ВОНИ ЗБЕРІГАЮТЬ МИР

Напередодні Дня миротворця на майданчику ДУ «Приднестровская газета» відбулося перше засідання «Експертного клубу». Це новий проект газети «Приднестровье». До розмови «без краваток» були запрошені журналісти провідних ЗМІ республіки та перший офіційний гість – співголова ОКК від Придністров’я Олег Бєляков. Це виправдано, оскільки останнім часом питання безпеки республіки висунулися в авангард.


Береги Дністра – територія безпеки

Вступне слово Олега Бєлякова повернуло співрозмовників у літо 92-го, коли (завдяки зусиллям посередників) завершилася гаряча, збройна фаза молдо-придністровського конфлікту. Підписана сторонами Угода про принципи мирного врегулювання конфлікту поклала початок миротворчій операції, яку експерти характеризують як «унікальну й ефективну».

Попри те, що за минулі 32 роки в Зоні безпеки (на території якої тепер розміщені 15 миротворчих постів), були й інциденти, й конфліктні ситуації, й небойові втрати, вдалося домогтися головного – зберегти на Дністрі мир, не скотитися в прірву ескалації. Цьому сприяло дотримання принципів і механізмів, закладених понад три десятиліття тому в основу діяльності ОКК, Спільних миротворчих сил (СМС), Об’єднаного військового командування (ОВК). Дається це нелегко, оскільки всі рішення керуючого миротворчим процесом органу, в ролі якого виступає ОКК, приймаються сторонами на основі консенсусу. Варто комусь з якоюсь пропозицією не погодитися, і все – вона не буде ухвалена.

«Триває постійний, безперервний пошук компромісу. Наша спільна праця локалізує й упереджує негативні сценарії розвитку подій. У цьому і полягає ефективність миротворчої операції», – підтвердив Олег Бєляков.

Відмінність нашої миротворчої операції від численних інших, що проводяться в різних точках земної кулі, полягає в тому, що мир підтримують самі сторони конфлікту. У цьому, напевно, і є її унікальність.
Проголошене у 92-му спільне завдання – не допустити ескалації конфлікту – і нині залишається актуальним.

Ескалація загрожує негативними наслідками

Від загальних тем, що стосуються перебігу миротворчої операції на Дністрі, журналісти перейшли до конкретних. Серед них мілітаризація силових структур Молдови, отримання ними техніки та озброєння, участь національної армії в різноманітних військових навчаннях як усередині країни, так і поза її межами, а також пропозиції, що час від часу лунають з боку офіційної влади Молдови, про трансформацію чинного формату миротворчої операції та запровадження інституту цивільних спостерігачів.

«У поточній ситуації, коли між Молдовою та Придністров’ям відсутнє політичне врегулювання конфлікту, злам нинішнього формату миротворчої операції неприпустимий. Він загрожує негативними наслідками», – переконаний співголова ОКК від Придністров’я.

Олег Леонідович звернув також увагу на пропозицію придністровської сторони про встановлення тристороннього миротворчого поста (Росія, Придністров’я, Молдова) в районі Дубоссарської ГЕС як стратегічного об’єкта критичної інфраструктури.

«Уявіть, якщо з ГЕС раптом щось станеться, скільки буде жертв, як постраждає екологія та місто», – сказав Олег Бєляков.

Керівник придністровської делегації в ОКК торкнувся і теми тренувань миротворців, що проводяться в Бендерах. Вони триватимуть упродовж місяця, а заплановані до 17 червня. За його словами, ці заходи були заздалегідь узгоджені з місцевою держадміністрацією, правоохоронними органами, органами безпеки, поставлені до відома всі компетентні структури. Проведення тренувань передбачене планом основних заходів миротворчих сил. Тому реакція на них молдовської сторони досить незрозуміла.

У Придністров’я також неабияке занепокоєння і тривогу викликає концентрація військової техніки та важкого озброєння на полігоні біля села Бульбоака, від якого до Бендер усього лиш 12 км, а до Григоріополя – взагалі 8.

«Така кількість зброї й боєприпасів, безперервні тренування не можуть не викликати у нас занепокоєння. Представники Придністров’я в ОКК виступають за те, щоб було ясно і зрозуміло, зокрема і міжнародним спостерігачам, що ми з цим не згодні», – зазначив Бєляков.

Не додає придністровцям спокою й напружена ситуація республіки, терористичні акти, що здійснюються на її території та біля її кордонів. Щоб стабілізувати обстановку, керівництво ПМР було змушене ввести спочатку червоний рівень терористичної небезпеки, згодом знизивши його до жовтого.

Миротворці – основа миру

Під час діалогу журналісти поцікавилися настроями, які панують у миротворчих підрозділах ПМР.

«Морально-психологічний стан військовослужбовців надійний. Вони усвідомлюють, яка відповідальність лежить на них. Берегти мир у рідній оселі – це для військовослужбовців МС велика честь», – зазначив Олег Леонідович.

У процесі спілкування в «Експертному клубі» торкнулися і питань комплектування військових підрозділів миротворчих сил нашої республіки. Як запевнив громадськість Олег Бєляков, з цим великих проблем немає.

«Питанню грошового забезпечення, соціального захисту миротворців, створення умов для несення ними військової служби й Головнокомандувач Вадим Красносельський, і керівництво Міністерства оборони приділяють особливу увагу», – констатував співголова ОКК від Придністров’я.


З напутнім словом до учасників «ЕК» звернувся головний редактор газети «Приднестровье», голова Спілки журналістів Придністров’я Олександр Карасьов.

«Новий проект робить сьогодні перший крок. Подібний формат діалогу журналістів з відповідальними особами вже кілька років практикує «Российская газета», з якою нас поєднують партнерські відносини. Нехай перший млинець не буде грудкою, тому що у нас великі плани», – побажав Олександр Борисович.


Олександр ЗАВЕЛЯ.

Фото Вiктора Громова.