Вода від столичного хлібокомбінату: 100% ЗАДОВОЛЕННЯ

Під час підготовки матеріалу я так перейнявся темою, що відразу перефразував один із крилатих висловів: «Скажи, яку воду ти п’єш, і я скажу хто ти». Спекотне літо – 2024 висунуло водну тему в топ інформаційних повідомлень.


А без води і ні туди, і ні сюди

Розташоване в Парканах виробництво № 3 Тираспольського хлібокомбінату спеціалізується на випуску питної води відомих торгових марок «Парканська», «Лагуна» та ще понад три десятки видів безалкогольних напоїв.

Відправною точкою виробництва води тут стала 100-метрова свердловина. Настільки значна глибина – це і виняткова якість води, її унікальні природні властивості, надійний захист від забруднень. Джерела, розташовані глибоко в землі, мають природний захист у вигляді шарів глини та кварцового піску, що виключає потрапляння у воду забруднень із зовнішнього середовища. Недарма ту ж «Парканську» характеризують як унікальний природний продукт природної низької мінералізації (всього 0,4 г).

Один із ключових моментів – місцезнаходження виробництва. Для того, щоб зберегти унікальні природні властивості води, в пляшки її розливають у безпосередній близькості від джерела. Таким чином не допускається небажаний контакт із зовнішнім середовищем. Тут екологічно сприятлива зона, поблизу немає ні промислових виробництв, ні сільськогосподарських підприємств.

Виробництво пляшкової води в Парканах свого часу благословили фахівці Одеської філії Українського науково-дослідного інституту медичної реабілітації та курортології. Вони досконально протестували воду столичного хлібокомбінату. Згодом були проведені маркетингові дослідження, вивчені смаки та уподобання покупців, після чого визначилися з сучасними технологіями розливу води, закупили обладнання, що являє собою закінчений технологічний комплекс високої продуктивності.

Воду зі свердловини, використовуючи глибинний насос, подають у водонапірну вежу, а потім спеціальним трубопроводом у систему фільтрів, де вона проходить 7 (!) ступенів очищення, зберігаючи при цьому оптимальний природний склад мінеральних речовин. Тут і фільтр грубого очищення, і дезінфекція зі знезараженням, і позбавлення води від сірководню, марганцю і заліза, і застосування для очищення активованого вугілля, і пом’якшення води, й система зворотного осмосу, і дебактеризатор на основі ультрафіолетової лампи. А на виході маємо справжнє задоволення від природи.

На старті випускали 500 пляшок на годину, нині – 3 750 штук за такий час. Отже, якщо говорити про валове виробництво, то йдеться про мільйони пляшок, кожна з яких – справжнє джерело здоров’я.

Здавалося б, вода – невластива для хлібопекарів продукція. Однак на комбінаті зробили все можливе, щоб вона знайшла свій шлях до покупців, кількість яких поступово збільшувалася. У підсумку столичний хлібокомбінат домігся того, що на сьогодні місцевий ринок питної пляшкової води неможливо уявити без популярного бренду «Парканська», як без того ж батона «Фірмовий».

«Усе це завдяки використанню передових технологій виробництва в поєднанні з незмінно високою якістю природної води. Підтвердженням є численні перемоги нашої продукції в республіканському конкурсі «Придністровська якість», – зазначив у бесіді з нашим кореспондентом директор ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат» Віктор Кондратюк.

Різноманітність цілющої вологи

Фахівці виробництва № 3 закликають споживачів чітко розрізняти або в нашому випадку точніше водорозрізняти газовану і питну воду. Остання призначена для щоденного споживання і приготування їжі.

«Парканська» має приємний м’який смак, збалансована за складом. У ній міститься справжнє джерело мінералів: кальцій, калій, натрій, магній. Її можна пити без обмежень будь-якій людині, а не за призначенням медиків, як це буває у випадках з лікувальними мінеральними водами. Мала мінералізація за тривалого застосування не призводить до відкладення солей в організмі, що дозволяє використовувати цю воду як напій для втамування спраги. При цьому вона не тільки вгамовує жагу, а і сприяє оздоровленню організму.

Для задоволення різноманітних запитів і переваг покупців випускається три види води «Парканська»: сильногазована, слабогазована і негазована. Причому, як зазначає начальник Парканського виробництва столичного хлібокомбінату Володимир Намашко, останнім часом у споживачів значно зросла культура пиття. Все більша кількість людей віддає перевагу питній, а не водопровідній воді, знезаражуваній звичайним хлором. Більше того, спостерігається тенденція до зростання обсягів продажу негазованої води.

«Парканська» розливається в ПЕТ-пляшки місткістю 0,6 л, 1,5 л і 5 л. Що стосується першої розфасовки, ідеальної для ділових людей, які ведуть мобільний спосіб життя, займаються спортом, то свого часу це було ноу-хау для місцевого ринку, причому додаткові 0,1 літра покупець має безплатно. У п’ятилітрову ємність розливають виключно негазовану воду. Таку зручно брати з собою на пікнік або ж спеціально для приготування їжі. Півторалітрова пляшка має свої очевидні переваги (щоденне вживання, неодмінний атрибут святкового столу). Вони підтверджуються і тим фактом, що це найпоширеніша ємність для пляшкової води. Споживач не повинен сумніватися і в якості сертифікованої тари, що відповідає всім санітарно-гігієнічним вимогам.

«Питна вода і безалкогольні напої виробництва Тираспольського хлібокомбінату склали гідну конкуренцію відомим місцевим і закордонним брендам. Свідченням тому є значні обсяги її реалізації, – каже начальник відділу маркетингу ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат» Ганна Ляшко. – Важливою перевагою є також і низька вартість нашої питної води в порівнянні з аналогами, що завозяться з-за кордону. Та навіть конкуруючи з іншими виробниками, наш колектив все одно завжди виступає на боці споживача. Ми вважаємо, що у нього повинно бути невіддільне право вибору, і що більше видів і найменувань продукції буде представлено на торгових прилавках, то краще. А зниження ціни – це тільки один із варіантів залучення додаткових споживачів, які при цьому повинні чітко засвоїти, що невисокі ціни – це не синонім поганої якості».

Якісна вода = здоров’я

Конкуренції на столичному хлібокомбінаті не бояться, оскільки на 100 % упевнені в якості та у високих споживчих властивостях цілющої вологи. Порукою тому виступає постійний нагляд за якістю виробленої продукції, здійснюваний фахівцями республіканського і районного центрів гігієни та епідеміології. За всіма показниками вода з Паркан відповідає вимогам санітарно-епідеміологічних норм.

На власні очі продемонструвати переваги «Парканської», інших безалкогольних напоїв, що випускаються Тираспольським хлібокомбінатом, переконати покупців зробити вибір на їхню користь – такі нелегкі завдання стоять перед маркетологами, менеджерами, співробітниками відділу продажів.


Про воду мовою и цифр. За 60 рокiв життя людина випиває близько 50 т води.
Добова потреба дорослої людини у воді становить 30-40 г на 1 кг ваги тіла.
Приблизно 40 % щоденної потреби у воді задовольняється з їжею, решту ми повинні приймати у вигляді різноманітних напоїв.


Обсяги виробництва питної води цілком залежать від її реалізації. Об’єктивним фактором, що впливає на виробничий процес, є сезонність. Найбільша кількість пляшок із питною водою випускається у квітні-травні. У цей період зростає і кількісний склад колективу Парканського виробництва.

Разом із тим тут намагаються розв’язати й цю проблему, виробляючи продукцію, яка матиме попит незалежно від пори року. Це, перш за все, безалкогольні напої, асортимент яких постійно змінюється і розширюється відповідно до запитів покупців. На сьогодні їх понад 30 найменувань. Визначити їх вдалося знову ж таки завдяки маркетинговим дослідженням. Саме так свого часу дійшли рішення випускати лікувальну воду з новим складом «Лагуна» і «Laguna+iod». Її особливість полягає в тому, що продукт містить йод, дефіцит якого в організмі всі ми тією чи іншою мірою відчуваємо. Налагодили також випуск соковмісних напоїв «Jazz» з різними смаками.

Напої «Jazz» – це своєрідний мікс із сучасних технологій, високоякісної соковмісної основи та найчистішої води, яка підкреслює яскравий смак свіжих фруктів (апельсин, ананас, мультифрут, лимон, груша, яблуко, виноград, гранат).

Цей ряд продовжують безалкогольні напої під торговою маркою «Ло-ло» з гарними сучасними етикетками, різноманітною палітрою смаків, що захоплює і дітей, і дорослих.

Лінійка напоїв Спорт-актив, негазованих, з яскравими фруктовими смаками розроблена для людей, які ведуть активний спосіб життя.

Знайшли свого покупця і коктейльні напої на натуральному цукрі: «Мохіто», «Піна-Колада», «Текіла-Кактус-Лайм», «Дайкірі». Ці незвичайні напої припали до смаку як молоді, так і більш зрілим покупцям: хто не хоче у спекотну погоду порадувати себе коктейлем, який знімає відчуття втоми, відновлює сили, повертає бадьорість!

Важливу роль у просуванні нових продуктів відіграє не тільки якість того, що міститься всередині ємкості, але і дизайн пляшок, привабливість етикеток.

Уся вода, а 50 % припадає на «Парканську», після розливу відправляється безпосередньо в торговельну мережу або попередньо на власні склади, де витримується оптимальний температурний режим, задані параметри вологості. До речі, на упаковці кожної пляшки покупець знайде таку приписку «Зберігати за температури від 2 до 20 градусів і відносної вологості не більше як 85 %». Негазовану воду можна зберігати впродовж півроку, газовану – рік.

Керівництво і фахівці столичного хлібокомбінату в цілому і третього виробництва зокрема, проводять гнучку збутову політику. Як цілком обґрунтовано стверджують сучасні економісти, в умовах ринку головне – не виготовити, а реалізувати. Вода Парканського виробництва столичного хлібокомбінату, що називається, від виробника. Між ним і покупцем немає посередника, що зрештою позитивно впливає на роздрібну ціну цілющого продукту. У торговельну мережу республіки, а також у фірмові магазини продукцію доставляє спеціальний транспорт підприємства, що є вельми привабливим моментом для тих, хто займається оптовою та роздрібною торгівлею.

Коли матеріал готувався до друку, стало відомо про все більшу популярність чергової новинки Тираспольського хлібокомбінату, що є ноу-хау для вітчизняного ринку, – лінійку тонізуючих напоїв з охолоджувальним ефектом: «Наш край – північ», «Наш край – центр», «Наш край – південь». Напої розроблені з урахуванням туристичних маршрутів і пам’яток нашого краю. Етикетки на пляшках забезпечені QR-кодом. Наводиш на нього телефон і опиняєшся… в наймальовничіших місцях Придністров’я.


Свідчить наука. Жоден живий організм не може існувати без води. В організмі людини вода зволожує кисень для дихання; регулює температуру тіла; допомагає організму засвоювати поживні речовини; захищає життєво важливі органи; змащує суглоби; допомагає перетворити їжу в енергію; бере участь в обміні речовин; виводить з організму різні відходи. Хімічні процеси, що відбуваються в живій клітині, можливі лише за наявності води.
Вченими встановлено зв’язок між якістю питної води та тривалістю життя людини, яка і сама складається з неї на дві третини.


Віктор ЗАРЕЙЧУК.

Фото з архиву Тираспольського хлібокомбінату.