Кулінарні поєдинки в особливій школі

Розташована в столиці спеціальна (корекційна) загальноосвітня школа-інтернат I-II, V видів – особливий заклад освіти. Тут навчаються 264 дитини, з яких 46 дошкільників. Це діти з різними порушеннями слуху та мови, які перенесли операцію з вживляння слухового імпланта, частина – з аутизмом. Усі вони потребують допомоги логопедів і сурдопедагогів, особливої турботи та уваги.


У школі на державному забезпеченні постійно проживають 19 дітей, це сироти й такі, що залишилися без піклування батьків. Для них виділили окремий корпус із затишними спальнями та ігровими кімнатами.

У межах предметного тижня для старшокласників спецшколи з профорієнтаційною метою були організовані екскурсії на підприємства республіки, у шкільних столярних майстернях змагалися хлопчики, а для дівчаток провели уроки зі швейної справи, а також кулінарний поєдинок. Про останній розповімо докладніше.

Змагання юних майстрів кулінарного мистецтва проводили в актовому залі. Крім його святкового оформлення, привертав увагу дрес-код вихованців: хлопчики були одягнені в білосніжні сорочки, дівчатка – в чудові сукні. До складу журі увійшли вчителі-предметники, директор Валентина Васильєва, почесні гості. Частина дітей з-поміж учасників конкурсу – з вадами слуху, тим цінніша мовна презентація приготованих ними страв. Юні кулінари називали їх, заглиблювалися в історію виникнення, торкалися походження окремих інгредієнтів. Члени журі оцінювали страви на смак, оформлення та пропозицію і подачу потенціальним споживачам.

Артистична Даша Гойчева, до речі, виконавиця головних ролей у шкільних театральних постановках, дебютувала з салатом «Кайф». Iрина Варзар презентувала ніжну піцу величезних розмірів. Їй вдалося здивувати досвідчене журі й набрати вищий бал: 10 із 10. Презентацію дівчина супроводила жестами – універсальною мовою для глухих дітей.

Олена Мойсеєнко і Христина Щербиніна приготували парову печеню по-домашньому, а також розповіли про користь картоплі. Вони вважають, що їхня страва символізує сімейне вогнище, яким для багатьох дітей стала ця особлива школа.

Віка Дьяченко здивувала начебто звичайними вертутами з сиром і картоплею, але з надзвичайно хрусткою скоринкою та смачним наповненням. Юра Денисов розбавив дівочий колектив претенденток на перемогу в кулінарному конкурсі. Він приготував ніжний салат «Олів’є» – безпрограшний варіант будь-якого застілля. Ангеліна Новикова покорила гурманів національними «Дровами під снігом», а Олена Дзісь – пирогом «Натхнення» і впевнено назвала його інгредієнти.

Як приготувати ще один смачний десерт, розповіла Ельвіра Гортопан. Вона презентувала віденські вафлі та смачні ванільні трубочки яскравого жовтого кольору зі смачною начинкою зі згущеного молока з подрібненими горіхами всередині. Не дивно, що дівчину відзначили найвищою оцінкою за оформлення такої смакоти. Анісія Новикова теж взялася за приготування вафель, але тільки «бельгійських».

Високий бал журі дістала й Олександра Кіпер за пишний пиріг з яблуками. Кулінарний тандем Карини й Аліни Цинцар представив улюблений десерт нашого краю – печиво «Горішки з начинкою», а також хрустики або «Хмиз», нагадавши про їхню схожість з опалими гілками. Катя Оржеховська пригостила журі пирогом «Шарлотка», Ксенія Мар’ян запропонувала скуштувати торт «Медовик», а Рита Висівенко – «Наполеон».

Музичні паузи між подаванням конкурсних страв заповнювали учасники студії «Непосиди». Діти з порушеннями мови та слуху компенсують їх почуттям ритму. У програмі кулінарного батла шкільного масштабу був і конкурс анаграм, який провела вчитель трудового навчання Iрина Гашицька.

Дипломи та листи подяки одержали всі учасники конкурсу смачної та корисної їжі. Директор спеціальної школи-інтернату Валентина Васильєва подякувала дітям за старання і висловила впевненість за майбутнє вихованців. Кожен із них, як мінімум, зможе приготувати одну страву в студентському гуртожитку, отже, зможе пристосуватися до дорослого самостійного життя. Набуті ж кулінарні навички потрібно буде тільки вдосконалювати.


Світлана МАТРЮК.

Фото автора.