ЗАЯВА Верховної Ради

Ознайомившись із розділом бухарестської резолюції Парламентської асамблеї ОБСЄ, присвяченої врегулюванню відносин між Придністров’ям та сусідньою Молдовою, Верховна Рада Придністровської Молдавської Республіки вважає за необхідне зазначити таке.


Згадану резолюцію приймали без участі делегацій цілої низки держав, які фізично не були допущені на засідання асамблеї у Бухаресті. Звісно ж, що ПА ОБСЄ не прагнула ні об’єктивності, ні ухвалення зваженого рішення.

Резолюція є набором певних штампів, звинувачень і закликів, більшість яких має характер голослівних тверджень і не узгоджується з раніше направленими звітами ОБСЄ, зокрема Комісара Ради Європи з прав людини Т. Хаммарберга. Викликає занепокоєння заклик «негайно і беззастережно звільнити всіх затриманих осіб», який, очевидно, має на увазі тотальне звільнення всіх злочинців: вбивць, ґвалтівників, наркодилерів та інших, хто відбуває заслужене покарання відповідно до закону, які становили загрозу для життя, здоров’я та безпеки населення Придністров’я. Слід констатувати відсутність у зазначеній резолюції неупередженості та об’єктивності.

Верховна Рада зазначає, що використовуваними формулюваннями ПА ОБСЄ зроблено спробу образити та принизити народ Придністров’я, органи державної влади та громадян, повністю ігноруючи конструктивну роль придністровської сторони у підтримці молдо-придністровського діалогу, а також у справі збереження стабільності та безпеки у всьому регіональному просторі. Зокрема підписанти документа проігнорували наявні проблеми, пов’язані з масовим порушенням Молдовою прав громадян Придністров’я, застосуванням блокадно-обмежувальних заходів, перешкоджанням постачанню ліків та медобладнання, нелегітимними економічними поборами, обмеженням роботи промислових підприємств, внесенням репресивних кримінальних норм до законодавства РМ, штучним блокуванням міжнародного переговорного формату «5+2», а також із безпрецедентною терористичною загрозою нашій республіці.

Вважаємо, що заяви парламентаріїв ОБСЄ у цьому контексті нівелюють зусилля міжнародних учасників процесу врегулювання, включаючи виконавчі структури ОБСЄ щодо збереження умов для мирного цивілізованого діалогу Придністров’я та Молдови.

Закликаємо ПА ОБСЄ якнайшвидше переосмислити й переглянути свої підходи та роль у придністровському врегулюванні й надалі утримуватися від тиражування невмотивованих звинувачень, оскільки вони виключають можливості для конструктивної взаємодії та перешкоджають досягненню міцного і справедливого врегулювання конфлікту.

Голова Верховної Ради                                                                             Олександр КОРШУНОВ.

№ 3263, м. Тирасполь, 10 липня 2024 р.