Є просто храм, є храм науки, а ще буває ХРАМ МИСТЕЦТВ

Школа мистецтв при Республіканському українському ліцеї-комплексі – одна з унікальних установ культури нашої республіки. Вона заснована 2010 року в процесі реорганізації навчального закладу.


На сьогодні структурний підрозділ цілком успішно виконав поставлені два основних завдання: творчий розвиток учнів ліцею-комплексу, а також залучення до закладу з українською мовою навчання максимальної кількості учнів.

Нині головні завдання ШМ залишаються на порядку денному, хіба що вони дещо ускладнилися та конкретизувалися. У 2023-2024 навчальному році тут на трьох відділеннях (музичному, хореографічному та художньому) навчалося 128 дітей, з якими працювали 17 педагогів. Після трирічного «ковідного затишшя» у 2023-2024 навчальному році розпочалося її бурхливе якісне зростання, сплеск творчого духу, творчих здобутків та цифрових показників.

Наприклад, беручи участь у республіканському конкурсі «Юний танцюрист Придністров’я – 2024» танцювальний колектив РУКТЛ-К посів два других місця. У міжнародному танцювальному конкурсі «Золота ліра» влітку поточного року в Кишиневі ліцеїсти взагалі стали переможцями. Ще більш дивовижними можна назвати їхні досягнення серед вокалістів і музичних ансамблів у республіканському конкурсі «Юний виконавець Придністров’я», а також у міжнародному конкурсі в Кишиневі. Особливо відзначилися хори та інструментальні ансамблі, які завоювали практично всі перші та другі місця у всіх номінаціях, де вони представляли ліцей-комплекс.

Зокрема, вокальний ансамбль початкових класів посів перше місце; вокальний ансамбль старших класів – теж перше місце; тріо гітаристів вибороло перше місце в номінації «Інструментальні ансамблі малої форми», а естрадне гітарне тріо заслужило перше та друге місця в номінації «Ансамблі малої та середньої форми». Йдеться про відкритий республіканський конкурс «Юний виконавець Придністров’я – 2024».

Звичайно ж, необхідно назвати й педагогів, які допомогли ліцеїстам вибороти названі й неназвані високі та почесні місця. Це Яна Луценко та Анастасія Авдєєнко, Валентин Барда і Роман Рашкован (музичне відділення); Влада Яроцька (хореографічне відділення); Iнга Ковтунова, Олексій Водяницький, Алла Нех (художнє відділення). Окрема розповідь про керівника школа мистецтв.

Сергій Луценко закінчив факультет мистецтв і архітектури ПДУ ім. Т. Г. Шевченка у 2007 році. До призначення на посаду керівника школи мистецтв працював у ліцеї викладачем. Очолює ШМ з вересня 2019 року. Він цілеспрямовано працює над формуванням доброзичливих взаємин і творчого клімату в колективі, сприятливих умов для індивідуального творчого зростання кожного з колег. Під його керівництвом за останні три роки заклад багато разів посідав найвищі місця в різних республіканських і міжнародних конкурсах.

«У цьому навчальному році Міністерство просвіти присвоїло Сергію Сергійовичу вищу кваліфікаційну категорію, – додала штрих до портрета героя директор РУТЛ-К Тетяна Гілаш. –
До речі, під час атестації ще один педагог також дістав вищу кваліфікаційну категорію, інші
двоє – першу та другу».

Традиційно головною подією року у ШМ вважається великий звітний концерт. Нині учні та педагоги також подарували глядачам справжнє свято. Ми поцікавилися враженнями про нього в деяких батьків. Просимо наших читачів правильно зрозуміти їхнє невгамовне захоплення.

«Звітний концерт дитячої школи мистецтв був просто чудовий! – сказала мама, яка представилася Наталією Володимирівною. – Хлопці й дівчата продемонстрували талант і професіоналізм на сцені. Їхні номери були наповнені енергією, пристрастю та емоціями, які змусили нас, глядачів, переживати кожну ноту і кожен рух».

Більш виваженими були слова батька, який відрекомендувався Олександром:

«Хочу зазначити, що навчити понад сто учнів співати, танцювати та грати на різних музичних інструментах, підготувати їх до великого публічного виступу, залучити до нього батьків, у яких і так мало часу, – дорогого коштує. Ми, так само як і наші діти, дуже раді, що в РУТЛ-К є школа мистецтв».

 

«Багато ліцеїстів не пов’язують своє подальше життя з мистецтвом і ніколи не займатимуться тим, чим вони щиро захоплювалися в ШМ, – сказала Тетяна Гілаш. – Це абсолютно нормально. Школа мистецтв не стільки формує певні навички, скільки прищеплює дітям любов до мистецтва. А розуміння та прихильність до прекрасного допомагає всім нам бачити світ добрішим і кращим. Це потрібно кожному, й обов’язково стане корисним і нашим дітям».


Віктор РОМАНЮК.

Фото автора.