Історія на поштових марках

У музеї історії села Паркани відбулася презентація нового випуску поштових марок «Одеська наступальна операція». Це ще одна з низки серій, присвячених 80-річчю визволення Придністров’я від німецько-румунських окупантів.


Під час Одеської наступальної операції був визволений Тирасполь та більша частина Слободзейського району. На конверті зображена карта наступу Червоної Армії навесні 1944 року та три марки нового формату. Автор малюнків – художник-живописець Андрій Петков – розповів, що з дитинства захоплюється історією. З 2016 року очолює громадський рух «Достояние», головним завданням якого є дослідження, вивчення та збереження архітектурного надбання нашого краю.

«Для мене це почесна місія – виконати ілюстрації до визначної дати в історії. Особливо нагадати жителям про маловідомі пам’ятники Тирасполя і Паркан, про їхнє значення в культурно-історичній спадщині», – зазначив митець. Він створив ескізи – малюнки – марок, користуючись лише фотографіями.

Краєзнавець запевнив, що вивчення історії дозволяє краще зрозуміти наше минуле і сьогодення, але й сприяє розвитку особистості, формуванню громадянської відповідальності та зміцненню національної самосвідомості.

До процедури спецпогашення запросили завідувача музею Валентину Обручкову. В урочистій обстановці на Меморіальному комплексі воїнської слави керівник поставила штемпель на конвертах з марками. Вона зауважила, що жодне свято не обходиться без відвідування та покладання квітів до цього пам’ятного місця. Побудований до 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, комплекс формує у громадян здатність аналізувати минуле, глибше зрозуміти історію, культуру, а також зберегти та передати цю спадщину майбутнім поколінням.

Для гостей провели екскурсію по музею села. Директор розповіла про мешканців, які брали участь в Афганській війні, про захисників Придністров’я та солдатів Великої Вітчизняної війни:

«Зусиллями жителів села зібрано близько 500 одиниць музейного фонду. Це предмети побуту, етнографії, дуже багато старовинних фотографій. Слід додати, що пошукова робота триває, фонди поповнюються новими експонатами, за якими зможемо воскресити образ героїчного минулого, а значить краще пізнати себе, осягнути рідну історію, епоху».

Жодної презентації нових марок не пропускає колекціонер і педагог Михайло Рашков. Його зібрання налічує кілька тисяч поштових мініатюр. Тепер воно поповнилося ще кількома екземплярами. Філателіст зазначив, що марки – це як візитна картка держави, вони дають унікальну можливість пізнавати світ, історію і людей, які її творять, виховують почуття гордості за свій народ.

За словами директора Державного унітарного підприємства «Марка Придністров’я» Всеволода Лаврентьєва, цей випуск вирізняється ромбічною формою знаків та двоколірним друком.

Він також розповів, що спецпогашення третьої серії марок, яку присвятять Яссько-Кишинівській операції, орієнтовно відбудеться 23 серпня.


Володимир УС.