Про охорону праці та боротьбу з амброзією

Співробітники служби Державного нагляду МЮ ПМР провели для представників бізнес-спільноти семінар за результатами систематизації виявлених правопорушень.


Представник служби Володимир Селезньов ознайомив присутніх зі статистикою нещасних випадків на виробництві за минулий рік. Було зафіксовано 59 таких трагедій, внаслідок чого чотири людини загинули. Причинами таких наслідків фахівець назвав порушення трудової та виробничої дисципліни, незадовільну організацію робіт, незастосування засобів індивідуального захисту, недостатній контроль за станом умов праці, порушення правил дорожнього руху та особистісний фактор.

Володимир Михайлович зазначив, що керівники підприємств повинні планувати проведення інструктажів з охорони праці. Виконавці робіт повинні не лише своєчасно їх відвідувати, а й запам’ятовувати та розуміти, про що їм розповідають, дотримуватися правил безпеки та виконувати вимоги технологічних процесів.

Безпосередньо про дотримання вимог промислової безпеки доповів заступник начальника державного нагляду Віктор Трофимов. Він нагадав, що однією з обов’язкових умов ухвалення рішення про початок будь-якого будівництва, розширення, реконструкції, технічного переозброєння, консервації чи ліквідації небезпечного виробничого об’єкта є погодження проектної документації в уповноваженому Урядом виконавчому органі державної влади, у віданні якого перебувають питання промислової безпеки.

Характерними порушеннями вимог законодавства в галузі промислової безпеки у 2023 році є: непроведення технічного діагностування й огляду технічних пристроїв, що застосовуються на небезпечних виробничих об’єктах, у встановлені терміни; робота на таких об’єктах не атестованого встановленим порядком персоналу; відсутність проектної та експлуатаційної документації небезпечних виробничих об’єктів; не надання у встановлений термін інформації про результати виробничого контролю.

В. Трофимов дав наступні рекомендації: допускати до роботи на таких об’єктах лише осіб з відповідною кваліфікацією, які не мають медичних протипоказань до зазначеної роботи; забезпечувати проведення підготовки та атестації працівників у галузі промислової безпеки; мати на небезпечному виробничому об’єкті нормативні правові акти та нормативні технічні документи, що встановлюють правила проведення робіт на небезпечному виробничому об’єкті.
Фахівець підкреслив, що порушення правил безпеки може зумовити серйозні отруєння побутовим, вуглекислим або чадним газом. Найчастіше такі випадки трапляються на початку або по завершенні опалювального сезону.

Актуальним у межах республіки залишається питання боротьби з амброзією полинолистою. Щодо цього представник служби держнагляду зауважила:

«Щоб уникнути масового зараження ґрунту, вживання заходів боротьби з амброзією має бути своєчасним: до настання періоду цвітіння, дозрівання насіння та вторинного засмічення земельних ділянок. Існує низка відпрацьованих прийомів, які дають можливість поступово знищити карантинний бур’ян».

З її слів, на сьогодні метод скошування наземної вегетативної частини амброзії є найбільш поширеним прийомом, зважаючи на значні масштаби засмічених територій. Вона пояснила, що під час скошування ліквідується тільки наземна частина рослини, а коренева система продовжує функціонувати й сприяє появі нових пагонів. Лише багаторазове (не менше 5-6 разів) скошування «виснажує» амброзію полинолисту і не допускає її цвітіння. Найбільш ефективним методом у межах населених пунктів, здатним позбавити населення цього бур’яну, фахівець назвала видалення амброзії з коренем.

Служба Державного нагляду Міністерства юстиції закликає громадян не залишатися осторонь і вживати заходів ліквідації амброзії, оскільки безвідповідальне ставлення до її зростання завдає шкоди здоров’ю людей та навколишньому середовищу.

Підбиваючи підсумок семінару, начальник наглядового відомства Валентина Устенко зазначила, що метою діяльності служби є не покарання юридичних та фізичних осіб, а створення відповідних умов для їх безпечної та успішної роботи.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото justice.idknet.com