Проблеми дотримання трудового законодавства

У рамках Всесвітнього дня охорони праці Службою державного нагляду Міністерства юстиції та Міністерством економічного розвитку ПМР на базі Придністровського державного університету ім. Т.Г. Шевченка проведена конференція-форум. Цього року темою заходу стало обговорення проблем застосування й дотримання Трудового кодексу та законодавства про охорону праці.

У конференції взяли участь начальник Служби державного нагляду Міністерства юстиції ПМР Наталя Ілляшенко,  начальник управління технічного регулювання та промислової безпеки Міністерства економічного розвитку ПМР Андрій Медведєв, проректор Придністровського державного університету ім. Т. Г. Шевченка, завідувач кафедри «Техносферної безпеки», професор Валентина Єні, а також фахівці з охорони праці установ і підприємств республіки.

Учасники заходу розпочали роботу конференції з хвилини мовчання, вшанувавши пам’ять жертв однієї з найбільших в історії XX століття техногенних катастроф – вибуху на Чорнобильській АЕС, а також людей, що загинули на виробництві.

За словами Наталі Ілляшенко, інформаційно-роз’яснювальна кампанія, яка проводиться щорічно в ці дні, спрямована на формування культури охорони праці,  скорочення кількості травм та нещасних випадків зі смертельними наслідками на робочому місці. «Кожен має право на всебічну охорону свого здоров’я. Без охорони праці неможливо брати участь у житті суспільства. Праця в нездорових умовах підриває основи продуктивної зайнятості та соціально-громадського добробуту», – зазначила начальник служби.

На форумі обговорювали порядок атестації робочих місць в організаціях різних форм власності. Надійшло багато пропозицій щодо цього, але зійшлися на тому, що атестація проводитиметься один раз на 5 років експертом Міністерства юстиції з колегіумом, й кожного року експертом підприємства чи особою, яка відповідає за цю роботу.

Наступне питання конференції-форуму – навчання та перевірка знань з охорони праці керівників та спеціалістів підприємств. Занадто мало фахівців, які навчалися саме в російських вищих навчальних закладах і могли б перевіряти знання за російськими стандартами. Тому вирішено створити курси для підготовки  експертів у певній галузі. У цій справі можна розраховувати на допомогу ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. «У нас на сайті у відкритому доступі є всі теоретичні матеріали для навчання майбутніх спеціалістів. Всі посібники, матеріали та доповіді розроблені за російськими стандартами», – зауважила Валентина Єні.

Особливу увагу приділили причинам нещасних та смертельних випадків на виробництві. За статистикою у 2016 році зафіксовано  54 нещасних та 1 смертельний випадок, проте у 2017 цифри значно зросли: 80 нещасних та 8 смертельних випадків. Щоб виправити таке сумне становище, керівництво підприємств повинно слідкувати, аби всі робітники вчасно проходили медогляд.

Актуальною залишається проблема працевлаштування молодого покоління. Так, Андрій Медведєв у своєму виступі нагадав: «Згідно з даними Міжнародної організації праці у світі налічується понад 500 мільйонів робітників у віці від 18 до 24 років, що становить 15 % від усього працездатного населення планети. При цьому рівень виробничого травматизму на 40 % вищий, ніж серед дорослих».

Цього року конференція проведена у вигляді дискусії між представниками органів державної влади, підприємств і установ республіки. Позитивним є те, що держава готова піти назустріч усім пропозиціям підприємців, з тим, щоб покращувати умови праці та вдосконалювати законодавчу базу з охорони праці.

Анастасія  ОЛЕШКО.