У червні люди раді літу, як бджоли цвіту

Ще б йому не радіти! Адже червень – це той період, коли ми вже збираємо врожай. Дозріває рання картопля, полуниця, черешня, вишня, абрикоси та багато іншого добра.


Урожай варто збирати вчасно, щоб плоди не перезрівали. Їх можна їсти свіжими, а також готувати запаси на зиму: заморожувати, сушити, робити консервації.

9 червня корисно підживити рослини, адже поживні речовини потрібні їм не лише навесні та восени. Можна внести добрива під корінь: чергувати органіку та мінеральні добрива, а також підживлюйте ділянки, де зібрали врожай і плануєте ще щось посіяти. Закладіть органіку в компостну яму.

10 червня. Місяць переходить у знак Лева, а це взагалі не родючий період. Отже тепер небажані посіви та посадки культур, з яких хотілося б зібрати врожай, адже він не буде таким, як хотілося б. Також невдалий час, щоб поливати рослини та вносити добрива – ці агрозаходи можуть навіть завдати шкоди.

11 червня – сприятливий період для збирання врожаю. Залежно від регіону, можна збирати ягоди черешні та полуниці, зрізати зелень.

Під знаком Лева доречно також проводити обробку рослин засобами захисту. Дуже шкодить у цей період картоплі колорадський жук. І личинки, й дорослі особини пошкоджують листкові пластини, що негативно впливає на розвиток культури. Можна залишитися без урожаю, якщо нічого не робити. Обробіть посадки картоплі засобами, які ви використовуєте зазвичай.

12 червня. Місяць переходить у знак Діви. Він також вважається не дуже родючим, однак вдалим для вирощування квітів. Тому можна посіяти насіння чорнобривців, настурції, волошки тощо.

13 червня: корисними тепер будуть підживлення рослин мінеральними або органічними добривами. У червні на яблуні чи груші розвиваються і формуються плоди, тому їм потрібне збалансоване комплексне підживлення. Перед тим, як внести добрива, ґрунт навколо дерев рясно полийте, щоб добрива проникли якомога глибше. Якщо напередодні були рясні дощі, полив не потрібен.

Підживити можна також троянди та інші декоративні кущі. На тих, де відцвіли квіти, зріжте такі бутони, щоб вони не забирали на себе поживні речовини, а також для більшої декоративності рослини.

Обріжте вуса полуниці, якщо не плануєте розмножувати кущі таким способом. Видаліть сухі або пошкоджені гілки дерев.

14 червня – Місяць досі залишається в Діві, тому можна продовжити справи, розпочаті останніми днями. Не завадить також провести обробку від хвороб та шкідників.

15 червня – тепер Місяць у Терезах. Цей знак вважається досить родючим, адже рослини дають непоганий урожай смачних плодів, які ще й можуть довгий час зберігатися. З таких плодів можна також зібрати якісне насіння. Самі ж рослини будуть стійкі до хвороб та стресів.

Посійте насіння зелені, огірків, саджайте декоративні культури для прикрашання присадибної ділянки. Це можуть бути квіти, ґрунтопокривні рослини, кущі, дерева.

Не забувайте поливати, тільки робіть це зранку або ввечері. Воду краще використовувати не дуже холодну, відстояну і лити її під корінь. Після поливу можна розпушити ґрунт, щоб на поверхні не утворювалася кірка.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.