Про секрети взуттєвої справи

Учні шістнадцяти бендерських шкіл ознайомилися з виробництвом чоловічого, жіночого та дитячого взуття на місцевому підприємстві – ВАТ «Флоаре». В межах екскурсії цехами фабрики їм розповіли про спеціальність «Мехатроніка в галузі легкої промисловості».


Вона стала чудовою можливістю ближче ознайомитися з професійною галуззю, яка в майбутньому може стати місцем застосування практичних навичок. Мехатроніка вивчає не тільки будову нових машин, але й управління цілими інтегрованими системами, які модернізують виробництво, автоматизують технологічні процеси та підвищують ефективність роботи.

На початку екскурсії перед майбутніми абітурієнтами виступив завідувач кафедри промисловості та інформаційних технологій Бендерської політехнічної філії ПДУ Микола Марунич. Саме він керує підготовкою мехатроніків у царині легкої промисловості.

■ «Мехатроніки – це фахівці, здатні забезпечити й налагодити сучасне виробництво. Згодом кількість автоматичних машин і промислових роботів тільки зростатиме. Нині вже активно розвивається штучний інтелект і квантові комп’ютери, які можуть стати потенційними «розумними робітниками». Однак усіма цими процесами та комплексами потрібно буде комусь керувати. Тут і згодяться мехатроніки», – стверджує викладач.

Представники Торгово-промислової палати звернули увагу школярів на можливість здобуття такої освіти за дуальною системою. Навчання триває 3 роки й 10 місяців. Найчастіше цю спеціальність освоюють випускники 9 класів (серед присутніх таких була більшість). Однак чекають тут і тих, хто дістав повну середню освіту.

Однією з основних баз виробничої практики є взуттєва фабрика «Флоаре». За словами заступника директора з Управління персоналом Марини Кудлаєнко, за останні кілька років технічна частина виробництва оновилася і модернізувалася. Тому з’явилася необхідність у молодих, перспективних і кваліфікованих кадрах.

■ «Мета екскурсії – показати, на якому обладнанні працюють мехатроніки. Це і розкрійний лазерний комплекс, і швейні автомати, й ливарне роботизоване обладнання. Велика кількість процесів у нас уже автоматизована», – поділилася Марина Кудлаєнко.

З верстатами та автоматизованими машинами школярів ближче ознайомив технік Данило Карпишин. Він провів групу з 46 учнів найважливішими ділянками виробничого процесу. Фахівець зазначає, що взаємодія з новим обладнанням на фабриці відбувається так: його збирають, обслуговують, ремонтують і за допомогою програмування задають чіткий алгоритм дій.

Учнів провели також цехом розкрою, де працюють з такими матеріалами, як шкіра і текстиль. На восьми верстатах «Прес «АТОМ» фахівці майстерно вирізають деталі майбутніх взуттєвих виробів. Є тут і лазерний розкрійник – велика високотехнологічна машина, для роботи якої модельєри й технологи розробляють спеціальну програму.

Далі екскурсійна група побувала в складальному цеху, в якому деталі взуття вшиваються в заготовку без підошви. Тут працюють на автоматичних швейних машинках, що значно зменшує ймовірність похибки. Вони роблять рядки точними й акуратними.

Особливу увагу молодих привернуло запрограмоване сучасне обладнання для намітки. Раніше цей процес здійснювався вручну, що забирало багато часу. Нині ж фахівець тільки розкладає вироби на конвеєрній стрічці та керує механізмом через монітор.

У ще одному виробничому цеху учням 9-х класів показали, як відбувається клейовий монтаж взуття, кілька роботизованих конвеєрів і процес упаковки. До речі, за одну зміну кваліфікований працівник може упакувати близько 3 000 пар взуття.

Знайомство з підприємством і спеціальністю «Мехатроніка в галузі легкої промисловості» завершилося спільною бесідою та відповідями на запитання, що цікавлять школярів. Багатьох зацікавила тема заробітної плати. Завідувач кафедри промисловості та інформаційних технологій Микола Марунич запевнив, що оплата праці мехатроніків перевищує середню зарплату в ПМР.

Профорієнтаційна екскурсія розширила коло знань молодого покоління і, можливо, надихнула його представників на певні кар’єрні кроки в майбутньому. Такі зустрічі є важливою частиною освітнього процесу Придністров’я. Вони збагачують учнів не тільки теоретичними знаннями, а й практичним досвідом, необхідним для усвідомленого вибору професії.


Олександра ТИМКО.

Фото автора.