Свято під синім небом ДНІСТРОВСЬКА

Перший, із десяти запланованих нинішнього року, ярмарок «Купуй придністровське!» стартував у місті енергетиків. Цього дня очікували з нетерпінням і місцеві виробники, й приїжджі, які вже «застоялися» без уваги потенційних покупців з інших населених пунктів республіки.


Серед великої кількості різноманітної публіки виділявся поважною ходою чоловік у темних окулярах і костюмі з краваткою – президент Торгово-промислової палати Василь Кожан. Він оглядав торгові точки, бесідував із продавцями – тими, що представляли великі підприємства, а також тими, що торгували продукцією власного виробництва чи свіжою зеленню з присадибної ділянки. Як справжньому господареві нинішньої події, йому були небайдужі всі учасники свята торгівлі.

«Нас підтримала ВР, Уряд, Мінекономрозвитку, які разом з нами реалізують проект «Купуй придністровське!» та фінансують його. Рік передбачається багатим на зустрічі, ярмарки, дегустації, конференції, інші заходи. Сьогодні відгукнулися понад 70 підприємств: основу складають 55 постійних учасників, решта – індивідуальні підприємці, ті, що виробляють невеликі за об’ємом партії товару, та новачки. Тим вони й цінні, тим і викликають повагу, що приєдналися до нашого проекту. У найближчих планах – фестиваль «Я – підприємець», що відбудеться в Тирасполі 25 травня», – відкрив «таємницю» Василь Миколайович.

Президент ТПП зазначив, що проект «Купуй придністровське!» сприяє розвиткові підприємництва, підтримці місцевих виробників та просуванню їхньої продукції на внутрішньому ринку, допомагає наповненню місцевих та республіканського бюджетів і забезпечує продовольчу безпеку Придністров’я.

Завжди заклопотана Ольга Добровольська, начальник Управління сприяння розвитку підприємництва та взаємодії з членами ТПП, запропонувала звернути увагу на облаштування палатки й зовнішній вигляд працівників торгової фірми «Золота крапля» і новачків проекту – ТОВ «еОрганік».

Дійсно, співробітники приватного підприємства з виробництва соняшникової та соєвої олії відрізнялися зовнішнім виглядом із загального ряду продавців. Вони творчо поставилися до оформлення свого робочого місця: палатку прикрасили кольоровими повітряними кульками та штучними квітами соняшників, на кепках, чашках і футболках намалювали бренд власної фірми та логотип «Купуй придністровське!», поряд встановили банер, на якому красувався минулорічний диплом переможця конкурсу розміром на зріст людини.

Ольга Михайлівна поділилася враженням і пояснила:

«Відрадно, що люди не просто прийшли, щоб продати свою продукцію. Вони хочуть гідно представляти і себе, й сам проект «Купуй придністровське!», бо через нього стають відомими в республіці. Це дуже цінно і впливатиме на загальну оцінку під час визначення переможця».

Щодо нового учасника, який виробляє та реалізує біогумус, то, за словами Ольги Доб-ровольської, підприємці довгий час приглядалися до проекту, до можливостей ярмарку та розмірковували, варто чи ні брати в ньому участь.

Ми поспілкувалися з Денисом Баланом, директором ТОВ «еОрганік». Підприємство пропонує впроваджувати в землеробство вермикультуру – це один із нових напрямків біотехнології, що полягає в промисловому розведенні деяких форм дощових черв’яків. Зокрема Денис розповів:

«Основна мета нашої майже десятирічної діяльності – переробка органічних матеріалів у поживний та багатий мікроорганізмами вермикомпост. На нинішньому етапі це найперспективніший метод альтернативного землеробства з застосуванням сучасних біотехнологій. До того ж, він сприяє безперервному використанню орних земель, не погіршуючи, на відміну від хімічних добрив, їх структуру та родючість».

За словами фахівця, дощові черви переробляють на добрива солому, гній, качани кукурудзи, всі залишки харчових продуктів, однак «проходять повз» м’ясних, молочних та цитрусових. Добрива натуральні, збагачують ґрунт.

Серед десятків палаток з продуктами харчування, промисловими товарами відокремлено стояв невеликий намет з розкладеними на столах книжками для дітей та батьків. Продавець Ольга Азарова розповіла, що представляє інтернет-книгарню «Книголюб», реалізує книжкову продукцію в Придністров’ї.

«У нас твори для читання малятам різного віку, а також книжки, що сприяють розвиткові дітей, є й література для батьків. Вони приходять разом зі своїми малюками. Приємно, що в наш час є люди, які привчають своїх дітей до читання змалечку. Вони звикнуть до цього процесу і продовжать вивчати літературу в подальшому, так я гадаю», – з надією поділилася думками Ольга.

Михайло Шестівський – власник магазину, впевнений, що люди потребують такої літератури, зацікавлені в її придбанні. Якщо не знаходять на прилавку важливого для них видання, вони завжди можуть замовити його та вже невдовзі купити. Про це подбає «Книголюб».

Також на ярмарку працював виїзний туристичний інформаційний центр. Співробітники Агентства з туризму ПМР розповідали про можливості подорожей республікою.

За традицією гостям виставки-ярмарку пропонували взяти участь у розіграші призів безпрограшної лотереї. Охочі могли випити по келиху пива від Бендерського пивоварного заводу, поласувати ароматними шашликами, а любителі солодощів не відмовляли собі в задоволенні з’їсти смачне тістечко та випити чашку ароматного чаю чи кави.

Погода того дня видалася напрочуд чудовою, теплою, сонячною. Концерт аматорських колективів додавав святкового настрою всім учасникам події.


Марія БІЛОЦЬКА.

Фото автора.