Майбутнє за талановитими та ініціативними

У культурно-дозвільному центрі «Мир» відбулася яскрава і довгоочікувана подія – фінал республіканського конкурсу «Студент року – 2024». Організована Міністерством просвіти подія зібрала найталановитіших, активних і креативних студентів з усіх куточків Придністров’я.


Цього року за перемогу боролися 12 представників організацій середньої та вищої професійної освіти. Молоді люди продемонстрували високий рівень інтелекту та унікальні вміння. Конкурсанти пройшли всі етапи відбору, зокрема інтерв’ю та захист проекту «Мій технікум/коледж/виш».

На сцені конкурсанти розповіли журі та глядачам про академічні досягнення, нагороди, розкрили суть хобі, поділилися ідеями та успіхами в їхній реалізації. Журі конкурсу складалося з фахівців різних галузей, однак у професійній діяльності всі вони так чи інакше контактували з молоддю, що забезпечило максимальну залученість та об’єктивну оцінку проектів.

У категорії вищої професійної освіти перше місце завоювала Емілія Батринча. Студентка Придністровського державного інституту мистецтв покорила журі артистизмом і майстерністю. Вона читала вірші під акомпанемент класичної музики, а в основі її проекту була ідея створення музичної школи для обдарованих дітей.

Друге місце присудили єдиному з претендентів представнику сильної статі Павлу Рожкову. Студент ПДУ розробив власний роботизований механізм, і відзначився активною громадською діяльністю на факультеті. Його проект про введення протоколів безпеки та карток для входу на територію вишу багато присутніх сприйняли як найбільш прагматичну й необхідну пропозицію, яку легко реалізувати.

Дарина Шпак посіла третє місце. Студентка Тираспольського юридичного інституту МВС продемонструвала відмінні знання в галузі права. Її проектна пропозиція з оснащення ТЮІ сучасним обладнанням і новими класами поки що перебуває на стадії узгодження.

Поміж студентів середньої ланки професійної освіти першою стала Яна Гаврильчук (Тираспольський технікум комерції). Учениця Бендерського вищого художнього коледжу Анастасія Прохорова проявила талант на ниві образотворчого мистецтва і реставрації й удостоїлася другого місця.

Третє місце виборола студентка Тираспольського аграрно-технічного коледжу Ніколетта Комарова. У своєму творчому номері вона порушила важливу на сьогодні тему булінгу. У театралізованій постановці їй допомогли друзі та одногрупники.

Фіналісти та переможці конкурсу «Студент року – 2024» продемонстрували не лише високі академічні досягнення, а й такі особистісні риси, як завзятість, креативність і відданість обраній спеціальності. Їхні успіхи стануть прикладом для інших студентів. Самі конкурсанти зізнаються:

■ «Взяти участь у такому значущому конкурсі – велика честь. Після успішних виступів однокурсники та викладачі починають ставитися до нас із великою повагою».

Студентський конкурс вилився не просто в демонстрацію талантів, а став важливою подією, яка об’єднує молодь Придністров’я. Він продемонстрував, що наша республіка багата на талановитих та ініціативних молодих людей, готових внести свою лепту в розвиток країни. У них є чимало ідей щодо поліпшення освітньої системи, правової бази, життя суспільства в цілому. І водночас молодь хоче бути почутою.

Голова журі, начальник Управління молодіжної політики Міністерства просвіти Галина Ратушняк, коментуючи підсумки студентського конкурсу, зазначила:

■ «Дивлячись на вас, молодих та ініціативних, немає жодних сумнівів – майбутнє республіки в надійних руках. Нехай енергія, прагнення до досконалості продовжують надихати й вести вас до нових вершин. До зустрічі наступного року на новому конкурсі «Студент року – 2025».


Поліна Решетникова.