Рятувальники та наша безпека

На всіх офіційних пляжах республіки з 1 червня заступили на чергування рятувальники.
У період купального сезону безпека відпочивальників перебуває під особливим наглядом.


Ця бентежна для придністровців тема стала предметом розмови нашого кореспондента з заступником начальника Управління аварійно-рятувальної служби МВС Сергієм Гонцовим. Він поділився важливою інформацією про роботу рятувальників із читачами газети.

На календарі червень, ртутні стовпчики термометрів наближаються до позначки 30 °С. Незабаром на пляжі ринуть тисячі бажаючих відпочити. Чи все готове до купального сезону?
– Небагатьом відомо, що купальний сезон – це загальноцивільне поняття. Співробітники ГУзНС не можуть його відкривати чи закривати. Ми тільки розпочинаємо роботу на рятувальних постах, які функціонуватимуть до 8 вересня.

Як проводилася підготовка? Що вона передбачає?
– На підготовчому етапі до діяльності ми здійснюємо на рятувальних постах цілий комплекс заходів. У першу чергу, це щорічні курси для працівників служби порятунку з врученням сертифікатів. Ці ж співробітники готують спеціалізовану техніку (плавальні засоби та самі пости як об’єкти). Частину коштів на нагальні потреби виділяють державні адміністрації міст і районів. Члени спеціальної комісії Державної інспекції річкового транспорту цілеспрямовано перевіряють дно в акваторії пляжів.

Чи багато локацій необхідно проінспектувати?
– Усього в республіці працюватиме 10 офіційних пляжів. У кожному місті по одному, в Тирасполі та Рибниці – по два. Обов’язковим етапом підготовчих робіт на кожному з них є перевірка дна. Його обстежують водолази. Вони прибирають небезпечне сміття (топляки, консервні банки, скло, гостре каміння), а також позначають місця виявлених підводних ям, ставлять до відома рятувальників їхнє місцезнаходження. Усі ці заходи виконуються до початку функціонування рятувальних постів.

Відомо, що придністровці відвідують зокрема і несанкціоновані пляжі. Як із цим бореться ГУзНС?
– Ліквідувати такі місця відпочинку ми не можемо. Однак наше завдання полягає також у профілактиці потенційно небезпечних ситуацій. Тож доводиться організовувати просвітницькі бесіди з людьми різного віку. У травні співробітники ГУзНС відвідують школи, докладно розповідають дітям про правила поведінки на воді та про небезпечні зони.

Спеціальні патрулі обстежують берегові лінії Дністра, де з відпочивальниками також проводять профілактичні бесіди та вручають пам’ятки з правилами безпечного відпочинку. Крім того, у вихідні виїжджає автопатруль. Коли патрульні виявляють на несанкціонованому пляжі дітей до 14 років та ще без нагляду дорослих, вони викликають батьків або передають неповнолітніх в інспекцію у справах неповнолітніх. Дітей не можна залишати біля небезпечних об’єктів, а наша річка є саме такою.

На що спрямовані профілактичні бесіди з громадянами?
– Дністер – одна з найнебезпечніших річок у Європі. Вона досить звивиста, з сильною течією, через яку рельєф її дна може змінюватися практично кожного дня. Тому краще купатися на офіційних пляжах, де є рятувальники, які зможуть надати допомогу: за необхідності викликати «швидку» чи міліцію. До того ж рятувальники завжди напоготові й можуть зреагувати на потенційно небезпечну поведінку, тим самим запобігти трагедії на воді. На неофіційному, не обладнаному місці відпочинку набагато більший ризик, хоча деякі особи цього досі не усвідомлюють.

Чим укомплектовані рятувальні пости на пляжі?
– Усім необхідним для оперативного реагування та гарантування безпеки відпочивальників. Це рятувальні круги, жилети, буйки, аптечки з медикаментами, матеріалами для надання першої допомоги. На пляжі передбачено по два рятувальники. Вони працюють з 9:00 до 21:00.

Що є основним каталізатором до виникнення небезпечних ситуацій на воді?
– Не існує будь-якої однієї причини. Це завжди комплекс: нерозуміння людьми небезпеки, яку таїть річка, а також часто алкогольне сп’яніння та самовпевненість людей. Ми знову і знову через ЗМІ намагаємося довести до відома громадян, що недотримання правил поведінки на водних об’єктах і поблизу них у 99 % випадків призводить до трагедії.

Чи спостерігається позитивна тенденція до зменшення нещасних випадків на Дністрі?
– Так, безумовно. Якщо у 2016 році потонули 28 осіб, то у 2020-му – 14, у 2023-му – 11. Це свідчить про те, що наша робота дає позитивні результати.


Марина СОВА.

Фото автора.