Успіхів, абітурієнте!

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка триває вступна кампанія, головний виш республіки приймає документи від абітурієнтів.


Перше засідання приймальної комісії відбулося ще наприкінці травня. На порядку денному були три питання: особливості організації приймальної кампанії 2024 року; переведення оцінок з дисциплін, що відповідають вступним іспитам за профілем із документа про освіту в бальну систему; дислокація місць прийому документів.

Відповідальний секретар комісії Марина Мякініна повідомила, що прийом заяв та документів для набору абітурієнтів за програмами вищої та додаткової професійної освіти здійснюватиметься з 17 червня до 20 липня. Вступні іспити триватимуть з 25 по 27 липня.
Нинішнього року університет прийме всього 4 500 студентів, зокрема на бюджет виділено 1 520 місць. Для порівняння: минулого року їх було менше – 1 449.

«Найбільше бюджетних місць надано фізико-технічному інституту, Інституту державного управління, права та соціально-гуманітарних наук і медичному факультетові. Також безплатно можна освоїти педагогічні напрями», – поінформувала членів приймальної комісії відповідальний секретар.

Говорячи про порядок складання вступних іспитів, Марина Мякініна наголосила, що бюджетних місць не передбачено на спеціальностях «Переклад та перекладознавство», а також на напрямі «Психологія». Абітурієнти, які подають документи на договірну форму навчання, від складання вступних іспитів звільняються. Також можуть бути звільнені від них і ті, хто бажає вступити на бюджет за напрямами підготовки та спеціальностями, на яких під час вступної кампанії не буде конкурсу.

У перший день роботи приймальної комісії документи подали 19 осіб. Зазначимо, що такий невисокий результат для першого дня – явище звичайне. Дні найвищої активності ще чекають членів комісії попереду.

Щороку в держуніверситеті відкриваються нові спеціальності та напрями навчання. Нинішній теж не став винятком. У довідниках та буклетах для вступників, а також на сайтах вишу можна знайти чимало спеціальностей і напрямків, яких раніше в цих списках не було. Зокрема, «Експлуатація безпілотних систем», «Метрологія та метрологічне забезпечення», «Стандартизація», «Економіка підприємств та організацій», «Економіка та управління в будівництві», «Інжиніринг і маркетинг технологічних машин та обладнання». На факультеті фізичної культури та спорту також з’явився новий профіль – «Фізкультурна освіта». «Це універсальний напрямок, що включає навички педагога, тренера, методиста, інструктора», – пояснила кореспонденту Марина Мякініна.

Одна з абітурієнток, яка прийшла в перший день роботи комісії, Ангеліна Войтенко з Дністровська вирішила подавати документи саме на цю спеціальність. «Чому?» – поцікавилися ми в неї.

«Я вже 12 років займаюся цирковим мистецтвом, і тому, що, по-перше, прагну рости та розвиватися в цій професії, а по-друге, надалі хочу стати фітнес-тренером і викладати дітям акробатику та гімнастику. Це моє рішення: усвідомлене та остаточне, оскарженню не підлягає», – ствердно зазначила претендентка.

Тираспольчанин Сергій Єгоров так обґрунтував бажання вступати до ПДУ:

«Я хочу стати інженером, – сказав він. – Техніка на сьогодні працює скрізь, у всіх галузях життя. А там, де є техніка, потрібні інженери, щоб обслуговувати її. Тому ця професія знову стає престижною, з гідною оплатою праці. Своє майбутнє я бачу тільки тут».

На завершення нашого перебування в приймальній комісії запитали Марину Мякініну: «Якщо абітурієнт не пройшов за конкурсом на бюджет, чи можливе навчання на договірній основі?». Вона відповіла:

«Можливе. Абітурієнти, які не витримали конкурсу для зарахування на бюджет, рішенням приймальної комісії можуть бути рекомендовані для зарахування на навчання на договірній основі».


НАГАДУЄМО: прийняття заяв і документів на навчання в ПДУ здійснюється з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00 та в суботу – з 9:00 до 14:00. Список напрямків підготовки та спеціальностей можна знайти на сайті ПДУ та в його телеграм-каналі.

Додатковий набір абітурієнтів на платні (договірні) місця здійснюватиметься з 12 до 21 серпня.
Приймальну кампанію держуніверситет планує завершити до 31 серпня.
УСПІХІВ ТА УДАЧІ ВАМ, АБІТУРІЄНТИ!


Віктор РОМАНЮК.

Фото spsu.ru