У майбутнє з оптимізмом, або Як здолати гепатит

Щороку 28 липня з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) відзначається Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами.


Дата встановлена для нагадування про цю глобальну проблему і закликає людство невтомно боротися з найнебезпечнішою недугою. Серед девізів Всесвітнього дня є і такий: «Пам’ятайте про гепатит, захищайтеся від нього!»

Гепатит поширений у всьому світі. Ця хвороба на слуху у всіх, але багато хто не знає, які способи передачі інфекції, симптоми цього захворювання та його наслідки.

То що ж це за хвороба? Гепатит – група інфекцій, відомих як гепатит А, В, С, D та E. Він вражає сотні мільйонів людей у всьому світі, викликаючи гостре та хронічне захворювання печінки. За даними ВООЗ, недуга щорічно забирає життя майже півтора мільйона людей. Найбільш небезпечними вважаються вірусні гепатити В та С.

У Придністров’ї, за офіційними даними, виявлено 2 214 осіб з вірусними гепатитами В і С. Зокрема 862 людини інфіковані гепатитом В і 1 352 – гепатитом С. У цій кількості є ті, хто вже проходить лікування, ті, хто потенційно може його розпочати в майбутньому, а також ті, кому відповідна терапія тепер протипоказана (вагітні).

З огляду на неблагополучну епідеміологічну ситуацію щодо вірусних гепатитів, у липні 2021 року Верховна Рада затвердила Державну цільову програму з профілактики та лікування вірусних гепатитів В та С на 2021–2024 роки. Документ містить великий перелік заходів, починаючи з профілактики та діагностики, закінчуючи лікуванням хворих, створенням їх державного регістру та закупівлею обладнання.

Крім того, держпрограмою визначені виконавці заходів, обсяги фінансування, необхідні для її реалізації, а також критерії оцінки соціально-економічної ефективності програми та показники її результативності.

Відповідно до положень цієї програми у 2022 році 237 придністровців розпочали противірусну терапію. Лікування обох вірусів здійснюється зазвичай в амбулаторних умовах. Для призначення противірусної терапії при гепатиті В існують чіткі критерії, що визначають коло хворих, які потребують проходження курсу лікування.

При гепатиті С цій процедурі зазвичай підлягають усі інфіковані, крім вагітних. Лікування, якщо воно минає без будь-яких ускладнень, триває 12 тижнів. У разі появи ускладнень, тривалість курсу зростає до 24 тижнів. На сьогодні 448 хворих із 519 вже завершили курс лікування. Такими є дані 2023 року.

Торік на лабораторну діагностику та скринінгові дослідження, а також на лікування хворих на вірусні гепатити В і С з республіканського бюджету виділили понад два мільйона рублів. Ця сума становить 83 % від запланованої цільовою держпрограмою. Крім того, на кошти, виділені в рамках ДЦП, закупили апарат для неінвазійного вимірювання еластичності печінки FibroScan. Тепер у придністровських пацієнтів з’явилася можливість проходити клінічні обстеження, що дозволяють оцінювати рівень фіброзу хворого органа.

Нинішнього року термін дії програми закінчується. У Міністерстві охорони здоров’я їй уже дали попередню оцінку, зазначивши, що за минулий час ДЦП показала гарні позитивні результати. Тепер триває розробка нової програми з профілактики та лікування вірусних гепатитів В та С на 2025–2028 роки. У її підготовці беруть участь фахівці Міністерства охорони здоров’я, лікарі Республіканського диспансеру з профілактики ВІЛ-інфекції та хронічних вірусних гепатитів В та С, а також юристи та економісти.

Наш кореспондент під час зустрічі з завідувачем Республіканського диспансеру з профілактики та лікування ВІЛ-інфекції та хронічних вірусних гепатитів Людмилою Хмелевською поцікавився, як вона оцінює стан та перспективи роботи придністровських медиків щодо профілактики та лікування вірусних гепатитів.

«Звичайно, 2 214 хворих на гепатит В і С для нашої невеликої республіки – це досить багато. Проте сьогодні, коли працює ДЦП із профілактики та лікування гепатитів, ситуація повільно, але впевнено покращується. Цьому сприяють останні досягнення в медицині – експрес-тестування, ПЛР-діагностика, комбінована терапія, нові ліки, наявність пангенотипних препаратів. Безперечно, це прорив у гепатології. Вірусні гепатити нині успішно піддаються лікуванню. Тож дивимось у майбутнє з оптимізмом», – запевнила фахівець.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото з сайту СОЗ.