На всій планеті діти в любові й мирі хочуть жити

Якщо першого дня літа ви побачите на вулицях, у парках, скверах, ігрових майданчиках, стадіонах та кафе зграйки веселої дітвори з батьками, бабусями, дідусями, знайте, їх зібрало свято – Міжнародний день захисту дітей.


Не маючи статусу офіційного вихідного, воно відзначається в багатьох країнах світу. Саме 1 червня для дітей організовують численні заходи на багатьох локаціях. Цікаво, що переважна частина батьків саме цього дня якось знаходить час, щоб порадувати своїх малюків, виконати практично всі їхні забаганки, побувати з ними на різних заходах, з’їсти по кілька порцій морозива та різних тістечок, пригадати, що й вони самі не так давно були малими та беззахисними.

Міжнародний день захисту дітей це не тільки розваги та веселощі, а й привід нагадати дорослим про необхідність дотримання прав дітей на життя, на свободу думок і віросповідання, на освіту, відпочинок і дозвілля, на захист від фізичного та психологічного насильства, від експлуатації дитячої праці.

Як же в нашій республіці дбають про захист прав дитини? З цього приводу ми поспілкувалися з представником Уповноваженого з прав людини в ПМР у правах дітей та молоді Аллою Борщ.

■ «У рамках реалізації плану основних заходів на 2023 рік ми відвідали понад 100 організацій загальної та дошкільної освіти з метою виявлення порушень прав неповнолітніх і проблемних питань установ міст та районів республіки. Такі поїздки дають можливість вивчити ситуацію, ініціювати профілактичну роботу щодо захисту прав дітей», – розповіла Алла Павлівна.

Уповноважений з прав дитини захищає права та законні інтереси дітей, визначені Конвенцією ООН із прав дитини, Загальною декларацією прав людини, Європейською конвенцією про захист прав людини та основних свобод, Конституцією, Сімейним кодексом тощо.

Уповноважена пояснила, що діти наділені всіма правами: на освіту, охорону здоров’я, житло та соціальне забезпечення, на контакти з батьками, справедливий судовий розгляд, а також право не зазнавати насильства та право дітей з особливими потребами. Омбудсмен виявляє порушення та допомагає їх усунути, апелюючи до відповідних державних установ.

Про дитячий відпочинок. За інформацією Міністерства просвіти, згідно з підсумками літньої кампанії 2023 року в оздоровчих комплексах «Вікторія» та «Дністровські зорі» в с. Меренешти, а також у таборі «Спартак» у Дубоссарах відпочили понад 3 000 дітей.

На їхнє оздоровлення витратили понад 10 млн рублів із республіканського бюджету.

Крім того, минулого року відпочинок і дозвілля дітей були організовані на базі 93 освітніх установ, підвідомчих МУ «УНО», де оздоровилося 4 382 дитини.

Омбудсмен відвідав 35 організацій освіти, в яких діяли спортивні майданчики. Позитивним моментом він назвав той факт, що вперше після трьох років обмежень відпочинок дітей на оздоровчих майданчиках був організований у всіх містах та районах республіки.

Щодо самотніх дітей. За даними Міністерства соціального захисту та праці, кількість дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, виявлених у 2023 році та спрямованих до державних установ (у тому числі до установ початкової, середньої та вищої професійної освіти) на повне державне забезпечення, становила 235 осіб.

З них направлені під опіку громадян – 75 осіб; до інтернатів і дитячих будинків – 112 дітей; повернули до рідної родини – 41 особу; до спеціалізованих установ освіти – 5 дітей. На 1 січня 2024 року залишилися невлаштованими 7 дітей.

Відрадно, що за 2023 рік у республіці усиновлено 15 осіб із категорії дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. На кінець 2023 року в республіці 1 673 дитини мають статус «діти-сироти та діти, які залишилися без піклування батьків», із них: 771 дитина перебуває під опікою фізичних осіб, які відповідно до Указу Президента «Про соціальний захист та матеріальне забезпечення дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків» отримують щомісячну допомогу на харчування в розмірі 100 РР МЗП з вересня по травень місяць, а в літні місяці – 120 РР МЗП; 902 дитини з-поміж дітей, що залишилися без піклування батьків, дітей-інвалідів та дітей із захворюваннями, виховуються в державних установах. У республіці їх восьмеро.

41 % із дітей, що залишилися без піклування батьків, страждають на різні види захворювань, у зв’язку з цим їх розподіляють по спеціалізованих корекційних школах. Окрім таких шкіл, у районах республіки функціонують центри для денного перебування дітей з обмеженими можливостями.

Мінсоцзахисту на своєму сайті оприлюднює інформацію щодо підтримки дітей-сиріт і тих, що залишилися без піклування батьків. Їм виділяють гроші на придбання підручників і письмового приладдя (якщо вони навчаються на денній формі профосвіти); надають грошову допомогу з працевлаштування; забезпечують житлом; гарантують право на медичне обслуговування; надають квоту на здобуття вищої спеціальної освіти. Вони також користуються пільгами в розмірі 50 % на оплату комунальних послуг; одержують єдиний квиток для безоплатного проїзду в громадському транспорті тощо.

Післяслово: навіть із цього короткого огляду видно, скільки робить наша держава для дітей, для нашого майбутнього. Адже тільки в умовах захисту прав і свобод дитини можливе формування гуманного і справедливого суспільства.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото автора.