Фортеці як складова історичної спадщини

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відбулася республіканська науково-просвітницька конференція «Усі фортеці Дністра».


Про мету заходу розповів директор Придністровського центру Російського географічного товариства Володимир Фоменко:

«Конференція сприятиме збагаченню та розширенню знань з історії виникнення та розвитку фортець, розташованих на Дністрі (Бендерської, Тираспольської, Хотинської, Кам’янець-Подільської, Сорокської). Нагадаю, що Дністер протікає територіями Придністров’я, України та Молдови. Учасниками науково-просвітницької події є викладачі та студенти головного наукового центру республіки, учні шкіл Тирасполя і Бендер».

Цікаві доповіді дослідники історії присвятили появі Бендерської фортеці. Наприклад, учениці 11-го класу МОЗ «Бендерська ЗОШ № 13» Анастасія Богатська та Надія Китаєва разом працювали над однією темою. Вони зацікавили присутніх деякими подіями з її заснування та історії.

«Османська імперія в 1538 році після падіння Криму завоювала Молдавське князівство і, за наказом султана Сулеймана I Кануні, на цьому місці за допомогою італійських інженерів була розширена і перебудована генуезька факторія (торгове поселення, утворене іноземними купцями на території іншої держави). У 1541 році тут був зведений за західноєвропейським зразком замок із вісьмома вежами, а також лівобережні укріплення, що контролювали не лише переправу, а й портові споруди на річці», – розповіла Анастасія.

Надія продовжила:

«Пізніше, 1584 року, для захисту від набігів козацьких, молдавських та польських загонів, які завдавали серйозних ушкоджень фортеці, за наказом турецького султана до фортифікаційного укріплення прибув молдавський господар Петро Хромий із численним загоном будівельників і розпочав відновлювати зруйновані укріплення. Для захисту цитаделі з трьох її сторін викопали глибокий рів, звели сторожову вежу, почали будувати нижню фортецю з трьома вежами та додатковим ровом».

Неабиякий інтерес Бендерська фортеця представляє і для археологів Придністров’я. За словами кандидата історичних наук, доцента, провідного наукового співробітника науково-дослідної лабораторії «Археологія» ПДУ Сергія Разумова, у 2019 році він та його колеги брали участь у розкопках на території південно-східної вежі цитаделі. Їм поталанило знайти предмети молдавської кераміки, датованої XVI століттям. Історик нагадав, що у другій половині XVIII віку споруда була під владою турків. Свідченням її успішного штурму російською армією у 1770 році є знайдені під час археологічних робіт гарматні ядра.

Упродовж останніх років Бендерська фортеця стала справжнім туристичним брендом Придністров’я. Головний спеціаліст наукового відділу Історичного Військово-меморіального комплексу «Бендерська фортеця» Олександр Булгаков у своїй доповіді навів дані, що тільки минулого року її відвідали понад 116 тисяч осіб. Зокрема, більш ніж 90 % туристів обов’язково зупиняються в Бендерах. Фахівець зазначив, що локації комплексу є цікавими для всіх членів сім’ї.

«З території фортеці є вихід на пляж, з осені 2022 року на її території функціонує парк атракціонів «Карусельний двір», цікавим для відвідувачів є і музей. Сподіваємося, що з кожним роком кількість придністровців і гостей республіки, які матимуть бажання відвідати туристичну пам’ятку, значно збільшиться», – зазначив він.

Олександр Булгаков звернув увагу на організацію екскурсійної діяльності в Бендерах. У ній є велика потреба. Цього року функціонують чотири туристичні маршрути. За бажанням можна замовити екскурсію російською, молдавською або англійською мовами. Він додав, що всю актуальну інформацію про діяльність комплексу та замовлення екскурсій можна знайти на веб-сайті www.bendery-fortress.com.

Учні 7 класу Тираспольської гуманітарно-математичної гімназії Ярослав Оржеховський та Мілена Макеєва презентували доповідь, присвячену історії Тираспольської фортеці, відомої ще як Серединна. З розповіді присутні дізналися, що вона була споруджена під керівництвом полководця Олександра Суворова за проектом відомого архітектора Де Волана в 1792-1793 роках. Згідно з Ясським мирним договором, кордон між російськими й турецькими володіннями пролягав річкою Дністер. Знову набуті землі назвали Очаківською областю. За вказівкою Катерини Другої О. Суворову було доручено оглянути кордони й повідомити, «як убезпечити їх проти ворожого нападу».

Фортеця вважалася оборонною спорудою на лівому березі Дністра. Її було закладено 22 червня 1793 року. Спочатку вона мала прямокутний вигляд. В остаточному варіанті їй був наданий правильний восьмикутний бастіонний обрис. Будівництво споруди завершили до кінця 1795 року. На її території розташувалися три артилерійські парки, церква святого Андрія Первозванного, комендантський будинок, військовий госпіталь, казарми.

На сьогодні зберігся лише пороховий льох бастіону Святого Володимира, в якому у 2014 році відкрили Музей історії Тираспольської фортеці. За указом Катерини II біля її стін виросло місто Тирасполь.

На завершення конференції Володимир Фоменко подякував учасникам за проявлений інтерес до історії рідного краю і побажав юним дослідникам, а також придністровським ученим нових успіхів у науковій діяльності.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото автора.