Важливі правові зміни

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.


У двох читаннях депутати ухвалили зміни до Закону «Про громадянство ПМР». Ініціювали нововведення члени Комітету з законодавства. За словами Григорія Дяченка, нині в законі закріплено, що неповнолітнім, для набуття придністровського громадянства, необхідне клопотання двох батьків, які є громадянами ПМР. На підставі заяв громадян члени вищого законодавчого органу запропонували скоригувати цю норму.

Григорій Іванович в інтерв’ю журналістам пояснив сутність проблеми:

■ «У зверненнях громадян йдеться про те, що часом один із батьків на момент не перебуває в республіці, а дитині необхідно мати громадянство, зокрема для відвідування дитячих садків і шкіл. У такій ситуації ми дійшли висновку і, відповідно, рекомендували ухвалити зміни, щоб було достатньо клопотання одного з батьків – громадянина Придністров’я, для того, щоб дитина мала громадянство республіки».

Тепер у Конституційному законі «Про громадянство ПМР» буде прописано, що дитина, яка проживає в нашій республіці, зможе дістати громадянство ПМР, якщо до паспортного відділу звернеться хоча б один із батьків.

В остаточному читанні депутати затвердили проект нової Державної цільової програми «Заміна світильників вуличного освітлення автомобільних доріг загального користування ПМР, що перебувають в державній та муніципальній власності, з лампами, що містять ртуть, на світлодіодні світильники». Після підписання Президентом, держпрограма, розрахована до 2028 року, набере чинності вже з поточного року.

За словами першого заступника Голови Уряду, міністра економічного розвитку Сергія Оболоника, світлодіодні світильники енергоефективні, споживають на 50 % менше енергії, ніж ртутні лампи. Він зазначив, що вони сприятимуть значному зниженню викидів парникових газів та зменшенню негативного впливу на навколишнє середовище від вироблення електроенергії для вуличного освітлення, а також зменшення фінансових витрат. Згідно з представленою інформацією, середня розрахункова потужність ртутних вуличних світильників, що експлуатуються, становить 150 Вт. У світлодіодних – близько 77 Вт.

Народні обранці заслухали Уповноваженого з прав людини В’ячеслава Косинського про результати роботи у 2023 році.

Він розповів про звернення громадян, які надійшли минулого року. Усього омбудсмен розглянув їх 618 – кількість у порівнянні з попереднім роком більша приблизно на 17 %. У доповіді Уповноваженого зазначалося, що за всіма заявами проводилися перевірки, вивчалося законодавство та надсилалися відповідні запити до різних органів влади. Заявникам направили необхідні роз’яснення та юридичні консультації, зокрема й у телефонному режимі.

В’ячеслав Косинський відзначив зміни в законодавстві, які стосуються пенсіонерів. Законодавчо прописана можливість отримувати виплату відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю у зв’язку з радіаційним впливом внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, у разі призначення пенсії за віком або за вислугу років. Раніше правом на цю виплату користувалися тільки під час призначення пенсії за інвалідністю. Зокрема, збільшений термін виплати пенсії за довіреністю: до внесення змін право надавалося на 3 місяці, а відтепер – на 1 рік. У законодавстві виключена вимога щодо проходження медогляду пенсіонерам за віком, з якими укладається строковий трудовий договір.

Депутати затвердили доповідь Уповноваженого з прав людини за 2023 рік, ухваливши відповідну постанову Верховної Ради.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: vspmr.org.