Причетні до щастя МАТЕРИНСТВА

Крок назустріч пацієнтам зробив медперсонал акушерського стаціонару Республіканського центру матері та дитини напередодні професійного свята. У рамках Року сімейних цінностей фахівці розповіли майбутнім батькам про надання медичної допомоги породіллям та новонародженим, провели екскурсії відділеннями закладу та дали вичерпні відповіді на численні запитання гостей.


Коли жінка вагітніє, все, що її хвилює (якщо вагітність бажана) – здоров’я її дитини, її здоров’я, лікарі та місце, де вона народжуватиме. Республіканський центр матері та дитини – один із найбільших закладів охорони здоров’я третього рівня. Це означає, що тут працюють фахівці з найвищим рівнем кваліфікації, а в їхньому розпорядженні – устаткування та методи лікування новітнього рівня. Сюди направляють пацієнтів з усієї республіки. Співробітники та керівництво центру мріяли та нарешті вперше провели День відкритих дверей для всіх бажаючих. Гостей дійсно зібралося чимало, приходили навіть цілими сім’ями.

«Нашій згуртованій і злагодженій команді – лікарям, ординаторам, акушеркам, медсестрам – довелося виконати досить великий обсяг роботи, щоб нинішня зустріч відбулася. Ми дуже вдячні за ваш інтерес і підтримку, – щиро привітала майбутніх батьків головний лікар установи Наталія Слєпуха. – Вагітність – це не хвороба, і наше завдання правильно спрямувати цей природний процес, розвіяти всі ваші сумніви, страхи та недовіру, навчити стати щасливими мамами».

Учасникам незвичайної події розповіли про досягнення центру: за останні десять років у його діяльності зроблений значущий прорив у галузі акушерства та гінекології. Змінили не тільки техніку й обладнання, а й підхід до пологів, ставлення до породіль. Створена ідеологія сімейних цінностей, вибудувана система обслуговування і надання допомоги мамам і малюкам. У центрі матері та дитини працюють лікарі, акушери, неонатологи, анестезіологи, медсестри, є також психолог. Серед головних досягнень – відсутність випадків гнійно-септичної інфекції у новонароджених, дозволено користування власними речами та спільне перебування з партнером (чоловік, мати, подруга).

Iнеса стала пацієнткою відділення патології вагітності на 28-му тижні. Термін лікування та спостереження залежить від діагнозу, а перебуванням у стаціонарі вона цілком задоволена: персонал уважний і доброзичливий, повноцінне харчування та гарні побутові умови. За направленням лікаря, лікування надається безкоштовно, а за необхідності пацієнт може придбати медпрепарати додатково. Члени сім’ї можуть відвідувати та спілкуватися з майбутньою мамою.

Керівництво установи тісно співпрацює зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я, співробітники безперервно навчаються, запрошують спеціалістів до себе, щоб запозичити та впровадити досвід, роблять складні високотехнологічні операції, освоюють сучасні принципи: перебування немовляти з мамою, грудне вигодовування. Уся медична допомога здійснюється виключно у суворій відповідності до протоколів. Нещодавно всі лікарі обсерваційного відділення пройшли курси з ургентного УЗД-дослідження.

Зі слів керівника галузі Христини Албул, у низці досягнень слід згадати впровадження в Придністров’ї телемедичних консультацій із фахівцями з РФ. До цієї системи підключений поміж інших Республіканський центр матері та дитини. За словами заступника головного лікаря Світлани Тостановської, медичний персонал дотримується всіх ухвалених світових стандартів. Тут надзвичайно велика увага приділяється психологічній підтримці вагітних, що допомагає подолати страхи та недовіру, покращити психологічний стан породіль. Підтримують і партнерські пологи – їхній позитивний вплив неодноразово відзначається і схвалюється практикуючими акушер-гінекологами.

Названі принципи переконливо ілюструють «золота година», коли новонароджене немовля лежить на животику на грудях матері. Таким чином відбувається його природний перехід (коли воно просто випливає) з внутрішньоутробного розвитку в нове для нього середовище. Та ще вживання «золотого засобу», яким є материнське молозиво, перше молоко, яке споживає немовля.

Діяльність за міжнародними стандартами змінила все від приймального відділення до пологового залу: зменшилася кількість кесаревих розтинів і набувають популярності природні пологи під епідуральним знеболенням, партнерські пологи також допомагають зняти страхи та паніку породіллі. Одяг персоналу і білизна замінені на одноразові, в минулому залишилися неприємні перед- і післяпологові процедури, відмовилися від тривалого перебування у стаціонарі, від долежування на зберіганні до пологів, для породіль передбачені індивідуальні пологові зали, куди вони потрапляють відразу з приймальні, прислухаються до свого організму та настроюються на відповідний процес.

Така матеріальна база та розгалужена інфраструктура (відділ патології на 25 ліжок, 3 операційні, 10 пологових залів, забезпечених моніторами для кардіоспостереження, автономне світло для роботи в аварійних ситуаціях тощо) забезпечують функціонування центру за 25 протоколами.

При цьому 100 % співробітників мають сертифікати спеціаліста та відповідну кваліфікаційну категорію.

Зі слів провідних фахівців, пацієнтів і їхніх родичів, те, що на сьогодні є у Тирасполі, це не гірше, ніж у сусідів. Тож немає сенсу кудись їхати, витрачати гроші, шукати кращого.

Для всіх гостей була організована екскурсія пологовими відділеннями, палатами та залами. Було проведено і практичний семінар з пологів із використанням манекена.

А на парадному вході центру матері та дитини дещо схвильована Євгенія – 35-річна бабуся –
чекала історичного моменту: появи своєї доньки Ольги з онучкою Стефанією. Молоду маму і майбутню похресницю зустрічала також подруга Ксенія. Сім’я і породілля задоволені умовами перебування та наданими послугами в лікувальній установі, щиро дякують персоналу за увагу та професіоналізм. Тут дійсно народжується материнське щастя.


Марфа ДМИТРЕНКО.

Фото автора.