Холодний май – буде добрий урожай

Травень вважається одним із найбільш активних місяців для роботи в саду та городі. Довгий світловий день затримує городників на ділянці довше, ніж зазвичай попри те, що погода може різко мінятися від теплої до досить прохолодної. Справ дуже багато, тому наш календар допоможе вам розпланувати їх за тижнями.


18 травня – Місяць усе ще перебуває в Діві, отже сіяти овочі та інші культури, які дають плоди, не варто. Тому що їхній урожай не буде таким смачним та соковитим, як хотілося б. Однак, цього дня не завадить вносити добрива та поливати рослини.

19 травня. У Терезах можна повертатися до посівів овочевих культур. Вважається, що посіяні під цим знаком рослини дадуть урожай, який довго зберігатиметься. До того ж рослини будуть стійкі до хвороб, плоди вийдуть смачні, а квіти – гарно цвістимуть.

20 травня посійте шпинат, щавель, петрушку, крес-салат, а також овочі: кабачки, томати, капусту, редьку, моркву. Полийте рослини в саду, на городі, у квітнику. Після поливу розпушіть ґрунт, видаліть бур’яни та замульчуйте грядки. Це допоможе не лише затримати вологу, а й пригнітить зростання бур’янів. Для цього можна використовувати солому, кору дерев, торф чи компост.

21 травня – тепер можна сіяти фактично всі культурні рослини, адже Місяць переходить у знак Скорпіона. Він вважається одним із найбільш родючих. Насіння буде швидко сходити, рослини розвиватимуть міцне стебло та кореневу систему. Плоди таких рослин матимуть гарний смак та аромат. Самі ж рослини будуть досить стійкі до перепадів температур та хвороб.

Однак, не слід обрізати рослини, оскільки рани після такого заходу будуть довгий час гоїтися.

22 травня варто подбати про захист від хвороб і обробити насадження засобами захисту. Наприклад, однією з поширених хвороб винограду є борошниста роса. Вона проявляється на пагонах, листках, гребенях, вусиках, квітках, плодоніжках та ягодах. Її перша ознака – борошнистий сіруватий наліт. Для захисту винограду від хвороби важливо регулярно розпушувати ґрунт, знищувати уражені рештки.

23 травня – у Повню – варто відкласти більшість робіт на ділянці, тому що рослини стають чутливі до механічних пошкоджень. Вважається, що тепер краще нічого не сіяти й не саджати. Тож варто присвятити день відпочинку.

24 травня – Місяць переходить у знак Стрільця. Це означає, що деякі роботи на присадибній ділянці вже можна виконувати, проте не всі. Наприклад, сіяти або саджати рослини з тривалим вегетаційним періодом не рекомендується. Якщо планували посіви, то лише тієї зелені, яка швидко росте і нарощує зелену масу, наприклад, шпинат, руколу, базилік, кріп.

Це гарний період для посадок декоративних рослин на ділянці. Не забувайте про саджанці з закритою кореневою системою, які підходять для посадок у такий час. Садіть і кущі, й дерева квітучі та листяні.

25 травня – зверніть увагу на яблуні та груші протягом періоду їхнього розвитку. Їх можуть пошкодити попелиці, молі та інші шкідники, тому присвятіть час боротьбі з ними.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.