Земельний кадастр, освіта, охорона здоров’я громадян

Ці та багато інших питань стали предметом обговорення на черговому засіданні вищого виконавчого органу влади.


Удосконалення галузі освіти. Міністр просвіти Світлана Iванишина довела до відома присутніх інформацію про зміни, що стосуються контрольних цифр прийому абітурієнтів до державних організацій професійної освіти на 2024-2025 навчальний рік. Йдеться про слюсарів-наладчиків контрольно-вимірювальних приладів та автоматики, операторів обладнання швейного виробництва і техніків (будівництво та експлуатація міських шляхів сполучення).

Документ також приводить у відповідність терміни та форму навчання з чинним державним освітнім стандартом за програмами бакалавріату, спеціалітету та магістратури.

Ще одна зміна стосується прийому до Тираспольського аграрно-технічного коледжу ім. Фрунзе. Тут напрям підготовки «Мехатроніка та мобільна робототехніка» замінений на «Мехатроніка в галузі сільського господарства», тому що в переліку професій робітників і службовців, рекомендованих до засвоєння навчальної програми, відсутні професії, необхідні на сьогодні у сільському господарстві республіки.

Вирішено розширити категорії випускників спеціальних (корекційних) шкіл для зарахування в організації професійної освіти відповідно до плану прийому за спеціальностями «Складальник взуття» та «Швачка». Крім того, розширили в державному замовленні підготовку кадрів з категорії осіб, які мають право на безкоштовну освіту.

До категорій, які вже реалізують своє право, додали громадян з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп, інвалідів з дитинства, інвалідів по зору, захисників Придністров’я, а також дітей учасників бойових дій із захисту ПМР.

Щодо безпеки на дорогах. Учасники наради запропонували внести зміни до Закону «Про безпеку дорожнього руху», спрямовані на підвищення захищеності учасників дорожнього руху від дорожньо-транспортних пригод та їх наслідків.

Ініціатива закріплює за Міністерством внутрішніх справ та Міністерством економічного розвитку повноваження щодо визначення аварійно-небезпечних ділянок доріг та розроблення заходів для усунення причин ДТП.

■ «Таке рішення дозволить оптимально й оперативно вносити зміни до критеріїв, а главам держадміністрацій спільно з територіальними підрозділами ДАІ визначати конкретні аварійно-небезпечні ділянки», – пояснив начальник Контрольно-правового управління МВС Радіон Чеботар.

Сформовані Урядом пропозиції сприятимуть створенню ефективного механізму виявлення та усунення аварійно-небезпечних ділянок, що зменшить кількість ДТП та покращить загальну безпеку на дорогах. Найближчим часом ініціативу направлять до Верховної Ради.

Говорили й про державний земельний кадастр і збільшення земель сільгосппризначення. Упродовж останніх років у Придністров’ї активно впроваджується інформаційна система «Державний земельний кадастр», що дозволяє за допомогою сучасних технологій здійснювати інвентаризацію земель та формувати електронний архів картографічних матеріалів.

Для покращення роботи системи планують придбати 11 нових робочих станцій та додаткову оргтехніку. Це прискорить переведення даних у цифровий формат та підвищить продуктивність. На закупівлю обладнання спрямують понад 250 тис. рублів із заощаджених коштів.

З метою збільшення придатних до обробки земель, у республіці здійснюється їх розкорчування. Незабаром буде відновлено ще 108 га поблизу с. Дубово. Цією діяльністю займатиметься СФГ, що зарекомендувало себе сумлінним землекористувачем. На сьогодні відновлення потребує площа понад 2 тис. га. Найбільша кількість угідь розташована в Рибницькому районі.


Iрина МАСЛОВА.

Фото: government.gospmr.org.