30 рокiв разом з республікою

У СПІЛКИ ЖУРНАЛІСТІВ ПРИДНІСТРОВ’Я – ЮВІЛЕЙ!

Наступного тижня Спілка журналістів Придністров’я відзначить ювілей. Це наймасовіша творча громадська організація республіки. Її історія почалася в 1994 році, коли придністровські журналісти Володимир Масленников, Микола Тимофєєв, Олександр Квасников, Володимир Полушин та інші прийняли рішення про створення єдиної Спілки місцевих журналістів. Перший установчий з’їзд, який офіційно зафіксував народження нової творчої організації, відбувся 21 травня.

На сьогодні до лав журналістської організації Придністров’я входять понад 100 осіб різних професій, вікових груп і національностей. Це професійні журналісти, фотокореспонденти, працівники друку, радіо, телебачення, співробітники прес-служб, порталів, соціальних мереж і месенджерів, а ще ті, хто, працюючи в інших галузях, не уявляють себе поза участю в роботі ЗМІ. Спілка об’єднує і маститих «акул пера», і тих, хто тільки починає творчий шлях у професії. За останні три роки вона поповнилася 38 молодими журналістами.

30 років – це чималий часовий відрізок у житті людини та суспільства, нерозривно пов’язаний із розвитком нашої держави. Придністровські журналісти, які успадкували все найкраще від радянської журналістики, висвітлювали та продовжують правдиво писати історію країни, головним героєм якої є людина з особливим придністровським характером.

При Спілці працює школа молодого журналіста. Її слухачі – старшокласники, студенти середніх спеціальних і вищих навчальних закладів – крім теоретичних знань, набувають і практичних навичок майбутньої професії. Досвідом з ними діляться видатні журналісти, юнаки та дівчата знайомляться з їхньою діяльністю на місцях, відвідуючи редакції друкованих видань, радіо й телебачення. Багато випускників школи вступають на факультет журналістики ПДУ та в московські виші.

Спілка журналістів щороку проводить республіканські конкурси. У 2022 році конкурс «За республіку» був присвячений темі подвигу придністровців у війні з молдовськими націоналістами в 1992-му. Найкращим документальним фільмом тоді була визнана стрічка Олександра Корецького і Лідії Салкуцан «Кривава «півонія». Справа терориста Ілашку». Друге місце присуджено Микиті Кондратову, автору фільму «Війна в Придністров’ї: це може повторитися?». Перше місце за кращий матеріал для радіо присудили Роману Трощинському за випуск передачі «Вечірній дозор» на тему «Очима очевидця – політолог Андрій Сафонов про літо 1992 року». Найкращою була визнана стаття Валентини Малікової «Хто з мечем до нас прийде» (про захисника Придністров’я Віктора Бєлова). Друге місце розділили Никандр Єлагін («У часу на виду. Незамінний» – про творця народного ополчення с. Паркани Михайла Кириченка) та Олег Настасенко («Воскреслий» – про захисника Придністров’я Iллю Болгарова). На третьому місці публікація Iнни Деркс, співробітника Бендерської міської бібліотеки («Називали мене сестричкою»). Лауреатами цього конкурсу в номінації «Патріотизм і журналістська майстерність» були визнані дубоссарські журналісти Олена Степанова та Яна Сакка.

До 30-річчя відбиття збройної агресії Республіки Молдова республіканська Спілка журналістів організувала круглий стіл на тему «Роль ЗМІ у становленні та захисті ПМР». З доповіддю виступив голова Спілки журналістів ПМР.

У травні 2023 року стартував черговий творчий конкурс. Цього разу для школярів – «Запалюємо зірки». У ньому взяли участь 216 учнів, 50 статей яких були надруковані в газетах «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» і «Гомiн». На церемонії нагородження кожному учаснику вручили однойменну збірку, видану Спілкою журналістів Придністров’я.

Минулого року наша творча Спілка була поміж учасників всеросійського конкурсу «Новий світ – справа молодих». За його підсумками юні придністровці стали володарями відразу шести премій, зокрема і Гран-прі. Його завоювала школярка з с. Попенки Рибницького району Ксенія Морар.

Важливий напрямок діяльності Спілки – популяризація професії на прикладах життя і творчості журналістів-ветеранів. Працює музей історії журналістики Придністров’я, де зібрані численні експонати: раритетна техніка, книги, архівні документи, фотознімки тощо. Помітне місце в музеї посідає експозиція, присвячена засновникам придністровської журналістики з портретами перших редакторів республіканських газет, радіо і телебачення, перших номерів друкованих видань.

Щомісяця на майданчику ДУ «Приднестровская газета» демонструється стенд «Легенди журналістики» з інформацією про життєвий і творчий шлях журналістів минулих років: В. Масленникова, Л. Корзилова, Д. Челишева, Г. Попова, О. Сайдакова, О. Кондорської.

Організація реалізує новий проект «З чого починається Батьківщина», що передбачає не тільки публікацію матеріалів, а й роботу в школах, дитячих садках. Підготовлена велика серія матеріалів про наших земляків, які брали участь у Великій Вітчизняній війні. Деякі з них покладені в основу книги «Придністровці на фронтах війни». Журналістам-фронтовикам присвячена фотогалерея на вході в будівлю ДУ «Приднестровская газета».

Напередодні ювілею столичної газети була видана книга «На хвилі «Дністровської правди». Найближчим часом вийде у світ «Слово про журналістів Придністров’я». До книги увійдуть нариси про людей, що стояли біля джерел придністровської журналістики, створювали її літопис: про земляків у різні періоди розвитку нашої держави – від її заснування й до сьогодні. На центральній вулиці столиці на будівлі ДУП «Пошта Придністров’я» на честь ювілею Спілки прикріпили банер «30 років разом з республікою». До цієї дати випустили також поштову марку, відкрили фотовиставку.

Працюючи в тісному контакті з Міністерством цифрового розвитку, зв’язку і комунікацій, відчуваючи підтримку та розуміння керівництва республіки, багатьох громадських організацій, Спілка журналістів Придністров’я намагається зробити професійне життя колег цікавим і насиченим, щоб співробітники ЗМІ мали рівний доступ до нових знань і технологічних нововведень, на які такий багатий наш стрімкий вік. Важливо, щоб придністровські журналісти могли якомога більше спілкуватися, обмінюватися досвідом – як між собою, так і з колегами з інших країн, щоб професія журналіста завжди залишалася шанованою в суспільстві.


ДО ВІДОМА ЧЛЕНІВ СПІЛКИ ЖУРНАЛІСТІВ ПРИДНІСТРОВ’Я
Урочистий пленум Спілки, присвячений ювілею, відбудеться 21 травня, о 15:00 у малому залі Палацу Республіки.


Олександр КАРАСЬОВ, голова Спілки журналістів Придністров’я.

Фото pridnestrovie-daily.net