Важливі нововведення у законодавстві

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.


Для зручності громадян

У першому читанні депутати ухвалили зміни до законів «Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в ПМР» і «Про право громадян ПМР на свободу пересування, вибір місця перебування та проживання в межах ПМР». Автором нововведень є Президент Вадим Красносельський. Глава держави ініціював зміни на підставі звернень, які надходили після перейменування вулиці 25 Октября на Покровську.

Сутність ініціатив законодавцям пояснив офіційний представник Міністерства внутрішніх справ Радіон Чеботар:

■ «Пропозиція Президента полягає в тому, що у разі зміни місця проживання (місця перебування) як наших придністровських, так і іноземних громадян, людям не потрібно звертатися до органів реєстраційного обліку для внесення відповідних змін в адресі (корегування відбувається у зв’язку з перейменуванням вулиць при ухваленні відповідного рішення главами держадміністрацій). Ми внесемо це в адміністративному порядку, всі дані будуть у базі».

Про підтримку аграріїв

Група депутатів запропонувала внести зміни до Закону «Про податок на доходи організацій». Документ стосується заходів підтримки організацій, які надають послуги з ремонту сільгосптехніки. Йдеться про звільнення від сплати податку на доходи організацій, які отримують прибуток від надання цього виду послуг.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун поділився інформацією стосовно актуальності цього питання:

■ «Наші підприємства, що займаються розвитком сільського господарства, можуть користуватися пільговими кредитами за субсидованою процентною ставкою через Фонд держрезерву, через комерційні банки. Ми бачимо, що тенденція набирає серйозних обертів. Підприємства позичали кошти, купували досить дорогу сільгосптехніку, зокрема трактори, комбайни та інші спеціалізовані сільськогосподарські агрегати. Звичайно, згодом будь-яка техніка потребуватиме обслуговування, ремонту. На жаль, у нас у ПМР практично немає таких підприємств, які б ремонтували складну спеціалізовану сільгосптехніку».

Законодавець додав, що на сьогодні аграрії змушені шукати фахівців із ремонту спецтехніки в сусідній Молдові. Щоб ця галузь діяльності розвивалася у Придністров’ї, держава готова допомогти економічним агентам.

Документ ухвалений у першому читанні.

Про усунення адміністративних бар’єрів

Депутати опрацювали в першому читанні законопроект, яким вносяться зміни до закону «Про поховання та похоронну справу».

Документ передбачає визначення джерел фінансування перепоховань останків померлих, здійснених із порушенням чинного законодавства. Відповідно до діючого Закону «Про поховання та похоронну справу», перепоховання останків здійснюється у випадках та порядку, встановлених Урядом. У такому разі фінансування забезпечується коштом родичів померлого або інших осіб, які взяли на себе цей обов’язок. В окремих випадках, як-от виявлення старих військових поховань, фінансування відбувається з місцевих бюджетів.

Проте поточні норми не передбачають джерел фінансування перепоховань, здійснених із порушенням законодавства. Новий законопроект пропонує доповнити статтю 7-1 закону, встановлюючи, що такі перепоховання фінансуватимуться з місцевих бюджетів із подальшим стягненням витрат з осіб, які допустили порушення законодавства.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: vspmr.org.