Урядові новини в короткому огляді

Новий робочий тиждень розпочався з засідання вищого виконавчого органу влади, на якому розглядалися важливі для життя республіки питання.


Зокрема, приділили увагу розвиткові галузі охорони здоров’я. Керівник МОЗ Христина Албул представила до розгляду проект оновленого переліку заходів щодо розвитку матеріально-технічної бази системи охорони здоров’я, обумовленого необхідністю скорочення витрат на програму оновлення медичного обладнання цього року.

Відомо, що Республіка Молдова запровадила обмеження на ввезення рентгенологічного обладнання на територію Придністров’я. Тому довелося переглянути список і вилучити з нього апарат рентгенодіагностичний пересувний палатний для Республіканського центру матері та дитини, мамографічний комплекс для Республіканської клінічної лікарні та флюорограф для Бендерського центру амбулаторно-поліклінічної допомоги.

Також було перерозподілене фінансування на оснащення приймального відділення Кам’янської центральної районної лікарні замість придбання автомобіля швидкої допомоги. Міністр галузі зазначила, що вищевказане обладнання та автомобіль можуть закупити в наступному, 2025 році.

Проте нинішнього планують покращити оснащення та модернізувати деякі лікувально-профілактичні заклади. Наприклад, для Рибницької центральної районної лікарні придбають нове обладнання та медичні меблі. Нині тут реконструюється операційний блок, відділення хірургії № 1 та відділення гнійної хірургії. Ремонтні роботи проводяться в межах виконання програми Фонду капітальних вкладень, а по завершенні ремонту лікарню забезпечать відповідним обладнанням та інвентарем.

Крім того, планується придбання гематологічного аналізатора для Республіканської туберкульозної лікарні та медичного універсального прямого мікроскопа для Республіканської клінічної лікарні.

Про кешбек для школярів. Міністерство економічного розвитку, продовжуючи активно працювати над просуванням внутрішнього туризму в Придністров’ї, пропонує збільшити повернення кешбеку на тури для школярів до 30 %. Саме про це говорив під час засідання керівник відомства Сергій Оболоник, який представив низку змін і доповнень до Правил стимулювання доступних внутрішніх туристичних поїздок через часткове відшкодування вартості оплаченої туристичної послуги.

Згідно з новими пропозиціями, тепер у дні шкільних канікул передбачене збільшення кешбеку для походів, організованих для дітей віком від 7 до 16 років.

На доповнення Голова Уряду запропонував Мінекономрозвитку розглянути можливість надання туристичних поїздок та екскурсій для школярів у період літніх канікул, щоб «…тури розподілялися за таким же принципом, що й путівки до оздоровчих таборів. Такий підхід надав би школярам можливість ознайомитися з рідним краєм, а також активно та цікаво відпочити», – наголосив Олександр Розенберг.

Говорили про розширення напрямів використання пільгових кредитів.

На сьогодні представники малого бізнесу, які працюють у галузі рослинництва чи тваринництва і мають у користуванні земельні ділянки сільгосппризначення не більше 200 га, можуть брати бюджетну позику на придбання запасних частин для агротехніки. Це сприятиме зменшенню втрат внаслідок виходу з ладу машин та механізмів для сільськогосподарського виробництва. Відтепер такі колективно-фермерські господарства та юридичні особи можуть взяти позику на ремонт агротехніки. Така державна допомога дозволить зменшити втрати продовольчого виробництва.


Iрина МАСЛОВА.