І знову пресловута амброзія полинолиста

Щорічно з травня по жовтень у Придністров’ї реалізується комплекс заходів щодо знищення амброзії. Відповідальними за профілактичні роботи та перевірку територій є три відомства: Міністерство внутрішніх справ, Служба державного нагляду Міністерства юстиції, Міністерство сільського господарства та природних ресурсів.


Перевірки проводяться відповідно до Розпорядження Президента ПМР від 10 травня 2024 року № 131 «Про проведення позапланових заходів з контролю (нагляду)» і згідно з розпорядженням Уряду ПМР від 21 лютого 2020 року № 100р «Про затвердження Плану заходів щодо боротьби з амброзією полинолистою».

Така увага до цього бур’яну не випадкова, оскільки він завдає шкоди на багато років уперед: висушує ґрунт, порушує його родючість. У період цвітіння амброзія викликає у людей алергію. Та й поширюється бур’ян досить швидко, а його насіння можуть зберігатися в ґрунті до 40 років. Фахівці нагадують, що косити марно, бажано видаляти бур’ян тільки з коренем. Важливо звернути увагу на те, що боротися з ним потрібно заздалегідь, не допускаючи до зростання і цвітіння, тобто, що раніше, то краще буде всім. Спеціально створена держінспекція досліджує місця з великим скупченням людей: навчальні та дошкільні заклади, лікарні, парки, сквери. У разі виявлення амброзії, господареві обстежуваної території видають припис про знищення рослини у відведені терміни.

Прес-служба МВС на своєму телегам-каналі повідомляє, що в республіці вже стартувала операція «Амброзія». До 20 жовтня співробітники міліції проводитимуть рейди, спрямовані на виявлення і знищення масово зростаючих карантинних бур’янів. Перевірятимуть і приватний сектор.

В органах правопорядку нагадують, що прилегла територія для власників приватних будинків становить не менше 10 м по периметру домоволодіння за відсутності сусідніх землекористувачів. На ній слід прибирати сміття, побутові відходи, бур’янисту рослинність, зокрема й амброзію.

■ «Порушників, які не вживатимуть заходів боротьби з амброзією, притягатимуть до адміністративної відповідальності. Громадянам загрожує штраф на суму до 460 рублів, посадовим особам – до 1 100 рублів, юридичним особам – до 3 680 рублів ПМР», – пояснила начальник карантинно-екологічного відділення УВС м. Тирасполя.

Правоохоронці закликають громадян спільними зусиллями боротися з небезпечним для здоров’я бур’яном. Фото з амброзією (з зазначенням місця зростання) можна направити в МВС за допомогою додатків Viber або Telegram +373-779-02-586.

УВАГА: НОМЕРИ ТЕЛЕФОНІВ «ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ» ЗМІНИЛИСЯ

Міністерство сільського господарства опублікувало номери телефонів, за якими можна повідомити про виявлений осередок амброзії полинолистої:

►в Тирасполі та Дністровську – 0 (533) 80-6-84,

►у Бендерах – 0 (552) 2-55-77,

►у Слободзейському районі та Слободзеї – 0 (557) 2-40-50,

►у Григоріопольському районі та Григоріополі – 0 (210) 3-28-98,

►у Дубоссарському районі та Дубоссарах – 0 (215) 3-54-84;

►у Рибницькому районі та Рибниці – 0 (555) 30-9-83,

►у Кам’янському районі та Кам’янці – 0 (216) 2-15-36.

Інформацію про виявлені місця зростання амброзії полинолистої можна також направити електронною поштою fito-pmr@mail.ru.


Роман ПЕТРИКIВ. 

Фото: dpsscn.gov.ua.