Готові приборкати вогненну стихію

Після трагічних подій у російському місті Кемерово, коли через недотримання елементарних норм безпеки у пожежі загинули десятки дітей та дорослих, Президент ПМР розпорядився, щоб у місцях масового перебування людей, дитячих та інших закладах було суворо перевірено дотримання норм пожежної безпеки.

Таку роботу проводить і Окремий воєнізований пожежний пост з охорони міста Дністровська.

Пожежній безпеці у Придністров’ї завжди приділяли належну увагу. Ще 1997 року цивільна міська пожежна частина була реорганізована у воєнізований пожежний пост. Структуру більш вищого професійного рівня очолив випускник Львівського пожежно-технічного училища Олег Арсирій, який пройшов 10-річну практику у ВПЧ-4 на Молдавській ДРЕС.

«Нині, – каже Олег Арсирій, – ситуація під контролем, ми ведемо регулярну профілактичну роботу серед населення. Цілодобове чергування здійснюють чотири варти. Всього у штаті 23 людини. Зоною нашої відповідальності, крім міста енергетиків, є села Незавертайлівка і Коротне, а також дачні ділянки біля Первомайська. У випадку виникнення великих пожеж та надзвичайних ситуацій (НС) передбачено взаємодію з пожежниками ВПЧ-4 і Слободзейського району. На бойовому чергуванні у нас є два оснащені усім необхідним обладнанням пожежні автомобілі – основний і резервний. На території міста в робочому стані підтримуються 80 гідрантів. Бійці регулярно підвищують свою боєготовність: з цією метою організовано щоденні теоретичні та практичні заняття. Пожежник мусить   знати багато інструкцій, мати навички роботи з різним обладнанням, вміло діяти в умовах задимлення і гасити вогонь, долати будь-які перешкоди заради порятунку людей і надавати першу допомогу потерпілим. Новачків допускають до роботи тільки після складання іспиту в Управлінні пожежної охорони ДУП НС МВС ПМР».

З початку квітня в місті енергетиків уже проінспектовано дитячі садки, середні школи № № 1 і 2, Школу мистецтв, спортивну школу, а також ПК «Енергетик», магазини «Лержен», «Гастроном», кафе «Глобус» та «Бумер». Попереду – перевірка ДОУ «ДТіКТ», МОЗ ДО «Дитячо-юнацький центр» та інших освітніх закладів. На черзі особливо складний об’єкт – міська лікарня. Перевіряються шляхи евакуації людей, наявність і придатність первинних засобів пожежогасіння, застосування небезпечних і горючих матеріалів у оздобленні будівель і шляхів виходу. Щодо кожної перевіреної установи, за словами начальника ОВПП, підготовлено та видано розпорядження, визначено терміни для усунення тих чи інших недоліків і порушень. З керівниками всіх об’єктів масового перебування людей та відповідальними за протипожежну безпеку проводяться спеціальні інструктажі. Тренування з екстреної евакуації учнів проходять у школах та інших освітніх закладах. Так, 18 квітня пройшло планове протипожежне тренування в МОЗ «Дністровська середня школа № 2». За півтори хвилини учні організовано покинули будівлю через чотири запасні виходи. На ліквідацію умовної пожежі оперативно прибула пожежна машина. Подібні планові тренування, за словами директора школи Людмили Кондратюк, організовують у школі регулярно, не менш як двічі за навчальний рік.

«Звичайно, було б не зайвим мати сучасні протипожежні системи оповіщення людей про пожежу, автоматичної пожежної сигналізації, протидимового захисту, автоматичного пожежогасіння, – наголосив Олег Арсирій. – Нині це занадто дорого коштує, і керівники муніципальних та державних установ поки що не можуть дати згоду на такі витрати. Тим паче, важливо вчасно перезаряджати вогнегасники та зберігати в бездоганній справності протипожежні рукави та крани. Як співробітникам об’єктів із масовим перебуванням людей, так і всім жителям потрібно вчитися користуватися вогнегасниками, знати шляхи евакуації та правила поведінки під час пожежі. У разі загрози пожежі важливо негайно повідомити пожежну службу, зателефонувавши за номером 101. За першим сигналом ми готові стати на шляху вогню».

Так, у ніч на 15 квітня сталася пожежа на території приватного будинку села Незавертайлівка. Загорілися дрова. Площа пожежі становила 15 кв. м. Пожежники ОВПП Дністровська протягом 10 хвилин успішно погасили вогонь.

Нагороджений медалями «За відвагу на пожежі» і «За трудову доблесть» підполковник Арсирій вірить у свою перевірену роками небезпечної роботи команду. Це професіонали, з якими він не одну пожежу здолав: старші прапорщики Юрій Русевич, Олег Дмитриченко і Віталій Коров’яков, Сергій Карпов, Валерій Щербан, Сергій Диянов і Сергій Заносьєв; водії першого класу прапорщики Петро Чернявський та Олександр Крошналь, старший інспектор державного пожежного нагляду капітан Дмитро Киприянов. Багатьох з них напередодні професійного свята нагородили медалями «За бездоганну службу» I та II ступенів.

Молодим людям, охочим стати вогнеборцями, тим, хто має середню освіту і фізично міцний, начальник ОВПП обіцяє допомогти з цільовим направленням до Тираспольського юридичного інституту (ТЮІ), щоб згодом вони поповнили ряди Окремого воєнізованого пожежного поста охорони Дністровська.

Лариса   СТОЙЛОВА.
На фото: зліва направо водій П. Чернявський, О. Арсирій, В. Коров’яков, С. Заносьєв і Р. Полішвайко.