Герою присвячується…

У Слободзеї на Меморіалі Слави відбувся мітинг-реквієм біля місця поховання начальника штабу народного ополчення, співголови районної Ради трудових колективів Олександра Гусара.


Народне ополчення було створене в республіці 17 березня 1992 року у відповідь на агресивні дії Республіки Молдова. Значення цього громадського об’єднання було таке велике, що націоналісти Молдови прагнули фізично знищити його лідерів. Того скорботного року 8 травня члени терористичної групи «Бужор» убили О. Гусара і спалили його в автомобілі.

Через 32 роки вшанувати пам’ять істинного патріота Придністров’я на меморіалі зібралися його соратники, друзі, члени сім’ї, представники громадських організацій, керівники міста і району, а також юні спортсмени з навчальних закладів. Олександра Гусара пам’ятають як героя, небайдужого громадянина, вірного друга. Згадували, якою людиною він був, який внесок зробив у становлення молодої республіки.

Під час мітингу виступив глава держадміністрації Слободзейського району та міста Слободзеї Василь Тищенко. Він зазначив:

«Весна 92-го видалася трагічною для району. Були вбиті Микола Остапенко та Олександр Гусар. Усі ми 8 травня готувалися до зустрічі великого свята – Дня Перемоги, а тут район блискавично облетіла страшна звістка: скоєно злочинницьке вбивство. Олександр Давидович був одним із найактивніших борців за створення нашої республіки, належав до плеяди людей, які самовіддано відстоювали цінності придністровського народу, його культуру, мову, традиції».

Голова райміськради Тетяна Залевська у своєму виступі підкреслила значущість знання нашої новітньої історії та передачі молодому поколінню пам’яті про людей, які стояли біля джерел утворення ПМР.

«Спасибі патріотам, які віддали свої життя за наше мирне сьогодення», – сказала голова представницького органу місцевої влади.

Про значення справи, якій служив О. Д. Гусар, говорив голова районної громадської організації «Союз захисників Придністров’я» Андрій Звягінцев.
Завершився мітинг хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятника Олександру Гусару.

Студенти та учні району вшанували пам’ять Олександра Давидовича мітингу-реквієму жителі Слободзеї легкоатлетичним забігом на 1 000 метрів. У ньому взяли участь близько 60 учнів зі Слободзейських шкіл № 1, № 2, № 4, теоретичного ліцею-комплексу, Карагашської, Суклейської шкіл та студенти Слободзейського політехнічного технікуму. Командам належало пробігти навколо центральної частини міста.

На лінію старту спочатку стали дівчата, потім – юнаки. Всупереч суперництву, відчувалася дружня атмосфера.

Першими фінішну межу перетнули учениця Слободзейської школи № 2 Анастасія Жантован та студент Слободзейського політеху Сергій Болдурян. У загальнокомандному заліку перемогу здобула дружна команда технікуму. Після підбиття підсумків відбулося урочисте нагородження переможців та призерів.


Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.