Школі в Катеринівці – 90 років

Одна з найбільших сільських шкіл Кам’янщини відзначила 90-ліття. Як справедливо наголошувалося на урочистостях, ювілей – свято не тільки для тих, хто сьогодні працює і навчається в Катеринівській СШ, а і для всіх випускників. Середню ж освіту тут уже здобули майже 1 500 осіб, які працювали та працюють практично в усіх галузях, аж до атомної науки.


Старт у країну знань цій освітній установі дали дві початкові школи, об’єднані в 1934-му в семирічку. Наступного навчального року її очолив Федір Жарчинський – той самий учитель із Рашкова, який у роки Великої Вітчизняної здійснив чимало подвигів і ціною свого життя врятував із фашистської неволі близько 4 500 в’язнів. Героєм Радянського Союзу у своїх рядах педагоги заслужено гордяться.

Була школа і дев’ятирічною. Випускників, які здобули початкову освіту, трудову і неповну середню тут називають золотим запасом, тому що вони вибрали робітничі професії, стали майстрами своєї справи та плідною працею прославили рідну Катеринівку в Радянському Союзі та в Придністров’ї.

Історія школи – це не тільки документи та старі фотографії. То жива пам’ять випускників різних років і ветеранів педагогічної праці, нинішніх учителів і учнів, які у святковий день запалювали на іменинному торті свічки, що символізують час, коли вони були пов’язані з Катеринівською СШ. Першими на сцену піднялися Надія Стадник і Людмила Такий. Вони починали вчитися у 1955-му, у щойно зведеній двоповерховій будівлі.

«Нам дісталися ще важкі роки. Опалювалася школа печами – по одній на два класи. Ми сиділи у фуфайках і в кирзових чоботях. Замерзали руки й чорнило. Учнів було понад 650, тому навчалися у дві зміни: рано вранці та ввечері – при гасовій лампі. Підручників було всього по два комплекти: один у вчителя, другий – на весь клас, але ми дуже хотіли вчитися, прагнули до знань», – поділилася спогадами Н. Стадник.

Її ровесниця зазначила, що школа на той час була українською. З цією мовою Л. Такий нерозлучна все життя: нею спілкувалася в трудовому колективі, розмовляє в сім’ї та в рідному селі, так і на ювілеї промову проголошувала…

Випускники 1960-х згадували трудові традиції. На пришкільній ділянці разом із наставниками вирощували зернові культури й овочі, фрукти та виноград. Незабаром учнівська бригада перетворилася на шкільний колгосп із правлінням, бухгалтерією, бригадами та багатогалузевим виробництвом. У його розпорядженні були 90 га землі, вантажівка і трактор з інвентарем, дві пари коней. Високі урожаї привели юних колгоспників на Виставку досягнень народного господарства СРСР, де передовики двічі були нагороджені срібними медалями.

У 1970-х при Катеринівській СШ діяло шкільне лісництво, що посідало призові місця поміж аналогічних утворень не тільки в Молдавії, а і на союзному рівні: з ВДНГ повернулися з бронзовою медаллю. Головне ж досягнення трудового виховання полягало в тому, що навички, набуті в шкільні роки, допомогли сотням катеринівчан обрати нелегку, але вельми важливу професію в галузі сільського або лісового господарства.

Велика увага впродовж всієї шкільної історії приділяється громадсько-патріотичному вихованню. У 1980-х почали формувати музей, експонати якого розповідають про минуле Катеринівки, про знаменитих земляків. У 1993 році на шкільному подвір’ї з’явилася Алея пам’яті, на якій висаджено близько 220 троянд. Кожен кущ – із табличкою, на якій вказане ім’я односельця, загиблого на фронті.

Нове століття – час максимальної соціалізації учнів. Вони шефствують над вихованцями дитсадків, організовують для земляків культмасові заходи, піклуються про зовнішній вигляд соціальних об’єктів у селі, розробляють суспільно-значущі проекти та виграють гранти на їх реалізацію. Багато юнаків і дівчат беруть участь у самодіяльних гуртках, і в ювілей практично вся концертна програма складалася з пісень, танців, інсценувань, виконаних школярами. Яскраві номери показав і народний колектив козацької пісні «Черемушка», у складі якого виступають випускники й учні Катеринівської СШ.

Уся діяльність, спрямована на розвиток дітей і підлітків, проводиться під керівництвом учителів. Вийшовши на сцену, вони у віршах розповіли про те, яка талановита і багатогранна шкільна сім’я. Ольга Крижановська, яка очолює Катеринівську СШ із 2012 року, підтвердила слова колег цифрами та фактами. За п’ятирічку школярі завоювали 355 призових місць на предметних олімпіадах, у різних конкурсах і фестивалях, зокрема республіканського рівня. З-поміж 32 випускників шестеро закінчили СШ із золотою медаллю, троє – зі срібною; 9 атестатів із відзнакою вручені юнакам і дівчатам, які зробили крок у самостійне життя після 9-го класу.
Самовіддана праця вчителів, завдяки яким школа продовжує розвиватися, їхнє творче ставлення до виховної роботи відзначили у святковий день грамотами Міністерства просвіти та глави Кам’янської держадміністрації. Досвідчені педагоги Віра Грецька, Ганна Жосан, Лілія Заволянська та Ксенія Леонтьєва нагороджені медалями «За відзнаку в праці». Ксенія Іванівна з неприхованим хвилюванням згадувала, як 55 років тому була випускницею цієї школи, а потім з дипломом учителя хімії повернулася на її поріг. Відтоді викладає вона цей непростий, але надзвичайно цікавий предмет уже півстоліття.

Таким же шляхом пішли ще 8 випускниць. Призналися, що обрали педагогіку завдяки прикладу своїх наставників. Сьогодні працюють поруч, як і раніше, переймають у старшого покоління безцінний досвід організації навчально-виховного процесу. Самі привносять у роботу новаторські методи та прийоми. Така єдність поколінь допомагає школі бути сучасною і зберігати наступність.

Одна з випускниць 2004-го – Iрина Стадник – продовжує в школі традиції українства. Мову та літературу вивчають усі 115 учнів – від першокласників до випускників. Багато хто відвідує факультативні заняття, тому не лише з орфографією, а й з іншими премудрощами – на «ти». Інші захоплені народознавством. Етнографічний куточок (який Ірина одержала у спадок від своєї наставниці Ганни Жосан, а тепер сама активно поповнює експонатами) допомагає школярам зрозуміти, якими побутовими предметами користувалися їхні предки, як одягалися, як за допомогою рукоділля прикрашали інтер’єри. Різноманітним українським традиціям присвячені позакласні заходи. До них школярі розучують старовинні пісні, інсценують фольклорні обряди, готують народні страви. Ірина Володимирівна – ініціатор і організатор багатьох цікавих зустрічей, фестивалів, посиденьок, а тому завжди оточена учнями, з якими готується до чергового радісного відкриття. Так і сфотографувалися після ювілейних урочистостей дружною групою, захопленою новими ідеями.

Пройдені 90 років становлять один із важливих рубежів. Попереду – Останній дзвінок та іспити, випускні бали й довгі канікули. За ними гряде новий етап розвитку. Для того, щоб він був успішним, уже декілька років оновлюється будівля школи. Завдяки Фонду капвкладень, замінені крівля та вікна, доведені до ладу спортивний зал і харчоблок, завершуються оздоблювальні роботи в деяких приміщеннях.

Піклується про створення належних умов не тільки держава. Колектив школи та батьки учнів, випускники різних років допомагають упорядковувати подвір’я й оформляти класи, купувати сучасну техніку та все, що необхідне для вдосконалення навчально-виховного процесу. До столітнього ювілею Катеринівська СШ крокує з оптимізмом.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.