Підтримка ПДУ – важливе завдання держави

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.


Про розвиток головного вишу республіки. Депутати у першому читанні розглянули проект держпрограми «Розвиток державної освітньої установи «Придністровський державний університет ім. Т. Г. Шевченка» на 2025–2029 роки».

Ректор ПДУ Владислав Соколов пояснив, що, програма орієнтована на забезпечення відповідності головного наукового центру республіки критеріям сучасного багатопрофільного вишу. Це гарантує підвищення рівня надання якісної освіти за допомогою модернізації її системи, впровадження інноваційних процесів та технологій, підготовки кваліфікованих конкурентоспроможних кадрів, професійної перепідготовки та підвищення кваліфікації, а також модернізації матеріальної та технічної бази й соціально-культурної інфраструктури.

У галузі освіти планується відкрити нові програми підготовки висококваліфікованих спеціалістів усіх рівнів, запровадити практикоорієнтовані освітні програми, розвивати партнерство у професійній освіті, розвивати цільову підготовку, впроваджувати додаткові загальноосвітні програми для школярів, а також забезпечити комплектування фондів науково-інформаційного бібліотечного центру і захист інтелектуальної власності.

Про соціальну підтримку. Уряд розробив законодавчу ініціативу, яка передбачає збільшення вдесятеро одноразової допомоги з усиновлення. Відповідні зміни внесені до Закону «Про державну допомогу громадянам, які мають дітей». Автори вважають, що це сприятиме збільшенню кількості охочих усиновити дитину.

Офіційний представник виконавчого органу влади розповів про сутність нововведень:

■ «Пропонується збільшити вік дитини з 14 до 18 років, усиновлюючи яку виникає право на одноразову допомогу, а також до 2 500 РР МЗП збільшити розмір одноразової допомоги під час усиновлення дитини-інваліда, дитини віком від 7 років, а також дітей, які є братами або сестрами».

Документ ухвалено в першому читанні.

Про трудові відносини. Члени вищого законодавчого органу в першому читанні ухвалили законодавчу ініціативу щодо внесення доповнень до Цивільного процесуального кодексу.

Голова Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан поділився власною думкою щодо її змісту:

■ «На практиці бувають випадки, коли жінка працювала у фірмі й, наприклад, вийшла у декрет. Фірма закрилася, директор виїхав і не виконує своїх обов’язків щодо її звільнення. Вона перебуває у підвішеному стані. Не може знову працевлаштуватися, тому що не можна мати дві трудові книжки, а на першому місці роботи її не звільняють. Тому ми розробили механізм, який дозволить у спрощеному судовому порядку за Цивільним процесуальним кодексом просто затвердити факт звільнення».

Депутати також запропонували доповнити Трудовий кодекс ПМР нормою, яка дасть можливість Міністерству з соціального захисту та праці врегулювати порядок ведення трудових книжок у разі припинення трудових відносин у судовому порядку.


Микола ЮРКЕВИЧ.