Мокрий і теплий май – росте жито наче гай

Травень – вінець весни, чудова пора року. Він його принада, краса, провісник літа, завершує весну. Любителі поратися в садку чи в городі знайдуть собі заняття до душі, щоб і відпочити, й виростити гарний урожай.


26 травня – у знаку Козерога городники можуть виконувати більшість різноманітних робіт. Потрібно тільки бути обережними з кореневою системою рослин. Коли плануєте розпушувати ґрунт або перекопувати пристовбурні кола, робіть це з обережністю. Якщо давно не було опадів, можете полити рослини, покосити газонну траву, заготовляти сіно, рубати дрова.

27 травня – період активного цвітіння багатьох квітучих декоративних рослин, наприклад, півонії. Щоб воно було ще пишнішим та яскравішим, квіти можна підживити. Застосовувати добрива можна і на газонних травах. Висадіть на постійне місце саджанці плодових та ягідних, які ще не посадили, але пам’ятайте, що посадкову яму для них треба було підготувати заздалегідь.

28 травня – Місяць у Водолії, тож варто відкласти посіви насіння та висаджування розсади на інший час. Не слід і поливати та вносити добрива під рослини або по листу. Такі агрозаходи можуть зашкодити.

Обріжте чагарники, які відцвіли на торішніх пагонах. Так рослина зможе відростити більшу кількість нових пагонів, а на них утворяться бруньки наступного сезону. Підстрижіть живопліт, щоб надати йому бажаної форми.

29 травня. Захисту від хвороб потребує не лише наш сад. Якщо у вас підросли огірки на грядці, варто подбати про їхній захист. Пероноспороз розвивається за досить теплої погоди (від +15 °С) та наявності краплинної вологи. Ознакою хвороби є кутасті жовті плями на поверхні листка. Згодом вони стають коричневі та зливаються. Уражені листки зморщуються, засихають, буріють, стають крихкими та опадають. Захистіть свої огірки відповідними препаратами. Не потрібно замочувати насіннєвий матеріал і сіяти овочі та інші культури, особливо які дають урожай.

30 травня. Місяць у Рибах, значить рослинам потрібні ваша увага та догляд, зокрема полив і внесення добрив. Однак не забувайте, що всього повинно бути в міру. Заливати рослини та перегодовувати їх не варто. Для яблунь, слив, груш можна застосувати добриво, яке вам добре знайоме.

Посійте у відкритому ґрунті насіння кавунів, дині та інших теплолюбних культур. Пересадіть розсаду на постійне місце, якщо досі цього не зробили.

31 травня продовжуйте роботи, розпочаті днем раніше. За календарем городника і садівника на травень, сьогодні можна сіяти та садити багато культур.

Пересадіть багаторічні квіти, займіться поділом коренів. Поливайте рослини та проводьте будь-яку обрізку. Покосіть газон, видаліть сухі або пошкоджені гілки дерев та кущів. Видаліть бутони, що вже відцвіли, – зберігайте сили рослин та їх гарний вигляд.

Прорідіть дуже густі сходи, підгорніть картоплю та заразом видаліть бур’яни. Хто вирощує квіти на продаж, можуть зрізати їх для транспортування та створення квіткових композицій.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.