Шлях до здорового способу життя

Масштабний фестиваль від спортивної спільноти «Fitness Mafia» та Асоціації спортивних індустрій Придністров’я зібрав у центрі Тирасполя сотні учасників. Він об’єднав людей різного віку в єдиному пориві дотримуватися здорового способу життя. Особливу категорію створили спортивні сім’ї: батьки разом із дітьми активно вивчали спортивні локації та азартно залучалися у змагання.


Така подія не є новинкою для республіки: це сьомий фестиваль подібної тематики. Президент придністровської Асоціації фітнес-індустрії Віталій Кожокару розповів, що його вирішили приурочити до відкриття сезону безплатних тренувань на свіжому повітрі, які проводитимуться щонеділі. Початок і локації анонсовані на офіційній сторінці спортивного товариства «Fitness Mafia» в Instagram.

На думку президента Асоціації фітнес-індустрії, в основу проголошеної акції «…покладена хороша ідея: спорт – норма життя. В межах цієї ініціативи до нас приєднаються різні організації. Це і спортивні, й фізкультурні, й оздоровчі напрямки. Нас активно підтримують волонтерські рухи. Фестиваль – універсальний спосіб об’єднати людей, які дотримуються активного і здорового способу життя. З кожним роком кількість його учасників зростає».

Насичена програма спортивно-оздоровчого заходу тривала понад 14 годин і розгорнулася на 30 локаціях Катерининського парку столиці. На футбольному майданчику з самого ранку багатопрофільні фахівці провели тренування з йоги, фітнесу 50+ та зумби. На кромці поля борці «Bastion BBJ club» організували показове тренування з бразильського джиу-джитсу. Класичним застосуванням цієї локації став турнір з міні-футболу.

Поруч на баскетбольному майданчику відбулися змагання з волейболу і турнір з баскетболу. В іграх з м’ячем узяла участь республіканська студентська рада, а от воркаут-майданчик традиційно відвели для змагань федерацій «Street-lifting» і «Street Workout».

Уперше до спортивних заходів долучилися республіканська громадська організація (РГО) «Онкологи Придністров’я» та волонтерський рух «Живи». Гостей фестивалю переконали в тому, що рак – не вирок. Кваліфіковані лікарі поділилися інформацією про необхідність планових обстежень, поспілкувалися з тими, хто вже зіткнувся з діагнозом «онкологія». Пацієнти, які перебувають на лікуванні, поділилися особистими історіями, що зробило цю складну тему більш зрозумілою для некомпетентних і необізнаних.

■ «Наша просвітницька програма містить п’ять лікарських доповідей на теми профілактики та ранньої діагностики раку. Ми поговорили з учасниками фестивалю про те, які родимки є поганими, а які – безпечними, доброякісними. Лікар-онколог оглянув і проконсультував кількох охочих. Ми також нагадали людям про підвищення ризику виникнення в літній період раку шкіри та про важливість використання сонцезахисних засобів. Не оминули увагою й тему обстеження молочної залози. На завершення такого великого інформаційного блоку наші лікарі розвіяли багато міфів про рак», – розповіла головний онколог республіки Аліна Андрєєва.

Новачками на спортивному святі були також представники Центру фізичної реабілітації «Kineto Life». Вони встановили в Катерининському парку тренажер-«правИло», випробувати який зважилися сотні придністровців.

Інструктор тренажера Iгор Оніка розповів, що пристрій зроблений за технологіями древніх слов’ян. Наші предки використовували його для оздоровлення. Основний принцип полягає в підвішуванні людини за чотири кінцівки.

■ «Під власною вагою відбувається витягування сухожиллів, м’язів і всього скелета тіла», – наголосив фахівець.

Представники центру «Аум», про який ми не так давно розповідали читачам на сторінках нашої газети, провели на пірсі заняття з йоги та йоготерапії для всіх охочих. Така взаємодія організаторів з учасниками особливо сподобалася любителям спокійних видів спорту.

У передвечірніх сутінках на головній сцені столичного парку розпочалася розважальна програма. За багаторічною традицією в концертному блоці виступила улюблена багатьма придністровцями музична група «Ланжерон». Тут же відбулося урочисте нагородження переможців численних змагань спортивного фестивалю, а також розіграш подарунків від партнерів.

Фестиваль від «Fitness Mafia» та Асоціації спортивних індустрій Придністров’я став не просто черговою спортивною подією, а символом єднання та активного способу життя для всієї республіки. Сотні учасників, зокрема безліч спортивних сімей, своєю підтримкою та активною участю довели, що для придністровців спорт – це норма життя. Незвичайні локації та різноманітні заходи, зокрема просвітницькі програми, перетворили фестиваль на подію, що воістину заряджає енергією та надихає на яскраві вчинки.


Марина СОВА.

Фото Марини СОВИ.