Свято енергійних, креативних, ініціативних, небайдужих

Це для них, людей з активною життєвою позицією, які досягли успіхів у бізнесі та зуміли розвинути свою справу, проводяться фестивалі під назвою «Я – підприємець!». Подія вже стала дійсно захопливим, неперевершеним явищем для нашого суспільства і відзначається 26 травня щорічно з 2017 року в рамках проекту «Купуй придністровське!». 


Свято небайдужих, які люблять і вміють працювати, відбулося в Катерининському парку. Сюди з’їхалися представники бізнес-спільноти з усіх куточків республіки.

Хто ще не бував у Катерининському, зауважимо, що цей парк – ніби своєрідне відособлене «містечко» в центрі Тирасполя. Потрапивши на його вимощені плиткою алеї, відчувши прохолоду від бризок діючих фонтанів, посидівши в тіні дерев на зручних красивих лавочках, забуваєш, що десь за спиною залишилося гамірне місто з розпеченим сонцем асфальтом і вихлопними газами сотень авто.

Особливо людно парк виглядає у дні фестивалів. Нинішній, як завжди організований Міністерством економічного розвитку, Торгово-промисловою палатою (ТПП), столичною держадміністрацією з нагоди Дня підприємця, зібрав безліч учасників і гостей, які у захваті поринули у світ підприємництва.

Президент ТПП Василь Кожан оголосив звернення Вадима Красносельського до його учасників:

■ «Цей фестиваль став не просто святом для тих, хто займається бізнесом у Придністров’ї, а й платформою для популяризації підприємницької діяльності, підтримки перспективних проектів, створення умов для визнання та нагородження за здобутки у вітчизняній економіці. Переконаний, підприємці відіграють значну роль у розвитку економіки нашої країни, і їхній внесок неможливо переоцінити».

 

■ «Нинішня подія зібрала понад сто учасників, – зазначив Василь Миколайович. – Такого у нас не спостерігалося ще ніколи. І це не враховуючи навчальних закладів, які представляють свої проекти в системі дуальної освіти. Переважну більшість становлять індивідуальні підприємці, хоча є й кілька відомих брендів. Однак, ми робимо акцент на малі підприємства, тому що їм важче, ніж великим, заявити про себе, вони хочуть реалізувати свою продукцію, поширити інформацію про свій товар, адже їм треба заробляти та тому, що вони виготовляють. У першу чергу, це свято для них».

На виставці-ярмарку можна було придбати вітчизняні продукти харчування, товари легкої промисловості, будівельні матеріали та вироби ремісників. Також пропонувалося ознайомитися з різними послугами, що надаються на території Придністров’я, та з можливостями дуальної освіти.

Наприклад, директор коледжу технологій та управління Оксана Дениченко розповіла, що заклад реалізує освітню програму з дуальної системи у співпраці зі швейною фабрикою «Одема» ім. В. С. Соловйової, НВ ЗАТ «Електромаш», ЗАТ «Швейна фірма «Вестра», ДУП «Пошта Придністров’я».

■ «Ми навчаємо мехатроніків для різних галузей; техніків з монтажу, технічної експлуатації й ремонту холодильно-компресорних і теплонасосних машин та установок; фахівців у галузі туризму і гостинності та ще багато інших. З минулого року у нас, також за дуальною програмою, навчаються спеціалісти поштового зв’язку. Після навчання всі випускники забезпечуються роботою. Коштом республіканського бюджету на наступний рік ми набиратимемо по 20 осіб за кожним напрямком», – розповіла Оксана Петрівна.

Умови з набуття нових професій пропонували: промислово-будівельний технікум на чолі з директором Віктором Лаєвським; аграрно-технічний коледж ім. М. В. Фрунзе в особі директора Володимира Бадюла та багато інших.

Начальник Управління сприяння розвитку підприємництва та взаємодії з ТПП Ольга Добровольська розповіла, в чому полягає різниця між нинішнім і попередніми фестивалями:

■ «Цього року до нас приєдналися представники з надання різних послуг. Це бухгалтерський аутсорсинг, IT-академія, яка навчає 3D-моделюванню, курси іноземних мов «Смарт», послуги дієтолога-нутріціолога і навіть скалодрому тощо. Люди розуміють, що можуть поділитися своїми знаннями та вміннями, відчувають свою потребу, і вони затребувані на ринку».

Найбільш допитливі відвідувачі прогулювалися на фонтанній алеї, де представники Агентства з туризму закликали відкрити для себе Придністров’я. У «місті майстрів» умільці виставили на продаж речі, виготовлені власноручно: сумки-шопери, ексклюзивні жіночі прикраси, головні убори та безліч усього, що може порадувати як жінок, так і чоловіків та дітей.

Тут ми зустрілися з постійними учасниками подібних заходів. Наприклад, Олена Комісарова з Рибниці – дієтолог-нутріціолог, пояснювала зацікавленим, як треба харчуватися, щоб почуватися здоровими, пропонувала посмакувати безглютеновим хлібом, який вона випікає без борошна. Ольга Азарова та її «Книжкова лавка» приваблювали новою літературою для дітей і батьків. Виробники продуктів харчування пропонували випічку, різноманітні сири, пасічники запрошували поласувати медом. Було чому порадіти.

Найбільший ажіотаж викликав контактний зоопарк. Біля кліток з тваринами вишикувалася черга дорослих і малих. Кожному хотілося доторкнутися до вже втомленого від людської уваги пітона, розглянути та погодувати спритних ящірок та гризунів.

На фестивалі відбувся традиційний розіграш лотереї, а учасники отримали нагороди від Мінекономрозвитку, ТПП, держадміністрації м. Тирасполя. Протягом заходу на сцені виступали творчі колективи Будинку народних традицій та ремесел, молодіжного клубу «Орфей» та інших дозвільних закладів.

Необхідно зазначити, що у Придністров’ї приділяється особлива увага розвитку та підтримці бізнесу. Держава пропонує пільгове кредитування для стартапів, Бізнес-школа ТПП сприяє навчанню молодих підприємців, які бажають розпочати власну справу.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото Марини СОВИ.