Козацькому роду нема переводу

На території Бендерської фортеці відбувся VII Дитячий фестиваль козацької культури.


Вітальний адрес учасникам і гостям значущої мистецької та духовної події в житті ЧКВ надіслав Президент Вадим Красносельський. Від імені Глави держави його оголосив міністр державної безпеки Валерій Гебос. В адресі зазначається, що фестиваль за роки існування став символом єдності придністровців. Вадим Миколайович висловив вдячність усім причетним за сприяння розвиткові яскравої козацької культури.

Про те, яке значення має проведення свята національної культури для козаків, розповів заступник військового отамана Чорноморського козацького війська з духовно-моральної роботи Олег Куруч:

«Його мета – збереження і примноження славетних козацьких традицій. Дитячі творчі колективи з усієї республіки в процесі підготовки звертаються до літературних джерел, у своїх колективах і гуртках ретельно працюють, а нині порадували музичними номерами гостей заходу. Яскравою частиною свята стала церемонія посадження козачат на коня. Це дійство полягає у своєрідній козацькій ініціації – хлопчик уже не просто дитина, він козак, спадкоємець і продовжувач славних традицій предків (зокрема і військових), майбутній захисник. Усі майбутні браві козаки, захисники Вітчизни, впевнено і твердо трималися в сідлі, демонструючи сміливість і гордість, що вони є козачатами ЧКВ».

Віртуозне володіння холодною зброєю давно вважається еталоном військового мистецтва козаків. Будь-яка людина дивуватиметься, коли на її очах виписують кола і піруети гострою блискучою шашкою, ножем або шаблею. Саме так виглядає фланкування – козацький танець, що вражає уяву. Всі охочі мали можливість побачити вміння володіння шашкою.
Неабиякий інтерес викликала й експозиція предметів традиційного одягу козаків, зразків холодної зброї, військового спорядження та амуніції.

Юні вихованці військово-спортивного клубу «Барс» Союзу захисників ПМР продемонстрували акробатичні елементи. За словами голови ревізійної комісії ЧВК Валерія Гуравського, вони є частиною тренувань під час занять греко-римською та вільною боротьбою.
Зразкова студія моди «Миллениум» (м. Слободзея) представила на фестивалі козацькі костюми ручної роботи. Керівник творчого колективу Людмила Чебручан поділилася інформацією стосовно його діяльності:

«Я навчаю дівчат таким технікам, як шиття, в’язання на машинці, в’язання гачком, на спицях, плетіння макраме, ткацтво, всі види вишивки. У декорі сценічних костюмів також використовуємо нетканий гобелен, малюнок тканини. Пробуємо себе в усіх видах декоративно-ужиткової творчості».

Вихованці Будинку дитячо-юнацької творчості (м. Григоріополь) виготовили фігуру козака в техніці аплікація соломкою. Педагог закладу Iрина Зінган зазначила, що соломка надає великі можливості для розвитку творчої активності, інтуїції та фантазії дітей.

Хлопчики та дівчатка Дубоссарського Палацу дитячо-юнацької творчості представили на фестивалі козацькі обереги. Про їхнє значення для козаків розповів вихованець культурного закладу Олександр Костенюк:

«Традиція використовувати предмети, призначені захищати свого власника, відвертати хвороби, біду, приносити щастя і гаразди, зародилася ще в давнину. Допомагали вони захищати рідну хату без господаря від неприємностей та бід. Застосовувалися для збереження життя козака від ворожої зброї, шаленої кулі чи смерті під час походу. Матері виготовляли для своїх синів талісмани, наділяючи їх своєю силою та молитвами».

Аромати польової кухні привабили велику кількість охочих скоштували традиційну козацьку страву – куліш. Для поживності та смаку у страву додавали м’ясо, сушену рибу або гриби. Такий варіант кулішу називали польовим або береговим, бо готували його мисливці, рибалки чи селяни. У фортеці нахвалювали куліш, який за смаком комусь нагадував плов, а для когось був ексклюзивною дивиною.

За підсумком фестивалю козацької культури всіх його учасників керівництво ЧКВ відзначило дипломами лауреатів. Олег Куруч висловив упевненість, що в майбутньому кількість учасників такого свята значно збільшиться.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.