Основа для майбутньої кар’єри

Торгово-промислова палата спільно з Міністерством просвіти в межах профорієнтаційної діяльності проводить «Дні відкритих дверей для школярів» на підприємствах.


Одним із таких об’єктів 15 травня став Рибницький водоканал. Зі шкіл Рибницького та Кам’янського районів ознайомитися з роботою підприємства прибули 50 школярів.

Фахівців із середньою спеціальною освітою для підприємства готують у Рибницькій філії ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. На кафедрі «Автоматизація технологічних процесів і виробництв» організували ознайомлення дев’ятикласників зі спеціальністю «Монтаж і технічна експлуатація автоматизованих систем об’єктів ЖКГ». Це дуальна система: теорія – за партами, практика – на підприємстві. Навчання триває 3 роки й 10 місяців.

Школярів тепло привітав директор Рибницької філії ДУП «Водопостачання та водовідведення» Сергій Лопатін. Про те, які є можливості реалізації мети вступу на спеціальність і здобуття кваліфікації «Технік із комплексного обслуговування автоматизованих систем об’єктів ЖКГ» розповів завідувач кафедри доцент Володимир Федоров.

Безпосередньо на підприємстві для школярів організували екскурсію на виробничі об’єкти, щоб ознайомити з процесом оброблення води, з перетворенням річкової води на питну, а також з очищенням стічних вод, з роботою техніка, який обслуговує системи автоматизації об’єктів водопостачання та водовідведення. Школярам цікаво було дізнатися, як працює водопровідна станція «Сахкамінський водозабір», системи автоматизації водопідготовки, які технології використовують для очищення води. Про все це їм у доступній та захопливій формі розказали працівники підприємства.

Довідково: водозабір «Сахкамінь» із продуктивністю від 8 до 12 тис. м3/добу, розташований у заплаві р. Суха Рибниця. Забір води здійснюється з підземних джерел капотажної галереї.

Заступник директора бізнес-школи Торгово-промислової палати ПМР Єлизавета Вердиш наголосила на деяких моментах щодо умов вступу та навчання:

■ «На цю спеціальність виділяється 15 бюджетних місць. Учні на базі 9 класів можуть подати документи до освітнього закладу і навчатися безкоштовно. Найкращі студенти будуть гарантовано працевлаштовані після закінчення курсу навчання, оскільки на сьогодні підприємства галузі житлово-комунального господарства дуже потребують фахівців».

Дев’ятикласниця Олена Шеремет із Кам’янки поділилася своїми враженнями після екскурсії:

■ «Ми дізналися, як очищають воду, як працюють фахівці лабораторії. Одним із плюсів для себе ми відзначили можливість поєднувати навчання з майбутньою роботою».

Отже, такі заходи є для школярів слушною нагодою, щоб реально побачити та відчути професійні галузі, які можуть стати основою для їхньої майбутньої кар’єри. Вони першими дізнаватимуться про сучасні технології та можливості придністровських підприємств. Екскурсії проводяться в межах проекту «Зміцнення ролі Торгово-промислової палати для забезпечення розвитку системи дуальної освіти».


Галина БЕРЕЗНИЦЬКА. 

Фото: rfpgu.ru.