Про тих, хто дарує сміх і радість людям

Професійне свято працівників культури Придністров’я відзначається щороку останньої неділі травня. Напередодні з цієї нагоди в малій залі Палацу Республіки відбулися урочистості.


Тут можна було зустріти десятки знайомих особистостей, яких в інші дні ми бачимо лише на театральних підмостках під час спектаклів, на сцені палаців і будинків культури, коли вони кружляють у веселому танку або грають в оркестрі, на художніх виставках, коли вони представляють свої живописні полотна широкому глядачеві тощо.

За словами заступника Голови Верховної Ради Галини Антюфєєвої, присутньої серед почесних гостей свята, всі, хто працює на культурній ниві, – це «золотий фонд країни».

■ «Ви робите такі чудеса, такі яскраві та красиві свята, і все з душею, професійно, гідно. Я завжди захоплююся вашою працею і думаю, що тоді, коли всі у вихідні відпочивають, ви кожного святкового дня віддаєтеся роботі. Це викликає повагу до людей вашої професії», – сказала Галина Михайлівна.

Яскравою була промова начальника Держслужби з культури та історичної спадщини Марії Кирмиз, яка зазначила, що завдяки таланту працівників культури та повній самовіддачі своїй професії забезпечується якісне дозвілля придністровців. Наприклад, минулого року було підготовлено та проведено 19 тисяч різнопланових культурно-дозвільних заходів, на яких побували близько 1,5 млн глядачів.

■ «У кожному з вас закладений величезний творчий потенціал. Усі ви талановиті, енергійні, любите людей та свою роботу. Це чудово, тому що працювати в царині культури та мистецтва без цього набору чеснот просто неможливо. У нашій республіці чимало талановитих та активних працівників, справжніх ентузіастів своєї справи, які сьогодні будуть заохочені нагородами та різноманітними відзнаками», – зазначила Марія Андріївна.

Перший заступник керівника Апарату Уряду Олексій Цуркан зробив акцент на важливості збереження та розвитку культури нашого краю, особливо наголосивши, що це один із пріоритетних напрямків для держави. Його розвиток неможливий без фахівців, які працюють у цій галузі та зберігають унікальну спадщину предків.

■ «Вінцем людського розвитку, звичайно ж, є галузь культури. Саме ви перебуваєте на варті національних, традиційних інтересів і прав наших народів, етнічних груп, що населяють ПМР. За цю вашу працю – низький уклін і глибока подяка. Напередодні професійного свята дозвольте побажати вам здоров’я, творчої невичерпної енергії, підкорення нових вершин і висот», – сказав Олексій Олексійович.

Після офіційних виступів розпочалася найцікавіша частина святкової події – нагородження відомих та маловідомих працівників, які присвятили все своє життя творчій праці на культурній ниві.

Державних і відомчих нагород, почесних звань були удостоєні диригенти та бібліотекарі, кіномеханіки та музейні співробітники, музиканти й танцюристи, співаки та художники, а також усі ентузіасти, хто закоханий у свою справу та безмежно відданий своїй професії.

Радісними бурхливими оваціями відгукнулися присутні, коли ведуча проголосила ім’я Дмитра Ахмадієва – заслуженого артиста, головного режисера Придністровського державного театру ім. Н. С. Аронецької. Він сам дуже хвилювався, отримуючи відзнаку та посвідчення «Народний артист ПМР».

Що можна сказати про цю неординарну особистість? Дмитро Шамільович служить у ДУ «Придністровський державний театр драми та комедії ім. Н. С. Аронецької» з 2005 року: спочатку на посаді помічника режисера, актора, балетмейстера, а з 2012 року – на посаді головного режисера. Він поставив 28 вистав, зіграв 37 ролей, із них 23 – головні.

Творчу діяльність успішно поєднує з педагогічною, будучи майстром чотирьох курсів у Придністровському державному інституті мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна на кафедрі «Соціально-культурна діяльність та сценічні мистецтва».

Про свого колегу влучно сказав директор театру Денис Аптер:

■ «Дмитро Ахмадієв – людина рішуча. Іноді надто рішуча. Він не бачить перешкод і йде назустріч натхненню, створюючи свої шедеври. Багатство внутрішнього світу, душі, почуттів, оригінальність внутрішнього складу, неповторність у взаємодії з навколишнім світом – усе це притаманне нашому режисерові. Він завжди прагне чогось прекрасного: чистої творчості, істинної любові, щирої дружби».

Тож і ми вітаємо головного режисера з важливою відзнакою та зичимо йому досягнення всього задуманого.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора (ліворуч Дмитро Ахмадієв та Денис Аптер).