Архіви Придністров’я: СПАДЩИНА В ДОКУМЕНТАХ

У Придністров’ї 1 червня відзначають День працівників архівів та управління документацією.


Основи архівної служби республіки закладалися в 1991 році. Через 33 роки в Тирасполі провели ІІІ республіканську науково-дослідну конференцію «Архіви Придністров’я: документальна спадщина в історії суспільства та держави». Організаторами події виступили Державна служба управління документацією та архівами (ДСУДА), ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, Товариство істориків-архівістів Придністров’я.

У заходах взяли участь викладачі та студенти університету, співробітники архівних установ, представники Міністерства оборони, Тираспольсько-Дубоссарської єпархії, спеціалісти муніципальних органів влади.

З вітальним словом звернулася до присутніх начальник ДСУДА Зінаїда Тодорашко:

«Робота з документами в усі часи відігравала особливу роль в управлінні державою та суспільством. І нині, в умовах піднесення інформаційних технологій, значення документа незмірно зросло. Поруч із цим підвищується роль і статус фахівців, які працюють із документами професійно. Адже документи, що передаються і зберігаються в архівах, є основою формування інституту історичної пам’яті», – наголосила керівник архівного відомства.

Доповідь «Спадщина історика античності О. О. Немировського у спогадах та свідченнях» представив студент 2-го курсу Інституту державного управління та соціально-гуманітарних наук Iлля Бурунсус. Він розповів про науковий і творчий шлях нашого земляка: тираспольчанина, історика-антикознавця, творця вітчизняної школи етрускології, доктора історичних наук, письменника, поета та перекладача.

Заступник начальника Управління культури Бендерської держадміністрації, історик-краєзнавець Олександр Тихонов розповів про те, як йому вдалося «натрапити на слід» відомого раритету – трофейних ключів від Бендерської фортеці, які в 1770 р. підкорені турки принесли генерал-аншефу Петру Паніну (або в 1779 р. генерал-фельдмаршалу Григорію Потьомкіну).
Фахівець історико-архівного відділу Тираспольсько-Дубоссарської єпархії Людмила Алфер’єва розповіла про унікальність архівно-слідчих справ як інформаційного джерела для тих, хто вивчає історію МАРСР 1920–1930 років. Червоною ниткою впродовж її виступу прослідковується думка: архівно-слідчі матеріали ОДПУ-НКВС у справах 20–30-х років є важливими історичними джерелами. Їх об’єктивний та неупереджений аналіз дозволяє змінити історичні оцінки та ставлення до суспільно-політичної ситуації того періоду.

Доцент кафедри історії ПДУ В’ячеслав Содоль представив доповідь «Матеріали Кабінету з адміністрування Бессарабії, Буковини та Трансністрії як джерело вивчення окупаційного режиму в Придністров’ї 1941–1944 років». На основі архівних матеріалів автор висвітлив становище людей різних національностей, які жили у Придністров’ї в період румунсько-фашистської окупації 1941–1944 років: їхній побут, працю, політичні уподобання. Особливу увагу він приділив боротьбі проти окупаційного режиму.

Пролунали виступи магістрантки 2-го курсу ПДУ Тетяни Кардаш «Проектування та будівництво Дубоссарської ГЕС (за документами, спогадами та свідченнями)», співробітника Слідчого комітету «Спогади та свідчення учасників оборони м. Дубоссари у 1990–1992 роках», начальника воєнно-історичного музею Збройних сил Анжели Кушнір «Воєнно-історична спадщина Росії та Придністров’я», начальника управління ПДУ з виховної роботи та соціальної підтримки співробітників і студентів Анатолія Гавриленка «Форми, методи та практики увічнення пам’яті козаків – захисників Придністров’я» тощо.

Жваві дискусії, що розгорнулися після виступів, продемонстрували непідробний інтерес учасників заходу до обговорюваних тем. Конференція стала значною подією в науковому житті Придністров’я, сприяючи популяризації архівних матеріалів, поглибленню знань придністровців про історію рідного краю та зміцнення зв’язку між поколіннями. За її підсумками було особливо зазначено: проведення таких заходів, безперечно, має велике значення для збагачення, збереження та популяризації історичної спадщини Придністров’я.


Юрій ТЕЛЕШ.

Фото автора.