Незабутні зустрічі з мистецтвом

Придністровський державний художній музей на деякий час перетворився в Музей для опівнічників. До професійного свята організатори підготували насичену розважально-пізнавальну програму: розповіді про історію картин, що демонструвалися в залі; майстер-класи за техніками батик, акварель, малюнок, розіграші арт-об’єктів та багато іншого.

Щорічно 18 травня у всьому світі відзначається Міжнародний день музеїв, які абсолютно безкоштовно відчиняють для всіх свої двері з ранку і до пізнього вечора. У Придністровському державному художньому музеї традиція такого святкування бере свій початок з 2017 року.

«Щороку наш заклад культури готує спеціальну культурно-пізнавальну програму для відвідувачів будь-якого віку. Головною метою є популяризація історико-культурної спадщини республіки, підвищення інтересу до музеїв та обмін знаннями», – зазначила директор музею Наталя Єгорова.

Для наймолодших відвідувачів у трьох залах запропонували різноманітні художні активності: намалювати картину з символічною назвою «Похід моєї сім’ї до музею», розфарбувати сову – емблему опівнічників. Дітлахи були в повному захваті від творчого процесу. Всі учасники отримали заохочувальні подарунки, а також почули цікаві розповіді про іменитих художників та їхні твори.

Насичена розважальна програма для дорослих тривала з вечора й до опівночі. Вся територія музею була задіяна під численні локації: у дворику відвідувачі могли відпочити: насолодитися «Поетичною паузою» та посідіти в арт-кафе, а в приміщенні відбувалися майстер-класи, розіграші, лунали перебори гітари, звуки піаніно та скрипки.

Уперше музей відкрив одноденний художній салон з авторськими творами, репродукціями відомих художників та предметами декоративно-прикладного мистецтва і скульптури. Гостям надали можливість придбати полотна таких іменитих сучасних майстрів пензля як Наталя Ямпольська, Ольга Горбаченко, Анастасія Тюміна, Маргарита Корсак, Василь Рудяга. Автори робіт із задоволенням спілкувалися з відвідувачами, фотографувалися та насолоджувалися атмосферою креативу і творчості.

Майстер-клас під назвою «Магія батика» голови творчого об’єднання «Бендерська палітра», члена Спілки художників і дизайнерів ПМР, Спілки дизайнерів Молдови Маргарити Хілінської заворожував як малечу, так і дорослих. Художниця розповіла, що розписує тканину майже 40 років: спочатку працювала художником на шовковому комбінаті Бендер, а тепер веде активну громадську діяльність.

«Стиль холодного батику не є легким, але водночас це радість: наносити фарби на тканину і спостерігати їх химерне злиття, утворення нових відтінків, контурів, які підказують сюжет майбутньої роботи», – розповіла Маргарита Олександрівна під час демонстрації творчого процесу.

Поруч писав «Натюрморт з перчинкою» викладач ДХШ ім. О. Ф. Фойницького, заслужений художник ПМР Олег Болтнєв. Менше ніж за годину з-під пензля майстра «народилися» дві акварельні роботи: одна – на мокрому папері, й інша – на сухому. Картини вийшли яскравими, насичених кольорів, з індивідуальною особливістю автора.

Охочі могли замовити свій портрет у досвідчених художників у техніці олівець. В одному з залів працювала виставка-продаж друкованих видань від книжкового магазину «Поиск» та художнього салону. Його власниця Людмила Москаленко – постійний учасник подібних заходів і частий гість музеїв рідного міста.

Розіграш арт-об’єктів супроводжувався пізнавальними лекціями ведучих. Кожен присутній став власником авторських унікальних предметів.

До речі, на святі були гості з різних куточків республіки. Такої кількості відвідувачів не сподівалися навіть організатори. Тираспольчанка Ліна Герлак давно планувала побувати тут, і тепер бажання її здійснилося. Вона з задоволенням взяла участь у майстер-класі від Дениса Коробкіна – креативного педагога дитячої школи мистецтв ім. С. В. Рахманінова. Жінка була в захваті від організації та атмосфери, що панувала цього вечора.

Близько опівночі нічний кінозал розвеселив присутніх жартами про художників, був навіть зал для караоке. Під зоряним небом працював музейний дворик, який вабив незвичними інсталяціями та декором.

Кількість відвідувачів цієї акції щоразу зростає, що свідчить про її популярність та інтерес. Цікаве та корисне для себе знаходять ті, хто давно любить музеї, так і ті, хто тільки робить свої перші кроки в пізнанні музейного простору.


Олена КВIТКА.

Фото автора.