Електронний образ документа

До 25-річчя з дня створення республіканської громадської організації «Товариство істориків-архівістів Придністров’я» Державна архівна служба ПМР рекомендує для ознайомлення на своєму сайті електронний образ документа – Протокол № 1 від 21 травня 1999 р. установчої конференції Товариства істориків-архівістів Придністров’я за підписом голови ініціативної групи, начальника Державної архівної служби ПМР Зінаїди Тодорашко. Відповідно до цього протоколу було одностайно прийняте рішення про заснування Товариства істориків-архівістів. На установчій конференції виробили резолюцію та затвердили склад товариства з 15 осіб.


Iсторична довідка

Товариство істориків-архівістів Придністров’я (ТІАП) об’єднало представників різних професій, захоплених збереженням історико-культурної спадщини народу Придністров’я, і сприяє їх інтеграції в міжнародний історико-культурний і науковий простір.

Ідея створення такої організації знайшла широку підтримку з боку її керівництва та громадськості. Нагадаємо: установча конференція відбулася 21 травня 1999 р. У ній взяли участь близько 200 осіб: працівників державних архівів (районних, міських, центральних), музеїв республіки, викладачів і співробітників університету, викладачів громадських дисциплін системи народної освіти, бібліотечних працівників, краєзнавців, представників засобів масової інформації, фахівців служб документаційного забезпечення міністерств і відомств республіки.

Перші підсумки своєї діяльності ТІАП підбило в травні 2000 р. На конференції слухали звіт про співпрацю Товариства з державними архівами, музеями республіки, про концепцію історичної освіти, про стан історичної науки, публікації членів товариства в історико-краєзнавчих і наукових виданнях, про професійні контакти з колегами з Росії та України. Водночас зазначалося, що розбудова державності Придністровської Молдавської Республіки вимагає глибокого і всебічного вивчення та осмислення історичних процесів, що відбувалися в цьому регіоні. Тоді ж у конференції взяли участь і представники російського товариства істориків-архівістів.

ТІАП налагодило відносини з міжнародним рухом Суворовських музеїв і військово-історичних клубів, громадськими культурно-освітніми організаціями, національними культурними об’єднаннями, міжнародними фондами історичних досліджень, товариствами охорони пам’яток культури.

В умовах активного суспільно-політичного і культурного життя республіки Товариство координувало спільні зусилля державних і недержавних, комерційних і громадських структур у збереженні історико-культурної спадщини народів Придністров’я і входження ПМР в міжнародний історико-культурний простір.

Найважливішими етапами цього процесу стали: підписання в Тирасполі в лютому 2000 року угоди з Міжнародною асоціацією працівників культури та мистецтва (МАРКИС), у грудні 2000 року укладення в Мінську угоди про співпрацю з товариством архівістів Білорусії, в березні 2001 року підписання в Москві тимчасової угоди про співробітництво між ТІАП і російським товариством істориків-архівістів. Щорічно члени Товариства беруть активну участь у заходах істориків-архівістів України, Росії, Білорусії, водночас удосконалюючи професійну підготовку, публікують результати своїх досліджень у їхніх виданнях.

Основною формою роботи Товариства є Придністровські історичні читання, які проводяться у два етапи у вигляді республіканських творчих конкурсів історичних творів і міжнародних науково-практичних конференцій (семінарів). Вони дали можливість налагодити професійні наукові зв’язки з архівами, музеями, вишами, науковою громадськістю Росії, України, Молдови та Придністров’я, пов’язаними єдністю історичного минулого і перспективами спільного розвитку історико-культурного простору.

Підсумки Придністровських історичних читань публікуються окремим виданням.

У нашій республіці активно працюють районні відділення Товариства. Наприклад, починаючи з 2002 року, проводяться Григоріопольські краєзнавчі читання за загальною темою «Тут мій край, тут я живу».

Поміж громадських організацій Придністров’я ТІАП заслужило повагу й авторитет як серйозний партнер. Багато членів організації відзначені урядовими й громадськими нагородами, їхні праці друкують у місцевих і закордонних виданнях. Товариство – активний учасник багатьох республіканських і міжнародних науково-культурних заходів.

Набуваючи досвіду, удосконалюючи форми роботи, зміцнюючи зв’язки з громадськістю та державними структурами як усередині республіки, так і поза її межами, ТІАП сподівається і надалі успішно реалізовувати свої основні завдання: збереження, примноження і дбайливе використання історичної спадщини народів Придністров’я. Це відповідає не тільки сучасним потребам суспільства, а також є і моральним обов’язком перед майбутніми поколіннями.

Розгорнута історична довідка про діяльність ТІАП та його роль у становленні архівної справи в ПМР представлена у виданні «Державна служба управління документацією та архівами Придністровської Молдавської Республіки: перші двадцять років» на сайті Архіви Придністров’я.


Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото: gsuda.gospmr.org.