Щоб були щасливими ПРИДНІСТРОВСЬКІ СІМ’Ї

Про це потурбувалася держава ухваленням відповідного закону про допомогу молодим сім’ям у купівлі житла.


Програма бюджетного кредитування молодих сімей і фахівців на придбання ними власних квадратних метрів та покращення житлових умов діє у Придністров’ї протягом кількох останніх років. За цей час проект підтвердив свою ефективність, і, як і раніше, користується популярністю серед працівників різних, здебільшого бюджетних галузей діяльності.

У нашому огляді, після консультацій зі спеціалістами Управління трудових відносин і соціального партнерства Міністерства соціального захисту та праці, ми вирішили розповісти читачам, що необхідно знати, щоб потрапити до списку щасливчиків і скористатися діючими нині правилами.

Як стати учасником програми? Перш за все необхідно одержати сертифікат, тобто документ, що дає право здобути державну субсидію на повну або часткову оплату кредиту і процентів за ним на купівлю житла.

Після цього протягом 6 місяців необхідно укласти тристоронню угоду: (заявник – орган держвлади – банк) для одержання кредиту на житло.

Подати заявку на надання державної субсидії можуть певні категорії фахівців, які працюють у бюджетній сфері, та не досягли 36 років. Сім’ї без дітей можуть претендувати на суму в розмірі 10 тис. доларів, з однією дитиною – 12 тисяч доларів, із двома та більше дітьми – 14 тис. доларів. Податок на прибуток з цієї суми не стягується. З сертифікатом на суму 10, 12 чи 14 тис. доларів молода сім’я звертається до банку, де оформлює іпотечний кредит на 10 років у рублях ПМР. Держпідтримка поширюється і на неповні сім’ї, де є лише один із батьків та дитина. Право на одержання державної субсидії може бути реалізоване одержувачем лише один раз.

Пояснення: субсидія – це фінансова допомога фізичній чи юридичній особі, яка виділяється з державного бюджету або спеціальних фондів, до того ж, вона надається на чітко визначені цілі, на які можна її витратити. На відміну від кредиту субсидування надається на безоплатній основі: це означає, що ні повертати гроші, ні сплачувати відсотки не потрібно. Кредитування передбачає, що ви берете кошти банку під певний відсоток на певний термін.

Хто потрапляє до списку тих самих певних категорій? Це: лікарі та середній медперсонал організацій охорони здоров’я; медичні сестри спеціальних (корекційних) організацій освіти; педагоги дошкільних та загальноосвітніх організацій освіти, СПО та додаткової освіти, центрів реабілітації; керівники та фахівці, які працюють у бібліотеках, палацах і будинках культури; працівники соціальних служб муніципальних установ.

До списку також увійшли: військово-службовці Збройних сил (контрактники); військовослужбовці МДБ та держслужби охорони; дільничні інспектори міліції; співробітники ППС та ізоляторів тимчасового утримання; чергові караулу пожежних частин; атестовані співробітники карно-виконавчої системи; військовослужбовці внутрішніх військ; судові виконавці Мін’юсту. Список поповнився атестованими співробітниками податкових органів Мінфіну, працівниками Апарату Президента, Верховної Ради та Апарату Уряду.

За даними Мінсоцзахисту, оприлюдненими станом на 1 квітня 2024 р., на субсидування молодих сімей (працівників бюджетної галузі за період 2021–2024 років) видано 410 сертифікатів. Усього по республіці придбано 294 квартири (будинки) на суму субсидій 58,2 млн рублів.

Відповідно до Закону «Про державну підтримку молодих сімей у придбанні житла», молоді сім’ї мають можливість одержати держсубсидію на повне або часткове погашення кредиту або відсотків за ним, купуючи житло на території Придністров’я.

Наведемо статистичні відомості останніх п’яти років: у період з 2018 по 2023 рік видано 183 пільгові кредити на придбання власних квадратних метрів або поліпшення наявних.
З 1 січня 2024 р. розмір пільгового кредиту збільшили. На сьогодні він становить 160 тис. рублів, і, як і раніше, видається на п’ять років під один відсоток річних. Підвищення лімітів пов’язане зі зростанням цін на ринку нерухомості. Попит на одержання держдопомоги високий, однак встановлені раніше розміри кредиту дозволяли придбати відповідне житло. Ці кредити видають державні адміністрації, а всі повернуті гроші потім знову спрямовуються на кредитування наступних молодих пар.


Бендерчанка Галина Ф. разом із чоловіком та малим синочком тривалий час жила в  орендованій квартирі. Їм доводилося витрачати чималі кошти на її оплату, до того ж, постійно «латати» побутові проблеми, що виникали то з сантехнікою, яка виходила з ладу, то з електрикою… Усе потребувало поточного ремонту та неабияких фінансових вкладень. Чоловік тоді сказав, що краще платити за своє, ніж «викидати гроші на вітер». Тому Галина пішла шляхом «субсидія – кредит – власний дім», бо мала для цього всі підстави. Тепер батько, мама та малий синок не можуть натішитися власним житлом. І хоч кажуть: «З милим рай і в шалаші», подружжя вважає, що краще цей самий «рай» створювати у своєму власному домі. Бо вдома і стіни допомагають.


До речі, кошти на придбання житла (іпотечний кредит) видають і комерційні банки, але під 10,5 % річних. З ініціативи Придністровського республіканського банку, який вирішив розширити ініціативу Уряду, на пільгову позику можуть претендувати й працівники інших галузей діяльності. Для них пільгове кредитування стало доступним із травня минулого року. За вісім місяців 2023-го громадянам було виділено коштів на загальну суму близько 26,5 млн рублів. Видано 134 кредити, з яких 62 – працівникам інших царин діяльності.


Ірина МАСЛОВА.

Фото firstmortgage.co.uk