Вибір професії очима старшокласників

Міністерство просвіти в межах 3-го республіканського фестивалю «У світі професій» оголосило серед школярів 10-11-х класів конкурс творів «Майбутня професія моїми очима». Його метою є сприяння професійному самовизначенню старшокласників, а одним із завдань – стимулювання юних придністровців глибше пізнавати професії.


Журі підбило підсумки творчого змагання. За результатами оцінок, з урахуванням конституційно введеної в Придністров’ї офіційної тримовності, призові місця розподілилися наступним чином: переможцями конкурсу визнані Анастасія Бачинська (10-й клас, Республіканський кадетський корпус), Валерія Костіна (10-й клас, Рибницька школа № 10 з гімназійними класами), Анна Руснак (10-й клас, Подоймська школа-дитячий садок). Друге місце присудили Ігорю Гладишеву (10-й клас, Подоймська школа-дитячий садок) та Софії Ковтуненко
(10-й клас, Рибницька школа № 9). Третє місце дісталося Павлу Булату (11-й клас, Парканська школа-інтернат), Анастасії Григоріца (11-й клас, гуманітарно-математична гімназія, м. Тирасполь), Анастасії Кіцкан (10-й клас, Карагашська школа) та Варварі Яічиковій (10-й клас, Бендерська школа № 2).

Призери найближчим часом будуть нагороджені грамотами Міністерства просвіти та пам’ятними призами.

Журі особливо відзначило роботу Анастасії Бачинської. Для нашої редакції ця перемога особливо цінна, оскільки конкурсна робота дівчини виконана українською мовою. Пропонуємо увазі читачів її твір з внесеними в нього мінімальними змінами.

БАЖАННЯ СТАТИ СЛІДЧИМ – З ДИТИНСТВА

Якщо мене сьогодні запитають про мої вподобання і плани на майбутнє, то я впевнено відповім: «Моя майбутня професія – слідчий». Нині я навчаюсь у 10-му класі Республіканського кадетського корпусу, і невдовзі мені доведеться зробити кроки в майбутнє доросле життя. Кожна людина рано чи пізно, а це найчастіше буває в шкільному віці, мріє кимось стати, замислюється над тим, ким хоче бути в майбутньому, яку професію обрати. Одні мріють стати лікарями, інших приваблює небо чи море, і вони пристрасно бажають стати льотчиками або моряками. Треті бачать себе в ролі вчителя. Як правило, діти ще в шкільній середній ланці визначаються з вибором професії, бо хочуть рівнятися на «зірок», відомих людей або ж бути схожими на своїх рідних, близьких, що оточують любов’ю і турботою. Згодом, стаючи старшими й по-іншому усвідомлюючи рівень і сенс життя, а також різні обставини, до випускного балу наполегливо йдуть до своєї вже остаточної мрії, уподобання, мети.

Буває й так, що підлітки обирають професію в останній момент, а згодом розуміють, що зробили неправильний вибір. Я так не хочу! Адже вже тепер розумію, що слідчий – це професія, яка вимагає не тільки глибоких знань з юриспруденції, а й проникливості в людську природу, логічного мислення та вміння аналізувати всі докази. Бажання стати слідчим виникло ще на ранніх етапах мого життя, точніше, коли я усвідомила, що кожен злочин підриває основи нашого суспільства. Це усвідомлення пробудило в мені пристрасть до боротьби за справедливість і бажання активно включатися в розслідування з метою покарання правопорушників.

Щоб досягти своєї мети, тобто стати слідчим, мені знадобиться низка навичок. По-перше, необхідно розвинути склад розуму та вміння працювати з великим обсягом інформації. Саме над цим я працюю в кадетському навчальному корпусі, наполегливо та старанно виконуючи наукові роботи, проекти, опановуючи досить велику кількість наукової, пізнавальної, практичної літератури. Розумію, що слідчий зобов’язаний визначати ключові докази та зводити їх воєдино, щоб скласти зрозумілу картину злочину й виявити можливих підозрюваних. Крім того, слідчому потрібно добре розбиратися в статтях закону та вміти застосовувати їх на практиці. Він повинен знати всі актуальні закони та всі зміни до них, щоб ефективно використовувати у своїй слідчий практиці.

Сучасність невпинно диктує нові правила життя, порядки та норми, тому успішний слідчий – це не просто людина, яка знає теорію та володіє навичками. Насамперед, це майстер встановлювати довірливі стосунки зі свідками та потерпілими, психолог, який уміє виявляти симпатію та розуміння, налагоджувати контакт. Надзвичайно важливо вміти вислухати й розібратися в тонкощах міжособистісних стосунків, щоб повірити у щирість свідчень і з’ясувати правду. Особисто я намагатимусь будувати роботу на основі принципів справедливості та етики. Завжди пам’ятатиму про конфіденційність та нерозголошення інформації, щоб захистити права та інтереси всіх учасників кримінального процесу.

Я керуватимусь тільки правовими нормами, тому що кожна людина заслуговує на справедливий розгляд її справи. Буду відстежувати всі нові техніки та методи розслідування злочинів, щоб бути на передньому краї академічного та практичного знання. Удосконалюватиму свої навички в галузі інтерв’ювання, аналізу доказів, збору інформації та багато чого іншого. Я усвідомлюю, що в майбутньому слідчого можуть чекати труднощі та виклики, але саме вони надають моїй майбутній професії особливого значення. Працюючи в цій галузі, я зможу не тільки кожний день робити світ безпечнішим і справедливішим, а й щодня навчатися, щоб розвиватися, як особистість і професіонал. Тому я впевнена: моя майбутня професія – слідчий.


Юрій ТЕЛЕШ. 

Фото: yandex.ru.