Музика нас єднає

Третій сезон проекту «Відкритий мікрофон» традиційно зібрав на пірсі Катерининського парку як професійних музикантів, так і аматорів. Це спільний творчий проект російського Центру науки та культури з громадською організацією «Союз російських громад Придністров’я» та Придністровського держінституту мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна. Значну підтримку надала державна адміністрація столиці.


Рок, який тривалий час вважався «негативною» музикою, наповнює енергією, допомагає скинути роздратування і підвищує мозкову діяльність. Цей «протестний» жанр особливо корисний для тих, хто звик тримати емоції в собі.

Феномен рок-музики психологи пояснюють тим, що всі її любителі й просто слухачі переживають емоційне напруження. До того ж, глибокий зміст пісень спонукає до роздумів на вічні теми, до рефлексії, а це сприяє опрацюванню психологічних проблем і підвищенню самооцінки.

Людям, які слухають рок, набагато легше вивчати іноземні мови, тому що вони мають певну наслуханість і добре розрізняють звуки, навіть у галасливому і невиразному музичному середовищі. Як правило, шанувальникам стилю легше вдається засвоїти іноземну вимову.

На лебединому пірсі столиці виступили: тираспольська кавер-група «Антидепрессанты», студенти Придністровського інституту мистецтв – гурт «Вермона», а також багато інших об’єднань і вокалістів, хто вперше зважився вийти на сцену. Талановиті артисти виконали свої версії російського року. Понад дві години живої музики не залишили байдужими глядачів, і навіть дощ, який час від часу нагадував про себе, не примусив їх залишити майданчик.

Вуличний музикант Аліса Гарднер співає просто неба півтора року і за цей час уже встигла завоювати своїх прихильників і стати постійним учасником «Відкритого мікрофону». Вона неперевершено зіграла на гітарі пісню «Город-сказка» своєї улюбленої групи «Танцы минус». Дівчина поділилася враженнями від концерту:

■ «Такі події необхідні музикантам для того, щоб уникнути страху сцени та в майбутньому стати більш професійними виконавцями. Музика єднає покоління і стає тим ланцюжком, який веде у світ мистецтва».

Композиція «Это всё» (з репертуару гурту «ДДТ») одна з найпопулярніших. За традицією, саме нею вони закінчують свої концерти. Прихильники цієї пісні знаходять щось своє у кожному слові. На цьогорічному фестивалі її душевно заспівав Тимур Садовський. Підтримати юнака прийшли друзі та родичі, які активно підспівували та аплодували.

Після довгої перерви на сцену вийшла столична група «Тревожная надежда». Музиканти давно відомі своїм унікальним звучанням та вокальною технікою. Більш ніж шість років тому юнаки виконували хіти в гуртожитку, вдосконалюючи свої здібності. Пізніше, вже після служби в армії, вони знову об’єдналися, щоб доносити людям чарівний світ музики в її рок-версії.

Iван Почтар – гітарист гурту «The Carpets» – зазначив, що їхня група часто виступає в рідному Республіканському українському ліцеї-комплексі. Участь у «Відкритому мікрофоні» дозволяє ширше бачити перспективи розвитку та можливості нових цікавих знайомств.

Гості зі славного міста Слободзеї (музична група «Первый флагман») дебютували у столиці. Вокалістки Анастасія Дощук та Анастасія Авдєєнко розповіли, що музикою захоплюються давно, а створення колективу – це був наступний важливий крок. Пісня «Этот город» (радянської та російської поп-рок-групи «Браво») у виконанні музикантів викликала шквал овацій та захвату. До того ж, темний одяг учасників та атрибутика в стилі рок надала їхньому виступу ще більшої емоційності та запалу.

Особливістю концерту стало те, що ведучі в перервах між виступами розповідали історії створення пісень, а шанувальники могли підтримати улюблених виконавців грошовою допомогою. Організатори також провели вікторину з заохочувальними призами. Усі присутні – учасники та гості – перейнялися музичною атмосферою й дістали незабутні враження.


Володимир УС.

Фото автора.