Лавандова феєрія

На лавандовому полі біля с. Гояни Дубоссарського району знову зчинився ажіотаж: узбіччя траси заполонив автотранспорт.


Упродовж двох вихідних тут буяло яскраве свято – традиційний фестиваль лаванди. Вирощує популярну рослину, яка застосувується в медицині, парфумерії, косметології й навіть у кулінарії, дубоссарське сільгосппідприємство «Раздолье». А від бур’янів лавандові поля заздалегідь очистила… отара баранів, яких привезли з Гагаузії. Це екологічний спосіб знищення бур’янів.

Фестиваль лаванди – одна з найбільш очікуваних подій літа. Про його популярність свідчить те, що багато гостей приїжджає сюди з сусідньої Молдови та інших країн.
Програма свята дійсно радувала, пропонувала й запрошувана на майстер-класи, виставки-продажі виробів майстрів народної творчості, широкий вибір творів мистецтва, сувенірів, які представили швачки, майстри різьблення по дереву тощо. Були організовані нові фотолокації, розширені зони відпочинку і футкорту. Відбулися концерти, шоу аніматорів і, звичайно ж, дегустація продукції придністровських виробників.

Спеціальні зони організували для дітей. Їх розважали аніматори, а дорослі в цей час могли спокійно проводити фотосесії. Безплатно пропонували питну воду, були встановлені тіньові зони. Для дітей-інвалідів та дітей з реабілітаційних центрів вхід на фіолетове поле був безплатним.

Учасники фестивалю хваляться барвистими фотографіями в соцмережах і описують свої враження.
Ольга. Здійснилася ще одна моя мрія. Я багато років прагнула потрапити на лавандовий килим у пік цвітіння. Не передати словами, що за краса та аромат! У моїй пам’яті цей шлейф залишиться надовго!

Тамара Князєва. Що може бути прекрасніше, ніж величезне, безмежне поле лаванди? Тільки традиційний лавандовий фестиваль на цьому полі в Дубоссарах – Гоянах. Цього року з’явилися нові фотозони, більше локацій для відпочинку в тіні. Ми зачаровані!

Ольга Янушкевич. Ну і ми рвонули на лаванду, звичайно. Враження приголомшливі! Повітря, настрій, красота! Прихопили пледи, кошики з їжею та шампанським!
Два дні пролетіли, як одна мить. І довгими зимовими вечорами фотографії з лавандового фестивалю зігріватимуть серця тих, хто встиг побувати в дубоссарському Провансі.


Iнна ВЛАДА.