Їх весна надихнула НА ТВОРЧІСТЬ

У столичній школі-комплексі № 12 відбулась урочиста церемонія нагородження переможців і призерів республіканського конкурсу малюнків «Весна – Великдень».


Уперше в Придністров’ї культурну подію організували Чорноморське козацьке військо (ЧКВ) разом зі школою мистецтв цього навчального закладу. Варто зазначити, що в конкурсі взяли участь 412 юних художників віком від 8 до 15 років з усіх художніх шкіл ПМР.

Юні митці показали свій талант у різних номінаціях: станковій композиції, графіці, нетрадиційних техніках образотворчого мистецтва, скульптурі. Згідно з Положенням конкурсу, діти були поділені на три вікові групи: 8–10, 11–13 та 14-15 років. Їхні роботи оцінювало професійне журі на чолі з заслуженим художником ПМР Олегом Болтнєвим.

Під час церемонії нагородження організатори відзначили 110 призерів і переможців, роботи яких вразили навіть професійних художників.

Зі словами привітання до дітей та їхніх батьків звернувся військовий отаман ЧКВ Iгор Небейголова:

«Приємно, що в конкурсі взяли участь талановиті юні митці. У своїх роботах вони показали любов до православного свята, світлого Великодня, і весни, зберігаючи народні традиції. Бажаю майбутнім художникам нових творчих звершень, а батькам здоров’я та наснаги у вихованні талантів».

Переможців конкурсу переповняли позитивні емоції. Юна тираспольчанка Олександра Народицька стала другим призером у номінації «Графіка». За її словами, Великдень – це час творити добро і ділитися радістю зі своїми ближніми, особливо з тими, хто самотній.

Учениця Республіканського українського теоретичного ліцею-комплексу Дар’я Колесник поділилася враженнями від участі в конкурсі та інформацією про свою роботу:

«Я посіла третє місце в номінації «Нетрадиційні техніки в образотворчому мистецтві».

На малюнку зображені паска і крашанки – атрибути святкування головного християнського свята. На Великдень покладали дуже багато надій, свято ототожнювали з родючістю, здоров’ям та удачею. Освячену в церкві паску ділили на безліч шматочків і роздавали вірянам. Кожна людина, яка причастилася цього символу, духовно долучалася до одного з найважливіших християнських свят. У кожній родині паску і крашанки розміщали на почесному місці. Господар будинку ділив їх на всіх членів сім’ї. Також заведено було роздавати ці великодні дари добрим людям, ділитися з ними їхньою чудодійною силою».

Деякі учасники конкурсу присвятили роботи домашнім улюбленцям. Наприклад, учениця столичної школи № 12 Дар’я Фещенко намалювала свою кішку. Ця робота стала третьою в номінації «Декоративно-прикладна композиція». За словами автора, кішки здавна приваблювали художників, зображення дикої та по-домашньому ласкавої, хитрої та розумної тварини – улюблена тема багатьох професійних художників. Не можна залишити без уваги цю граціозну красуню, не помітити плавних вигинів її тіла, таємничого мерехтіння очей, блиску шовкової шубки. Картини з зображенням кішок можна побачити в залах відомих галерей та у приватних колекціях. Своєю м’якою ходою та муркотінням вони заспокоюють і покращують настрій на весь день.

Викладач відділення образотворчого мистецтва школи № 12 Наталія Пашуліс розповіла про творчі здібності юних митців:

«Кожна дитина – художник. Головне, щоб вона залишилася художником, вийшовши з дитячого віку», – стверджував Пабло Пікассо, який був не лише геніальним живописцем, а й скульптором, графіком, театральним художником, керамістом та дизайнером. І з цим важко не погодитися. Звичайно, якщо дитина любить малювати, потрібно заохочувати її захоплення, розвивати вміння виражати свій внутрішній світ через образотворче мистецтво».


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото автора.