Знаки на шляху його життя

Персональна виставка народного художника Придністров’я Юрія Салка відкрилася в Кіцканському Свято-Вознесенському Ново-Нямецькому монастирі.


«У день Вознесіння Господнього, а саме 13 червня, ми святкували іменини монастиря, який нинішнього року відзначив свій 160-річний ювілей. Подія розпочалася урочистою літургією та святковими передзвонами, після чого відбувся хресний хід. У процесії взяли участь сотні паломників, парафіян, гостей – усіх, хто прийшов привітати отця Паїсія – архімандрита, намісника святої обителі. Радісною для мене подією стало відкриття моєї персональної виставки. Вона й відкрила XIX Міжнародний симпозіум художників КамАрт», – розповів Юрій Салко нашому кореспондентові.

Митцеві цього року виповнилося 60, з них 45 він творить на полотні, в камені, відшліфовує філігранну художню майстерність, ділиться з глядачами своїми досягненнями, роздумами про те, якими шляхами йшов до дня нинішнього.

«Я представив на огляд усього 20 робіт. Це ніби й небагато, однак сюжети були народжені саме в монастирі, навіяні його атмосферою, духовністю. Розмістити більшу кількість у приміщеннях обителі не можна було через їх невеликі площі», – розповів художник.

Очам присутніх відкрилися твори як двадцятирічної давнини, так і теперішні, зовсім нові, які ще зберігають запах свіжої фарби. В них прослідковується своєрідна перспектива, творчий і духовний шлях митця. Всі полотна православної тематики, мабуть тому і вшанували художника своєю увагою архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава та отець Паїсій.

«Мене зворушила присутність на вернісажі таких високих гостей. Це надзвичайно приємна подія, яка, скажу без перебільшення, залишиться в моєму серці назавжди. Святі отці привітали персонально кожного з учасників КамАрт, наших гостей – художників із Болгарії, Гагаузії, Кореї, Молдови, Росії, Румунії та України. Нікого не оминули особистою увагою, побажали здоров’я та творчих успіхів», – щиро поділився майстер живопису.

Юрій Іванович нагадав, що своєрідним стимулом, поштовхом для проведення на території монастирської садиби ХІХ Міжнародного творчо-паломницького симпозіуму «КамАрт», стали декілька ювілейних дат. Поміж них – 160 років Кіцканському монастирю, 230 – від дня упокоєння Паїсія Величковського, 110 років від дня зведення дзвіниці Кіцканського монастиря – найвищої дзвіниці в Молдавії, 35 років пастирського служіння отця Паїсія та ювілейні дати самого організатора події, про які ми згадували вище.

«Нині учасники симпозіуму КамАрт працюють над створенням картин, сповнених духовного бачення світу. Після чого експозицію моїх робіт замінять нові живописні полотна іноземних гостей», – розповів митець.

Серед гостей вирізнявся неординарною зовнішністю південнокорейський художник – професор, дизайнер, архітектурний інженер Клеменс Бунгкун Соу. Він приятелює з Юрієм Салком уже багато років поспіль, але вперше приїхав до Придністров’я. Відомий у світі майстер пензля признався, що є католиком і йому було цікаво потрапити до православного середовища. Професор брав участь у різних пленерах, однак вперше писатиме картини на релігійну тематику. До цього кроку його підштовхнув наш ювіляр.

Художниця з Санкт-Петербурга Світлана Сергєєва – давній друг придністровських митців, висловила власну думку щодо мистецької події:

«По-перше, сам симпозіум – це як зустріч старих друзів, прояв християнської любові – агапе – співзвучної моїй душі. Деякі роботи Юри я знаю вже давно, а деякі побачила лише на відкритті. Всі вони надзвичайно цікаві, з певним смислом. Як художник, я можу сказати, що він – майстер фактури, здається, що його роботи світяться зсередини. Дуже приємно бути у вашій республіці та брати участь у нинішньому симпозіумі. Я від глибини свого серця вітаю Юрія з ювілеєм і такою чудовою виставкою».

Юрій Іванович поділився планами творчого об’єднання:

«Другою частиною симпозіуму буде пленер у Румунії, куди нас запросили колеги, а потім у Польщі. На завершення ми плануємо видати каталог робіт членів КамАрт і презентувати його на Покровському вернісажі восени нинішнього року».


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.