи «спаленої землі» була зірвана бойовими операціями підпілля, масовим опором народу і, звичайно ж, наступом Червоної Армії в 1944-му».

По закінченні нетрадиційного за формою навчального заняття вдалося поспілкуватися з кількома молодими людьми.

Розповідь Дар’ї була переповнена емоціями:

■ «Сьогоднішній урок я запам’ятаю надовго. Він був цікавим, глибоким, емоційним, дивовижним. На мить мені навіть здалося, що й я побувала в тому переможному квітні й чула канонаду звільнення. Потрібно, щоб такими яскравими, цікавими, творчими та пізнавальними вони були завжди. І не тільки уроки історії».

Семикласник столичної гімназії Сергій сказав:

■ «Дні визволення від фашистів придністровських міст і сіл – це свято для всіх нас, зокрема наших батьків, бабусь і дідусів. Нинішній урок нікого не залишив байдужим. Ми дізналися багато нового. Учитель викладав матеріал доступною мовою, тому й урок вийшов цікавим».

■ «Лекція мені сподобалася, вона була інформативною. Я більш детально ознайомився з періодом історії, пов’язаним зі звільненням Придністров’я від фашистів. Для нас, молодих, такі практикуми дуже потрібні. Завдяки їм, свічка пам’яті в наших душах завжди горітиме», – зазначив вихованець ТСВУ Iван Архипов.

Автор відкритого уроку Олександр Баранов на запитання нашого кореспондента «У чому ви бачите актуальність, важливість і ефективність цього відкритого уроку?» – відповів:

■ «На початку квітня заступник глави держадміністрації Тирасполя з соціального розвитку Стелла Бай запропонувала провести відкриту лекцію. Я з готовністю погодився, адже мені виписали великий кредит довіри, коли запропонували провести третій такий урок після Президента і міністра просвіти. Щодо теми заходу питань не виникало, тут ні відняти, ні додати: актуально і своєчасно. Щодо віку учнів теж довго гадати не довелося: Вадим Миколайович проводив для 10-11 класів, міністр – для 8-9, мені «дісталися» семикласники. У методиці проведення заняття складнощів не було: склав факти в мозаїку, врахував вікові особливості, «приправив» усе емоціями й почав… Як вийшло, ви вже чули від учнів».

Відповідальна за проведення цього заходу представник столичного УНО Олександра Тарновська висловила сподівання, що подібні відкриті уроки допоможуть придністровським школярам глибше пізнати історію рідного краю.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото mopmr.org.