Ціни як барометр попиту

Редакція газети «Гомін» продовжує інформувати читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.


Нагадаємо: команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Пропонуємо ознайомитися з цінами на продукти харчування в Придністров’ї, Молдові та Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку станом на 4 квітня.

Фахівці Мінекономрозвитку здійснили моніторинг цін на ринках та в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Розпочали з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, моркву, цибулю ріпчасту та буряк.

Користуючись середніми величинами, вони перевели ціни на товари та послуги з леїв і гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ.

У порівнянні з лютим дещо змінилася ціна на картоплю врожаю минулого року. В ПМР вона подорожчала на 1 рубль і тепер коштує 8 рублів. У Молдові та в Україні вартість овоча становить 9 рублів. Морква доступна жителям Придністров’я за ціною 7 рублів за кілограм. У Молдові та в Україні 8 і 5 рублів відповідно. У нашій республіці цибуля подешевшала в порівнянні з лютим на 1 рубль і тепер коштує 7 рублів. У Молдові ціна на неї дорівнює 8 рублям. В Україні – 5 рублів. Буряк у Придністров’ї коштує 6 рублів, у Молдові та в Україні – 7 рублів.

До речі, ціна на м’ясо на придністровських ринках, згідно з даними МЕР, залишається нижчою, ніж у Молдові та Україні. Це стосується яловичини, свинини та курятини. Причому, незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер.

Щодо риби, фахівці МЕР в усіх трьох державах представили вартість свіжого коропа. У нас він коштує 70 рублів, у Молдові – 104 рублі, в Україні – 80 рублів. Ціни на молочну продукцію в ПМР та в сусідів приблизно однакові. У нас один літр пастеризованого молока з жирністю 2,5 % коштує 14 рублів. Вартість не змінилася в порівнянні з лютим. У Молдові молоко подешевшало на 1 рубль і тепер доступне споживачам по 13 рублів. В Україні ціна на продукт залишилася на рівні 17 рублів. Приблизно однакова ціна в усіх трьох державах спостерігається і щодо кефіру, сиру, сметани та курячих яєць.

У ПМР (в порівнянні з лютим) не змінилася ціна на цукор: за 1 кг – 22 рублі. У Молдові його вартість становить 20 рублів, як і в останньому місяці зими. В Україні солодкий продукт коштує 12 рублів. Гречка у Придністров’ї (у середньому) коштує 20 рублів, у Молдові та в Україні – 15 рублів відповідно. Ціна літра олії соняшникової рафінованої в нашій республіці зменшилася на 3 рублі й дорівнює 23 рублям. У Молдові та в Україні вартість олії також змінилася. Тепер вона становить 22 рублі.

200 грамів вершкового масла в ПМР коштує 31 рубль, у Молдові та Україні – 33 рублі відповідно.
У нашій республіці не змінилася ціна на вермішель вищого ґатунку. Нині її можна придбати за 16 рублів. Цей продукт харчування в Молдові та в Україні коштує 38 та 14 рублів відповідно.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.