Про ціни, тарифи та «Рівні можливості»

Питання, що мають важливе значення для республіки та її громадян, розглядалися на черговому засіданні вищого виконавчого органу влади.


Виникла потреба скласти перелік соціально значущих продовольчих товарів, на які можуть необґрунтовано підвищитися ціни.

Перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник представив список учасникам наради. До переліку входять свинина (крім безкісткового м’яса), курятина, хліб з борошна пшеничного хлібопекарського, молоко до 2,5 % жирності включно, масло вершкове жирністю 72,5 %, соняшникова олія, яйця курячі, окремі види круп, цукор, сіль та овочі так званого «борщового набору».

■ «Відразу зазначу, йдеться не про перелік обов’язково регульованих товарів, а про ті, за якими здійснюватиметься моніторинг з метою виявлення спекулятивних змін», – пояснив міністр.

Порядок щотижневого моніторингу затверджений урядовцями. Все це робиться для того, щоб удосконалити механізм захисту населення від необґрунтованого зростання цін на соціально значущі продовольчі товари.

Значну увагу приділили темі затвердження тарифів на комунальні послуги для населення та підприємств.

Попри все, з метою недопущення зростання видатків населення на оплату спожитих комунальних послуг, у республіканському бюджеті на 2025 рік буде збережений механізм державної підтримки громадян. Різниця між реальним тарифом і тим, що застосовується для населення, ляже на плечі держави.

Зокрема, для бюджетних організацій тарифи на газопостачання зростуть на 7,6 % порівняно з 2024 роком. Це пов’язано зі зростанням вартості транспортування природного газу. Для промислових та інших споживачів збільшення становитиме до 1 % з тієї ж причини. Однак для населення тарифи залишаться на рівні 2024 року.

Щодо електроенергетики. Для населення планується встановити єдиний тариф на електричну енергію у розмірі 0,87 руб. за 1 кВт.г, що на 4,8 % перевищить поточний рівень.

Водопостачання. Для всіх категорій споживачів послуги подорожчають до 4,5 %, а водовідведення – до 19 %. Це зумовлено збільшенням вартості електроенергії та інфляційними процесами. У галузі теплопостачання зростання тарифів на послуги від централізованої системи становитиме до 10 %, а від автономних котелень – до 20 %.

Крім того, тариф на воду для зрошування у 2025-му буде збережений на рівні поточного року – 1,74 рублі за 1 м3.

Вартість проїзду в тролейбусах залишиться в розмірі 3,5 рублі.

Проект нової Державної цільової програми (ДЦП) «Рівні можливості» представила урядовцям керівник Міністерства соціального захисту та праці Олена Куліченко, яка наголосила, що новий документ є продовженням розпочатих заходів попередньої програми, що діяла з 2019 року. Обсяг її фінансування становитиме 7,5 млн рублів.

Серед головних завдань: створення умов забезпечення доступності громадських місць для маломобільної категорії громадян; встановлення пандусів на 43 об’єктах по всій республіці. На 18 локаціях забезпечать будівництво спусків і підйомів, облаштування пішохідних переходів та ремонт пішохідної зони. У п’яти будинках заплановані ремонтні роботи з облаштування санвузлів.

ДЦП, окрім вищезазначеної, передбачає забезпечення безперешкодного доступу до інформації та рівного доступу до освіти. Окрема увага приділятиметься організації культурно-масових заходів та формуванню позитивної громадської думки щодо проблем забезпечення доступного середовища життєдіяльності для громадян з ОМЗ. Програмою також передбачене забезпечення систематичного підвищення кваліфікації кадрів, які працюють із громадянами з особливими потребами.

Після розгляду і затвердження депутатами, ДЦП зможуть реалізувати.


Iрина МАСЛОВА.

Фото: government.gospmr.org.