Вогнеборці відсвяткували ювілей

У міському Палаці культури відбувся урочистий захід, присвячений сотій річниці створення служби пожежної охорони. Її історія сповнена подвигів, ентузіазму та роботи не одного покоління вогнеборців.

На заході були присутні глава Міністерства внутрішніх справ (МВС) ПМР Руслан Мова, міністр оборони Олег Обручков, начальник Управління пожежної охорони МВС ПМР полковник Валерій Бурикін, а також співробітники, ветерани служби. На початку урочистого заходу рятувальники вшанували хвилиною мовчання пам’ять колег, які загинули під час виконання службових обов’язків.

З вітальним словом до зали звернувся міністр внутрішніх справ ПМР Руслан Мова: «Сердечно вітаю вас зі сторіччям служби! Боротьба з вогняною стихією завжди вважалася покликанням і справою мужніх, відважних людей. У найскладніших ситуаціях, коли рахунок йде на секунди, ви працюєте оперативно, чітко та злагоджено. Нагородою за вашу нелегку, але вкрай необхідну працю є щира людська вдячність, громадський авторитет та повага».

Сто років тому, 17 квітня 1918 року, був підписаний декрет «Про організацію державних заходів боротьби з вогнем». У документі наголошувалося на необхідності правильного і планомірного проведення протипожежних заходів, розвитку пожежної профілактики, розробці спеціалізованої техніки. У Придністровській Молдавській Республіці підрозділ пожежної охорони було створено 19 листопада 1991 року. На сьогодні до структури Управління пожежної охорони входять 15 підрозділів. Загальна чисельність особового складу налічує близько 700 осіб. Варто зазначити, що воєнізований характер підрозділів дозволяє швидко та ефективно реагувати на повідомлення про пожежу.

За час існування пожежної служби своїми подвигами вогнеборці неодноразово доводили свою професійну майстерність. У роки Великої Вітчизняної війни співробітники пожежної охорони захищали від вогню не тільки населені пункти, а й військові об’єкти. Пожежники Придністров’я за першим покликом, у будь-яку погоду, вдень і вночі, всупереч смертельній небезпеці завжди поспішають на допомогу. За словами полковника Валерія Бурикіна, з 1991 по 2018 роки силами вогнеборців у Придністров’ї було загашено понад 17 тисяч пожеж, завдяки їм урятовано 753 людини.

Особливу вдячність у вітальному адресі глава держави Вадим Красносельський висловив ветеранам служби, які, не шкодуючи ні сил, ні здоров’я, роблять все заради порятунку людей. Також висловив упевненість у тому, що вогнеборці й надалі з честю виконуватимуть свій службовий обов’язок.

Завершуючи урочистий захід, Валерій Бурикін зазначив, що в період військової агресії з боку Республіки Молдова 79 пожежників стали учасниками бойових дій із захисту Придністров’я.

Кращих працівників пожежної охорони нагородили орденом «Трудова Слава», медалями «За відзнаку в праці», нагрудними знаками «Заслужений працівник МВС» та грамотами Президента ПМР.

Завершенням свята став виступ творчих колективів республіки, а також вокально-інструментального ансамблю «Дністер».

У майбутньому планується на базі юридичного інституту відкрити спеціальні підготовчі курси пожежників. Викладати та ділитися своїм досвідом міністр внутрішніх справ запросив ветеранів пожежної служби, щоб професіонали виховували нове покоління героїв.

Софія   МОСКАЛЬОВА.
Фото з сайту Міністерства внутрішніх справ ПМР